- REKLAMA -
0.5 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Dečji dispanzer postao kovid ambulanta za odrasle i decu(AUDIO)

Dečji dispanzer postao kovid ambulanta za odrasle i decu(AUDIO)

- REKLAMA -

Premeštena je kovid ambulanta za decu i odrasle u Užicu u Dečji dispanzer Centra za majku i dete Doma zdravlja, dok će maloletnike koji nemaju simptome korona virusa kovid-19 pregledati dežurni pedijatri u Školskom dispanzeru.

Premeštanje je usledilo zbog početka petomesečnih radova na rekonstrukciji i energetskoj sanaciji objekta Dispanzera za plućne bolesti i tuberkulozu u Užicu.

Doktorka Brankica Savić, koordinatorka kovid ambulante pri užičkom Domu zdravlja, za Radio Lunu je ukazala da je u Dečjem dispanzeru bilo dovoljno prostora za zajedničku ambulantu za decu i odrasle.

Na napomenu da su građani i pojedini zdravstveni radnici negodovali zbog odluke da kovid ambulanta bude u prostoru Dečjeg dispanzera, koordinatorka kovid ambulante je predočila da za kovid ambulantu, po zakonu, mora biti obezbeđen prostor koji je u prizemlju i koji mora imati direktan ulaz sa ulice zbog oko trećine teško pokretnih i nepokretnih pacijenata koji dolaze na preglede.

  • Opština i naša generalna direktorka, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Užice, procenili su da je ovo prostor koji ispunjava sve epidemiološke uslove. Imamo poseban ulaz, nemamo kontakt ni sa jednom službom i nemamo rizika od širenja infekcije, ukazala je dr Brankica Savić.

Komentarišući negodovanje dela građanstva koji smatraju da deca treba da imaju poseban prostor za pregled, razdvojen od odraslih, koordinatorka kovid ambulante je podsetila da su se deca sa simptomima kovid- 19 i do sada testirala i vadilla krv u zgradi ATD-a, deleći prostor sa odraslima.

  • Pokretnim paravanom smo pregradili prostor u Dečjem dispanzeru i njime smo fizički odvojeni od dečje kovid ambulante. Dečja kovid ambulanta ima svog pedijatra i sestru. Laboratorija na ulazu je zajednička, ali izdvojena tako da ima sopstvenu čekaonicu i nema gužve, napomenula je dr Savić.

U kovid ambulantu, kako je predočila dr Savić, sada dolaze pacijenti sa lakšim kliničkim slikama.

  • To je već prešlo u neki sezonski grip. To je najčešće curenje nosa, blagi kašalj, stomačni virus, proliv, mučnina, povraćanje. Za tri do pet dana, uglavnom, simptomi prođu. Retko bude i teških kliničkih slika, ali su to, uglavnom, stariji ljudi koji imaju udružene bolesti, pa im virus još više pogorša osnovno zdravstveno stanje. Jedan do dva pacijenta na dnevnom nivou se pošalju u bolnicu i budu hospitalizovani ili se vrate u dnevnu bolnicu, rekla je Savić podsetivši da pacijenati kod kojih je potvrđen korona virus kovid- 19  treba da budu u izolaciji sedam dana.

Poslednja dva dana, u Užicu je kod 40 obolelih potvrđen korona virus kovid-19.

U proseku dnevno pregledaju i kontrolišu oko 200 pacijenata. Trenutno u kovid ambulanti za odrasle rade dva doktora u prvoj smeni, jedan popodne.

  • Za sada je to dovoljan broj. S obzirom na to da nam ide period zime i gripa, očekujem za dve, tri nedelje porast broja, ali ćemo, u skladu sa tim, povećati broj izvršilaca, navela je koordinatorka užičke kovid ambulante podsetivši da su u istom periodu prethodne godine u kovid ambulanti dnevno pregledali od 300 do 400 obolelih.

Kovid ambulanta za decu i odrasle radiće od 8 do 22 sata. Rendgen bi do petka trebalo da bude premešten iz zgrade ATD-a u prostor ispod Dečjeg dispanzera.


Rekonstrukcija zgrade ATD  narednih pet meseci 

Zgrada Antituberkuloznog dispanzera, površine 900 metara kvadratnih, izgrađena šezdesetih godina prošlog veka, pružala je do sada zdravstvenu zaštitu obolelima od korona virusa kovid-19.

Podsetimo, 14. juna je potpisan ugovor o donaciji Evropske unije, posredstvom programa EU Pro Plus, za projekat Investiciono održavanje i energetsku sanaciju objekta ATD u Užicu.

  • Ukupna vrednost projekta je  490.412 dolara, od čega je 200.000 dolara vrednost donacije, a 290.412 dolara su sredstva obezbeđena iz budžeta grada Užica, naveli su krajem septembra iz Gradske kuće poručivši da će rekonstrukcijom biti uspostavljeni višestruko kvalitetniji uslovi za smanjenje posledica izazvanih pandemijom kovid – 19.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
0.5 ° C
0.5 °
0.5 °
91 %
1.3kmh
51 %
Uto
4 °
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
5 °
Sub
4 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime