- REKLAMA -
20.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Akcijama obogatili biblioteku, u školski Eko kutak reciklažni materijal i tokom raspusta

Akcijama obogatili biblioteku, u školski Eko kutak reciklažni materijal i tokom raspusta

Od oktobra prikupljanje sirovina za novu opremu u školi

- REKLAMA -

Građani Užica mogu svakodnevno i tokom školskog raspusta donositi materijal za reciklažu u Eko kutak OŠ Dušan Jerković, navela je za Radio Lunu članica Saveta roditelja te škole Milica Milić dodavši da je škola otvorena tokom leta od 8 do 14 sati.

Građani koji donesu u školu sirovine za reciklažu učestvuju u akciji koju su ove godine pokrenuli članovi Saveta roditelja u saradnji sa rukovodstvom i zaposlenima u OŠ Dušan Jerković.

Prema navodima Milice Milić, ekološkom akcijom su želeli da pomognu da se zanovi književni fond školske biblioteke.

–  Cilj kontinuirane akcije je bio i da se podigne svest kod dece i sugrađana o važnosti i značaju reciklaže, dodala je Milić.

Učenici su donosili u školu papir i karton tokom marta i aprila.

–  Prikupili smo tada 6, 7 tona papira i kartona i to je izašlo oko 43 380 dinara, a bilo je i 55 kilograma gvožđa što je 1 375 dinara. Znači, ukupno za mart i april smo prikupili 44 755 dinara, navela je Milić podsetivši da su od tog novca, i uz dobrovoljne novčane priloge roditelja školaraca, kupili 280 knjiga za školsku biblioteku.

Foto Biblioteka OŠ Dušan Jerković/izvor Fejsbuk stranica

Još oko 170 školskih lektira planiraju da kupe novcem koji su dobili za sekundarne sirovine, sakupljene tokom dve velike akcije Kuću raspremi, školu opremi.

Akcije u dvorištu škole su organizovali u maju i junu sa namerom da uz pomoć sugrađana obnove književni fond školske biblioteke.

Podsetimo, prva akcija je bila 29. i 30. maja, naredna 12. i 13. juna. Građani su donosili plastiku, pet ambalažu, papir, limenke, staklo, gvožđe, aluminijum i elektronski otpad.

–  Odziv građana je bio odličan. Akcijama su se odazvali i đaci škole sa svojim roditeljima, učitelji, nastavnici i svo pomoćno osoblje. Učestvovali su i lokalni privrednici, banke, štamparije, privatne trgovine, marketi, javna preduzeća, navela je Milić istakavši da su najviše sakupili papira i kartona.

Foto Milica Milić

–  Tokom prve akcije smo prikupili tonu i 460 kilograma papira, 20 kilograma plastike, 175 kilograma otpadnog lima, 590 kg prljavog lima i limenki 25 kilograma. Tokom druge akcije je bilo 610 kilograma papira, 160 kilograma kartona, 410 kg stakla, 50 kg gvožđa, 130 kilograma otpadnog lima, četiri kilograma aluminijuma, 6,5 kilograma limenki, 58 kilograma PET ambalaže, 35 kilograma PET čepova, 90 kg otpadnog kartona, 260 kg otpadnog papira i 610 kilograma elektronskog otpada, navela je za Radio Lunu Milica Milić, jedan od organizatora akcija, dodavši da su od otkupa reciklažnog materijala prikupili oko 43 000 dinara.

Milić je navela da će na jesen nastaviti akciju sakupljanja i razvrstavanja sekundarnih sirovina.

–  Otprilike smo završili sa obnovom fonda biblioteke, pa planiramo da opremamo po prioritetima kabinete prirodnih nauka, produženi boravak i učionice za predškolce, podsetila je Milić.

Velike akcije u dvorištu škole, ali i bazare na gradskom trgu, Savet roditelja i zaposleni u OŠ Dušan Jerrković planiraju da organizuju početkom oktobra i krajem maja sledeće godine.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20.9 ° C
21 °
18.4 °
77 %
2.1kmh
0 %
Sub
21 °
Ned
37 °
Pon
34 °
Uto
34 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime