- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna EKO UEko Nezadovoljni i meštani i stranke zbog požara(AUDIO)

Nezadovoljni i meštani i stranke zbog požara(AUDIO)

Iznad Gradske kuće preletali helikopteri ka deponiji, ispred Gradske kuće danas i meštani Lunovog sela i predstavnici koalicije DS- Srce koji su upozorili na emisiju zagađujućih materija, organskih polutanata, u vazduh

- REKLAMA -

Požar je ponovo izbio na telu regionalne sanitarne deponije Duboko nakon odrona dela smetlišta, prema pisanju RTS-a.

 • Jutros nas je dočekao vulkan, otrovni vulkan iznad Lunovog sela. Svi znate da je Lunovo selo hranilo ovaj grad, Zlatibor. Svi su čekali prvi paradajz, prve jagode da nahrane svoju decu i svoju unučad zdravom hranom iz Lunovog sela. To je sada otrovna dolina, dolina odakle dolazi najnezdravija hrana. Svo gradsko rukovodstvo o tome ćuti, kazao je meštanin Jovan Topalović, poljoprivrednik iz Lunovog sela, obraćajući se meštanima Lunovog sela koji su se danas okupili ispred Gradske kuće u Užicu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog višednevnog požara u blizini njihovih kuća.

Na inicijativu Topalovića, stanovnici Lunovog sela su u fazi formiranja ekološkog udruženja sa namerom, kako su naveli, da se se bore za čist vazduh, čistu vodu, zemljište i zdravu hranu.

Topalović je pozvao građane i udruženja da se okupe, kako je naveo, na narodnom protestu 14. maja u 18 sati ispred Gradske kuće kako bi zajedno iskazali nezadovoljstvo zagađenjem i sumornim oblacima.

 • Zagađeno je sve, reka je zagađena, sve je zagađeno, ne možemo da dišemo.
 • Izlazimo samo pri nuždi. Zavisi kako vetra duva. U ponedeljak je kod nas bilo najgore. Bili smo u zatvorenom, a napolje izlazili u maskama, naveli su za Radio Lunu meštani Lunovog sela.
 • Miris, ukus vazduha, to je ponižavajuće za 21. vek, rekao nam je meštanin Milovan Ristanović.

Sevojno danas. Građani nam u video snimcima pokazuju da ima i pepela po ulicama

Foto D.R.

Dim i smrad su osećali prethodnih dana stanovnici Užica.

Ispred Gradske kuće, kao građane, kako su naveli, zatekli smo i Dejana Krčevinca iz Užičke odbrambene lige i Gliša Vidovića, nosioca liste Sindikata Sloga na predstojećim lokalnim izborima 2. juna.


Pomoć helikoptera u saniranju požara

Po nalogu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, dva helikoptera Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova su upućena u Užice i pomažu u saniranju požara na deponiji Duboko.

Foto izvor MUP Srbije

Foto izvor MUP Srbije

 • Helikopteri Kamov Ka-32 i Super Puma H215 velike nosivosti vode, zbog razbuktavanja požara usled obrušavanja desne strane deponije, pružiće podršku gradskim i komunalnim službama koje su angažovane na zatrpavanju požara peskom. Inače, požari na deponijama gase se zatrpavanjem velike količine zemlјe u organizaciji upravlјača deponije, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, vatrogasci-spasioci iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Užice, Čačak, Prijepolјe, Kragujevac i Kralјevo, kao i Ministarstva zaštite životne sredine, od prvog dana su na licu mesta i ulažu maksimalne napore u pružanju dodatne pomoći službama lokalne samouprave kako bi požar što pre bio lokalizovan i građani se osećali sigurnije i bezbednije, navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

Najmanje sedam puta iznad Gradske kuće u Užicu su preleteli helikopteri ka deponiji i požaru u periodu od 13 do 14 sati.


Bez odgovora nadležnih

Radio Luna je više puta usmeno i pismeno pokušala da dobije od nadležnih informacije o trenutnoj situaciji na regionalnoj sanitarnoj deponiji. Do objave teksta nismo dobili saglasnost od Ministarstva unutrašnjih poslova za dobijanjem zvaničnih informacija i relevantnih sagovornika iz Štaba za vanredne situacije o stanju na deponiji. Do objave teksta, direktor JKP Duboko nam se nije odazivao na telefonske pozive, a nije stigao ni pisani odgovor od RCUO Duboko na upućenu molbu za informacijama o požaru. Radio Luna do objave teksta nije uspela da stupi u kontakt sa nadležnima iz Zdravstvenog centra Užice radi provere da li je bilo potencijalnih javljanja građana zbog poteškoća usled požara na deponiji.


ZZJZ Užice o kvalitetu vazduha: Izmerene vrednosti niže od graničnih


Iz Zavoda za javno zdravlje Užice su naveli za Radio Lunu da su na sajtu ZZJZ Užice javnosti dostupni podaci o kvalitetu vazduha sa postavljene automatske merne stanice SEPA na mernom mestu u Lunovom selu.

 • Izmerene su vrednosti: PM 10, TSP (ukupne suspendovane čestice), čađi, SO2 i NO2. Dobijene vrednosti su ispod dozvoljene granične vrednosti za sve parametre. (…) Izmerene vrednosti su niže od graničnih, nije bilo značajnih promena u odnosu na predhodni period. Vizuelna i mirisna perjanica paljevine se premešta u svim pravcima od lokaliteta požara zavisno od trenutnog pravca duvanja vetra, nije neuobičajeno da ispitivani parametri budu ispod graničnih vrednosti, a da vizuelna i mirisna perjanica paljevine bude prisutna. Naš savet građanima je da, koliko su u mogućnosti, izbegavaju izloženost vizuelnoj i mirisnoj perjanici paljevine (zatvaranje prozora i vrata objekata, sklanjanje sa otvorenih prostora, izbegavanje boravka dece na otvorenom i na igralistima…),, napomenuli su iz Zavoda u današnjem saopštenju.

Foto screenshot dela saopštenja ZZJZ Užice

Podsetimo, Zavod za javno zdravlje Užice od 7. maja uzorkuje vazduh na dva dodatna merna mesta: Tatinac – Terzić – Ilić i Tatinac – Drčelić, kao su napomenuli, pored redovnih merenja koja se svakodnevno sprovode kod Narodne biblioteke, pijace i u Sevojnu.

Foto screenshot /SEPA podaci poslednje objavljenog nedeljnog izveštaja


Upozorenje demokrata: Imamo emisije jako štetnih zagađujućih materija

Požar na Regionalnoj deponiji Duboko je doveo Užice i okolinu na ivicu ekološke katastrofe, tvrde iz Demokratske stranke.

 • Treba da budemo svesni da se u Užicu desio jedan od najjačih ekoloških akcidenata u poslednjih petnaest ili dvadeset godina, napomenuo je potpredsednik Demokratske stranke, doktor hemijskih nauka iz Užica prof.dr Branimir Jovančićević, redovni profesor Hemijskog fakulteta.

Prema njegovim navodima, Užice se susreće sa požarom kojeg je jako teško sanirati i koji za posledicu ima emisiju jako štetnih zagađujućih supstanci.

Umesto na PM čestice čije koncentracije se prate, kako je ukazao Jovančićević, akcenat treba da bude na organskim polutantima koji su opasniji.

 • Mi, zapravo, nemamo eksplicitan podatak koliko njih ima u vazduhu, istakao je uz napomenu da su dioksini i furani morali da se stvore u uslovima sagorevanja organske supstance koja se nalazi u komunalnom otpadu.
 • Oni su teški, teško migriraju i teško odlaze u gornje delove atmosfere. Ostaju u donjim delovima atmosfere, a i često padaju i talože se u sedimentu i na zemlji, u površinske i podzemne vode. I to je ono što je najopasnije. Opasnost proizilazi iz činjenice da su to najtoksičnije supstance, rekao je Jovančićević ukazavši da su u jednom domaćinstvu u okolini deponije stradale dve krave.
 • To je direktan pokazatelj opasnosti i štetnosti od emitovanih zagađujućih supstanci. Šta će, onda, da se desi sa zdravljem građana Užica, upitao je istakavši da u Srbiji ne postoji razvijen monitoring za praćenje onih zagađujućih supstanci koji se oslobađaju pri ovakvim akcidentima.
 • Nemamo danas razrađene metode za merenje organskih polutanata, pre svega onih koji se nazivaju dugotrajne organske zagađujuće supstance, među kojima su najopasnije dioksini i furani. Mi zapravo i ne znamo kakve su posledice, mi ih samo osećamo, napomenuo je Jovančićević govoreći i o potencijalnim rešenjima problema na regionalnoj deponiji.

Kako je istakao, požar na deponiji Duboko je posledica nekontrolisane emisije metana i koncentrovanja metana koji se dobija mikrobiološkom razgradnjom organske supstance u komunalnom otpadu.

Požar na deponiji je posledica političkog donošenja odluka i rukovođenja javnim preduzećima, prema navodima narodnog poslanika Srđana Milivojevića.

Komentarišući da su demagoške izjave i navodi nadležnih da je u redu kvalitet vazduha tokom višednevnog požara na deponiji, narodni poslanik Srđan Milivojević je pozvao Vladu Republike Srbije da, u tom slučaju, počne da zaseda ispod deponije Duboko.

 • Sramotne su i skandalozne izjave da je sve u redu. (..) Šta treba da se desi pa da shvate da je sistem zakazao, rekao je Milivojević.

Željko Bacotić, nosilac liste koalicije Demokratske stranke – SRCE na lokalnim izborima i kandidat za gradonačelnika Užica, kazao je da obraćanjem javnosti nisu želeli da prikupe političke poene, već da ukažu da je požar posledica loših odluka i, kako je dodao, da je uzrok požara političko postavljanje ljudi na odgovorna mesta bez dovoljne kompetentnosti.

 

Uz napomenu da trpe svi građani Užica, Goran Radosavljević, predsednik Gradskog odbora stranke SRCE, poručio je da je neophodno redefinisati listu prioriteta prilikom rukovođenja grada i da na vrh liste treba staviti struku i iskustvo.

Iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke – reakcija.

 • Kažu da se zločinac uvek vraća na mesto zločina, a to ovih dana potvrđuju i svi oni koji su kreirali projekat deponije Duboko i koji su svojevremeno tvrdili da su napravili istorijski poduhvat. Među njima najglasniji Branimir Jovančićević, profesor koji je bio deo tog projekta. Čak, sebi daju za pravo da govore o kriminalnim radnjama i krivičnoj odgovornosti, pritom zaboravljajući da je najveći deo odgovornosti upravo na njima. E, upravo o tome govorićemo kada saniramo požar na deponiji Duboko i krenemo u realizaciju državnog projekta stabilizacije deponije i njene potpune modernizacije. Tada ćemo pitati, ko je doneo odluku da se deponija izgradi na teritoriji grada Užica i pod kojim uslovima. Kažu, trebalo je staviti folije, odvode, selektovati otpad, izgraditi elektranu… Trebalo je gospodo iz Demokratske stranke mnogo toga uraditi, ali niste uradili ništa, osim što ste jedva dočekavši ovu tešku situaciju, krenuli u prljavu kampanju pred predstojeće lokalne izbore. Jasno i sa kojim ciljem. Sramno i je i potpuno neprahvitljivo ovakvu sitauciju koristiti u svrhu svoje promocije. (…) Građani Užica moraju da znaju da će država uvek stajati iza njih i da je briga o njima prioritet nad prioritetima. To su nam pokazali i danas šaljući helikoptere, tešku mehanizaciju i ljude, kako bi se ova teška situacija što pre prevazišla, navedeno je u saopštenju SNS Užice.

Gradski štab za vanredne situacije: Usvojen plan mera i aktivnosti za naredne dane (VIDEO)

Iz Stranka slobode i pravde Užice su apelovali na nadležne da preduzmu hitne korake na zatvaranju deponije, sanaciji zemljišta i otvaranje savremene spalionice, kako su naveli, po svim svetskim standardima, obezbeđene filterima koji ne propuštaju nikakvo zagađenje i koja bi rešila problem otpada, a gradu obezbedila dodatnu energiju.

 • Deponija je promašen i problematičan projekta od početka, sve vreme prima otpad iz devet opština dva okruga, zamišljeni sistem reciklaže ne funkcioniše, partneri ne plaćaju obaveze, a lokalna vlast nema nikakvih kapaciteta da reši nagomilane probleme, niti se njima bavi, sem dok situacija ne izmakne kontroli i tempirana, ekološka bomba ne eksplodira nepovratno. Deponija je napravljena na uzvišenju iznad grada, više na njoj nema prostora ni “igla da padne”, zemljište i podzemni tokovi su uništeni i zatrovani, a da ironija bude veća ispod deponije se nalazi najplodnije poljoprivreno područje, poznata Lužnička dolina koja snadbeva čitav okrug povrćem, voćem, mesom, sa oranica zalivanih vodom iz potoka koji ističu iz podnožja brda na kome se deponija nalazi. I pored svega navedenog SNS vlast nastavlja s ovim promašenim projektom, najavljuje nova ulaganja, sanaciju i modernizaciju, slično kao s letećim automobilima, dok se iznad grada vije otrovni dim, naveli su iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Užice.

ZLF: Požar na deponiji rizik za zdravlje i bezbednost

Podsetimo, Grad Užice je saopštio 7. maja da je proglašena vanredna situacija na delu teritorije Grada Užica, u MZ Duboko.

Prvi put, požar je izbio na telu deponije u petak i od tada je u više navrata lokalizovan, ali se potom širio.

Proširio se požar na deponiji (AUDIO)

Prethodni požar u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko, tokom marta, gašen je više od 20 dana.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
100 %
2.5kmh
37 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime