- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna UEko Bio i dobar dan

Bio i dobar dan

Od početka februara, pet dana vazduh u Užicu bio u kategoriji nezdravog

- REKLAMA -

Vazduh u Užicu je bio umereno dobar do jutros, ali nezdravog kvaliteta tokom utorka do srede ujutru, podaci su Zavoda za javno zdravlje Užice i lošiji nego prethodnih dana kada je vazduh u gradu bio umereno dobar.

Na sajtu ZZJZ Užice su objavili da je tokom utorka do srede do 9 sati prosečna dvadesetčetvoročasovna koncentracija PM 10(98 mikrograma po metru kubnom) premašivala dnevne granične vrednosti(50µg/m³).

Nedostaju podaci o koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu u istom periodu sa drugih mernih mesta u gradu i u Sevojnu u sklopu lokalne mreže monitoringa.

Foto screenshot ZZJZ Užice

Podsetimo, Zavod za javno zdravlje Užice u sklopu lokalne mreže kontrole kvaliteta vazduha u životnoj sredini ispituje kod Narodne biblioteke koncentracije čestica PM 10, dok kod užičke pijace i Doma zdravlja u Sevojnu meri količine čađi, sumpor-dioksida, azot-dioksida. Zavod za javno zdravlje Užice objavljuje na svom sajtu proverene rezultate.

Automatska merna stanica se u sklopu državne mreže monitoringa kvaliteta vazduha se nalazi u Omladinskoj ulici. Podatke o trenutnim količinama zagađujućih materija u vazduhu građani Užica mogu pratiti u realnom vremenu na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, ali su ti podaci preliminarni i neprovereni.

Od 16, tokom pet dana februara vazduh u Užicu bio u kategoriji nezdravog

Podaci na sajtu SEPA ukazuju da je vazduh u Užicu oko deset časova ovog četvrtka bio dobar.

Inače, kvalitet vazduha u Užicu je tokom 12. februara bio okarakterisan kao dobar, što je prvi put od početka ove godine. Tokom aktuelne grejne sezone, u Užicu je ukupno pet dana vazduh bio dobar, dok je Sevojno imalo više dana sa vazduhom dobrog kvaliteta.

Bolje nego prethodnog januara(AUDIO)

Građani Užica su oko 90 dana prošle godine udisali vazduh sa koncentracijama čestica PM 10 iznad dozvoljenog, što je više nego 2019. godine. Te godine je vazduh u gradu bio prekomerno zagađen i svrstan u treću, najgoru kategoriju kvaliteta.

Vazduh u Užicu i ove godine u najgoroj kategoriji

Dozvoljeno je 35 dana sa prekoračenjima PM 10 tokom godine da bi se moglo reći da je vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta.

O aerozagađenju u Užicu čitajte na stranicama kategorije UEko. 

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
few clouds
12 ° C
12 °
12 °
62 %
4.6kmh
20 %
Pet
18 °
Sub
18 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime