- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Proširio se požar na deponiji (AUDIO)

Proširio se požar na deponiji (AUDIO)

Za dva meseca, dva požara na telu regionalne sanitarne deponije

- REKLAMA -

Proširio se požar u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko Užice koji je izbio u petak ujutru na telu deponije na oko 15 metara dubine.

Momir Milovanović, direktor RCUO Duboko Užice, pojasnio je da su od petka u dva navrata mašinama i cisternama kopali teren i uspevali da lokalizuju požar, ali da se tokom prethodne noći, zbog vetra, požar ponovo proširio i zahvatio veću površinu.

Tokom celodnevne akcije, požar su juče gasili sa četiri cisterne, prema navodima Milovanovića. Danas na terenu Sektor za vanredne situacije sa dva kamiona. Uz angažovanje mehanizacije lokalnih javnih preduzeća i dve privatne firme, RCUO Duboko je potražilo i pomoć lokalnih samouprava osnivača za dodatnim cisternama.

  • Sam prostor na kom se dešava požar je na strmom terenu. To je požar koji ne možete lako da ugasite jer gori u dubini. Moramo da nađemo opožareno mesto, da ga iskopamo, da okvasimo vodom i prekrijemo zemljom i to je proces gašenja požara na deponijama. Na telu deponije su materijali koji su gorivi: papir, tekstil, folija, guma, plastika. Sve živo gori, kazao je Milovanović.

U gašenju požara učestvuju i zaposleni u RCUO Duboko. Milovanović je rekao da su za to obučeni. Za gašenje požara, kako je rekao, koriste rezervoar većeg kapaciteta, uz tri mesta za točenje. Rade i na pristupnim putevima kako bi doprili do žarišta.

Dim se u petak pojavio na oko 50 metara od mesta prethodnog požara koji je izbio u martu i koji je gašen oko 20 dana.

Grad Užice: Požar na deponiji Duboko pod kontrolom (VIDEO)

Milovanović je kazao da je ovo drugi po redu veći požar u poslednjih šest godina u RCUO Duboko.

  • To se dešava na telu deponije. Ne znam nijednu deponiju u svetu i Evropi da se nije desio požar. Čim nešto odlažete što može da gori, stvara se metan, u toku hemijskog procesa dolazi do paljenja tih deponija. Sve zavisi od količina otpada, istakao je Milovanović pojasnivši da prevencija od požara podrazumeva kompaktovanje otpada i prekrivanje zemljom.

Na regionalnoj sanitarnoj deponiji u Užicu odlažu otpad iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga.  Mesta za deponovanje nedostaje godinama, a primarna selekcija otpada nije razvijena u potpunosti u svim lokalnim samoupravama

Prema njegovim navodima, RCUO Duboko radiće narednih dana.

  • Primaćemo otpad i gasiti požar. Proces rada do sada nije trpeo, naveo je.

Trpe meštani okolnih sela. Dim sa deponije je bio vidljiv danas i iz centra grada i širio se po okolnim brdima.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine su saopštili danas da su republički inspektori zaštite životne sredine izašli na teren sa nadležnim lokalnim inspektorima.

  • Ministarstvo zaštite životne sredine ubrzano radi na rešavanju ovog višedecenijskog problema, koji je jedan od najkompleksnijih i najzahtevnijih problema, kako bi se mogućnost izbijanja požara i zagađenja svela na minimum, naveli su.
Iz arhive:

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime