- REKLAMA -
17 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje ZZJZ : Voda bezbedna za piće; birajte staklenu umesto plastične ambalaže(AUDIO)

ZZJZ : Voda bezbedna za piće; birajte staklenu umesto plastične ambalaže(AUDIO)

Voda za piće koja se distribuira građanima Užica je higijenski ispravna i zdravstveno bezbedna na osnovu bioloških, bakterioloških i fizičko-hemijskih ispitivanja izvršenih u maju u Zavodu za javno zdravlje Užice, saopštili su iz te ustanove koja, prema ugovoru sa JKP Vodovod, redovno kontroliše pijaću i sirovu vodu koja dolazi do Fabrike vode sa akumulacije Vrutci.

- REKLAMA -

Svaka voda koja teče, pa i da je drugog kvaliteta, bolja je za organizam od one koja stoji, napomenuo je pedijatar u užičkom Dom zdravlja Bogdan Damnjanović na tribini Plan za zeleni dan, održanoj u martu u Gradskoj kući u organizaciji Libergrafa.

Dr Damnjanović je tada ukazao na porast prevremenog puberteta i poremećaja puberteta.

  • Kod dečaka i devojčica u pubertetu dolazi do formiranja grumuljica u dojkicama. Kod dečaka to bude razgrađeno. Bude, većinom, i kod devojčica, ali se prati. Sve je to posledica estrogenaf. Ovo prilikom razgradnje oslobađa estrogen, napomenuo je specijlaista pedijatrije pokazujući plastičnu flašu vode.

Dr Olivera Janjić, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu za javno zdravlje Užice, apelovala je na građane da biraju staklenu ambalažu za pijaću vodu umesto plastične.

  • Korišćenje staklene ambalaže je mnogo bolje i mnogo zdravije od plastične ambalaže koja se koristi za vodu za piće. Flaširane vode, pogotovo u letnjim mesecima, obratite pažnju, veoma često se nepravilno skladište, budu na suncu, pa se pojavljuje zamagljen deo vazdušnog čepa iznad vode što znači da je u vodi došlo do hemijskih reakcija, napomenula je dr Janjić.

Sa tribine se čuo apel i da javne česme treba da sačuvamo.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
17 ° C
17 °
17 °
91 %
1.2kmh
0 %
Ned
31 °
Pon
33 °
Uto
32 °
Sre
28 °
Čet
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime