- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Za javnost, ali nije za piće: Neophodna sanacija i redovno održavanje javnih...

Za javnost, ali nije za piće: Neophodna sanacija i redovno održavanje javnih česmi

– Imajući u vidu da ne postoji apsolutna bezbednost korišćenja vode sa javnih česmi, neophodna je opreznost prilikom korišćenja te vode za piće, poručili u izveštaju iz Zavoda za javno zdravlje Užice

- REKLAMA -

Nije za piće voda sa Desankine česme na Čakovini i sa Velike česme u Takovskoj ulici u Užicu jer su analize Zavoda za javno zdravlje pokazale higijensku neispravnost te vode sa bakteriološkog i fizičko-hemijskog aspekta.

Foto screenshot Izveštaja o kontroli javnih česmi na teritoriji Grada Užica za 2021. godinu

Voda sa ukupno 24 javne česme na teritoriji grada nije zdravstveno bezbedna za korišćenje zbog prisustva koliformnih i drugih bakterija.

Foto screenshot Izveštaja o kontroli javnih česmi na teritoriji Grada Užica za 2021. godinu

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice su napomenuli da građani mogu koristiti vodu sa tih javnih česmi jedino u vanrednim okolnostima i nakon prokuvavanja.

  – Neophodna je sanacija vodnih objekata i redovno održavanje u cilju obezbeđenja higijenski ispravne vode za piće na ispitivanim javnim česmama, poručili su iz ZZJZ Užice.


Apeluju na opreznost i redovnu kontrolu


Doktori specijalisti higijene iz Zavoda za javno zdravlje Užice su podsetili u izveštaju da su javne česme alternativni objekti vodosnabdevanja, da se ne održavaju redovno i da vode sa javnih česmi ne prolaze postupke prečišćavanja i dezinfekcije(Foto arhiva)

Kontrole Zavoda za javno zdravlje su pokazale da je higijenski ispravna voda sa Žunića i Golubovića česme u Skržutima, te javna česma u Biosci, kod Šarganskog tunela u Kremnima i voda sa šarganske javne česme posvećene Petru Barjaktareviću.

Napomenuli su da higijenska ispravnost vode na tim česmama nije siguran pokazatelj njihovog zdravstveno-bezbednog korišćenja jer, kako su naveli, ispitivane javne česme nisu redovno kontrolisane.

Inače, Zavod za javno zdravlje Užice je ispitivao higijensku ispravnost vode sa javnih česmi na teritoriji grada Užica na zahtev Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj grada Užica, kao i prethodnh godina.

– Povremena kontrola(jedanput godišnje) vode za piće sa javnih česmi je nedovoljna za sagledavanje sanitarno-higijenskog stanja javnih česmi, napisali su i ove godine u izveštaju iz Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Užice dodavši da je poželjan redovan kontinuiran monitoring kvaliteta vode za piće sa javnih česmi.

–  Sve javne česme sa higijenski neispravnom vodom za piće su vidno obeležene sa tablom Voda nije za piće, napomenuli su iz Grada Užica.

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice, redovno se kontrolišu i bezbedne su za korišćenje javne česme priključene na gradski vodovod – javna česma na plaži, na Cvetnom trgu i u malom parku, česma kod crkve, na Rakijskoj pijaci, Subotića česma u Beogradskoj ulici i česma Trgovinsko- zanatskog esnafa na Slanuši.

Prekršajne prijave mladićima koji su urinirali po spomeniku u Užicu


https://www.batut.org.rs/download/izvestaji/Izvestaj%20vode%20za%20pice%202020.pdf

http://www.sepa.gov.rs/download/VodeSrbije/StatusPovrsinskihVoda2017_2019.pdf


- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime