- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna EKO Eko patrola pred novim izazovima(AUDIO)

Eko patrola pred novim izazovima(AUDIO)

Obogatili su školsku biblioteku novim knjigama donoseći papir i karton u školu, prikupljali su i razvrstavali sekundarne sirovine i tokom tri ekološke akcije. Sada su deca pred novim izazovom, mesec dana bez plastičnih kesa, uz apel drugim školarcima da im se pridruže. Poziva i užička Eko patrola osnovne škole i Savete roditelja da zajednički sprovedu ideje o načinima očuvanja životne sredine

- REKLAMA -

Decembar je mesec izazova za učenike OŠ Dušan Jerković. Pozvala ih je Eko patrola 031 da ne koriste plastične kese.

–   Svako od nas treba da se potrudi, kako deca, tako i roditelji i nastavnici, da prilikom svakodnevnih kupovina koristimo ekološke, platnene, trajne cegere ili torbe, pojasnila je za Radio Lunu Danijela Sretković iz Eko patrole 031. Na društvenoj mreži Fejsbuk su podsetili da se oko 500 milijardi plastičnih kesa upotrebi tokom godine, a da se za njihovu proizvodnju utroši 60 miliona barela nafte. Napomenula je užička Eko patrola 031 da će 400 godina proći do razgradnje plastične kese i da će razgrađene hemikalije i nakon toga zagađivati životnu sredinu.

Gde završe plastična kesa i otpad nakon bacanja u kantu i šta deca i odrasli mogu učiniti korisno za okolinu ukoliko redovno razvrstaju otpad na adekvatna mesta, saznali su mališani od stručnjaka obilazeći sanitarnu deponiju nadomak Užica.

U pratnji Eko patrole 031, pomoćnika direktora škole i nastavnice biologije Nataše Aćimović, polaznici ekološke sekcije u OŠ Dušan Jerković, 15 učenika od petog do osmog razreda, posetili su 1. decembra Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko i, kako je napomenula Sretković, dobili korisne i konkretne savete od stručnih ljudi.

Tanja Knežević iz JKP Duboko je savetovala učenike da ne mešaju mokri i suvi otpad i podsetila ih i da time olakšavaju posao i zaposlenima u Dubokom. Ona je napomenula da će 5 350 domaćinstava u Užicu sledeće godine dobiti kante za razdvajanje otpada posredstvom IPA 2017. 

–  Bilo je korisno videti ceo proces gde se primarno selektovani otpad istovara, pregleda, a potom vrši sekundarna selekcija, delom automatizovanim procesom, delom ručno. Sada je deci mnogo jasnije. To će biti praktično jer ti učenici mogu držati prezentacije i nižim razredima, rekla je Sretković, menadžer projekta Deca recikliraju.

Učenici OŠ Dušan Jerković su tokom dve radionice u novembru sticali i prenosili znanja o značaju dobrih navika i važnosti pojedinačnih svakodnevnih doprinosa očuvanju životne sredine.

Tokom radionica o otpadu i reciklaži, održanih u okviru projekta Deca recikliraju, dobili su i vršnjačke edukatore.

–  Imali smo prvu radionicu vršnjačkih edukatora u odeljenju drugog razreda, sa prisutnih 25 učenika, i to je prošlo izuzetno, izuzetno dobro. Deca su bila oduševljena. Imamo i snimke i saznanja dece da i roditelji na poslu odvajaju karton i papire za akcije, tako da su deca upoznata i uključena što nam je i bio cilj. Sad će vršnjački edukatori proći kroz sva odeljenja škole i konkretno ih upoznati šta možemo kao pojedinci uraditi svakoga dana na temu ekologije, pojasnila je za Lunu Sretković.

Svakoga dana u školski Eko kutak mogu odložiti materijale za reciklažu. Firma Sekopak iz Beograda je poklonila školi tri kante za razvrstavanje otpada.

Razdvajanjem sekundarnih sirovina, kako je navela Sretković, sem širenja znanja i svesti o ekologiji, najmlađi doprinose primarnoj selekciji otpada.

–  Rado nam se pridužuju i nastavnici koji razvrstavaju otpad iz svog domaćinstva i donose ga u školu, dodala je Sretković pojasnivši da reciklažne materijale iz Eko kutka i sa ekoloških akcija prosleđuju firmi za otkup sekundarnih sirovina, a da dobijen novac Savet roditelja opredeljuje za opremanje kabineta u školi, po prioritetima. Cilj im je da poboljšaju uslove rada i boravka u školi.

–  Krenuli smo od biologije iz razloga što je tu najviše dece uključeno jer je biologija od petog razreda. Na listi je i fizika, a nakon toga kabinet hemije, dodala je Sretković, menadžer projekta Deca recikliraju u okviru kojeg su sredinom novembra ponovo organizovali akciju u užičkoj školi i uz pomoć sugrađana i privrednika prikupili ukupno 1 495 kilograma papira, 360 kg kartona i 117 kg plastike.

Prethodnim ekološkim akcijama su obogatili školsku biblioteku.

–  Kupljeno je preko 600 naslova knjiga za blioteku, što nam je bio prvobitan cilj i inicijalna ideja, napomenula je Sretković, inače i članica Saveta roditelja OŠ Dušan Jerković.

Povodom 66 godina postojanja škole Dušan Jerković, školski bibliotekari su priredili izložbu u okviru koje su izložili i 320 publikacija, kupljenih novcem sa akcija Saveta roditelja i škole( Foto izvor OŠ Dušan Jerković)

U školi su od početka godine đaci i zaposleni sakupljali papir i karton da bi novcem od prodaje kupili knjige za biblioteku. Pomogli su im i dobrovoljni novčani prilozi roditelja i građani koji su se odazvali akcijama Kuću raspremi, školu opremi i razvrstane sirovine za reciklažu doneli u školsko dvorište krajem maja i sredinom juna.

–  Tokom prve akcije smo prikupili tonu i 460 kilograma papira, 20 kilograma plastike, 175 kilograma otpadnog lima, 590 kg prljavog lima i limenki 25 kilograma. Tokom druge akcije je bilo 610 kilograma papira, 160 kilograma kartona, 410 kg stakla, 50 kg gvožđa, 130 kilograma otpadnog lima, četiri kilograma aluminijuma, 6,5 kilograma limenki, 58 kilograma PET ambalaže, 35 kilograma PET čepova, 90 kg otpadnog kartona, 260 kg otpadnog papira i 610 kilograma elektronskog otpada, izvestila je za Radio Lunu član Saveta roditelja OŠ Dušan Jerković Milica Milić dodavši da su od otkupa reciklažnog materijala prikupili oko 43 000 dinara.

Razvijanje ekološke svesti kod naših najmlađih, prema navodima Danijele Sretković, cilj je Eko patrole 031, osnovane na Dan planete zemlje, na inicijativu Saveta roditelja OŠ Dušan Jerković uz podršku rukovodstva i nastavnog osoblja škole.

–  To nam je krenulo dobro za rukom, samim tim akcijama, jer svako dete kada ode kući ono uključi svoju porodicu i svoje roditelje u taj proces primarne selekcije otpada. Deluje jednostavno, ali i nije i dosta se proširilo, pa ako imamo 1 100 đaka, očekujemo da imamo i 1 100 porodica koje to rade, naglasila je za Lunu Sretković iz Eko patrole 031.

Model funkcionisanja, konkretne preduzete aktivnosti i planove u cilju podizanja svesti najmlađih  o značaju zaštite životne sredine, predstavila je užička Eko patrola i drugim osnovnim školama.

Zajednički smo spremni da pronađemo nove ideje kojima ćemo uticati na ekološku svest naših najmlađih, a spremnost roditelja i direktora je ključna u tom procesu, zaključak je radionice Eko patrole 031 koja je 2. decembra okupila direktore i predstavnike devet osnovnih škola u Užicu i roditelje učenika.

–  Upoznali smo ih da to nije nemoguća misija i da biti član Saveta roditelja ne znači samo doći na sastanak i glasati nego da mogu biti i aktivni. Bio nam je cilj da im ukažemo da možemo zajedničkim snagama doći do nekih novih ideja i do zajedničkih akcija na nivou grada što bi bilo dobro. Reakcija svih učesnika radionice je bila vrlo, vrlo pozitivna, pa očekujemo da ćemo uskoro organizovati i prve zajedničke aktivnosti u oblasti ekologije, navela je Danijela Sretković.

Deca recikliraju je deo projekta Zeleni inkubator kojeg sprovode Beogradska otvorena škola, Mladi istraživači Srbije i Inženjeri zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije

Eko patrolu su pozvali da prisustvuje sastanku Saveta roditelja OŠ Stari grad kako bi razmotrili mogućnosti zajedničkog delovanja na novim ekološkim izazovima za školarce.

U padu i razvrstavanje, nedostaje i opšti konsenzus

Podsetimo, u užičkim školama je sistem primarne selekcije otpada uspostavljen 2013. godine, projektom prekogranične saradnje Užica i Tuzle. U 14 osnovnih i srednjih škola u Užicu JKP Duboko je tada postavilo plastične kante od 120 i 240 litara za razdvajanje otpada na mestu nastanka i metalne kontejnere od (5/7 m³) za sadržinu tih kanti.

Iz JKP Duboko su nedavno naveli za Lunu da je ukupno 13 330 tona otpada razvrstano u užičkim školama tokom osam meseci ove godine i dopremljeno do Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko radi njegovog ponovnog iskorišćenja.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
73 %
1.6kmh
3 %
Ned
26 °
Pon
27 °
Uto
25 °
Sre
4 °
Čet
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime