- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Zagađenje vidljivo i opasno

Zagađenje vidljivo i opasno

- REKLAMA -

Vazduh u kategoriji opasnog u sredu i četvrtak. Grad Užice pozvao građane da pokažu odgovornost i doprinesu poboljšanju kvaliteta vazduha.

Opasan je bio vazduh u Užicu i Sevojnu tokom četvrtka do devet časova u petak, poslednje su objavljeni podaci Zavoda za javno zdravlje Užice.

Foto screenshot ZZJZ Užice

Indeks kvaliteta vazduha je iznosio 668. Izračunat je na osnovu koncentracija zagađujućih čestica PM 10 kojih je u tom periodu u vazduhu bilo blizu sedam puta više od dnevno dozvoljenog. Čađ je do pet puta premašivala granične vrednosti.

 

Opasno u sredu, nezdravo tokom utorka

 

Građani Užica su tokom srede do četvrtka u devet časova udisali vazduh koji je bio u kategoriji opasnog.

Foto screenshot ZZJZ Užice

Merna stanica kod užičke biblioteke zabeležila je u vazduhu 153 mikrograma zagađujućih čestica PM 10 po metru kubnom što je tri puta više od dnevno dozvoljenog.

Zavod za javno zdravlje Užice je objavio da je tokom utorka, do srede ujutru, vazduh bio u kategoriji nezdravog. Indeks kvaliteta vazduha je iznosio 166 zbog povećanih koncentracija suspendovanih čestica PM 10.

Merna stanica kod Narodne biblioteke je zabeležila da je u tom periodu u vazduhu bilo prisutno 83 mikrograma čestica PM 10 po metru kubnom, što predstavlja prekoračenje dnevno dozvoljene vrednosti(od 50 mikrograma po metru kubnom.) Tokom utorka do 9 sati u sredu, i čađ je u vazduhu čađi bila iznad graničnih vrednosti, ukazuju podaci sa merne stanice na zelenoj pijaci.

Kao nezdrav za osetljivu populaciju je okategorisan kvalitet vazduha kojeg su građani Užica udisali dan ranije, tokom ponedeljka.

 

Nezdrav vazduh tokom novembra

Tokom prethodnog meseca, najveće aerozagađenje je bilo 27. novembra do narednog jutra, kada je vazduh u Užicu bio u kategoriji opasnog.

Merna stanica kod užičke biblioteke je tog dana zabeležila da je u vazduhu bilo 175 mikrograma po metru kubnom zagađujućih čestica PM 10, što je tri i po puta više od granične vrednosti. Indeks kvaliteta je iznosio 350, upozoravao je užički Zavod za javno zdravlje i preporučivao da se izbegavaju aktivnosti na otvorenom, smanji fizička aktivnost i provetravanje prostorija ujutru i uveče.

Foto screenshot ZZJZ Užice

 

Vrlo nezdravo tokom četiri novembarska dana

Građani Užica su 28. novembra udisali vrlo nezdrav vazduh, u kojem je tri puta više bilo skoncentrisano zagađujućih čestica PM 10 od dnevne granične vrednosti. Isto je bilo 26. novembra, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice. Vazduh je tada bio vrlo nezdrav, indeks kvaliteta 276 zbog blizu tri puta veće koncentracije čestica PM 10(138 µg/m3) od dnevne granične vrednosti. Povećane su bile i koncentracije čađi(izmereno na zelenoj pijaci 124 µg/m3, a granična vrednost je 50).

Duplo više čestica PM 10 i više od duplo koncentracija čađi od dnevno dozvoljenog bilo je u vazduhu 16. novembra, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice. Vazduh je i tada bio vrlo nezdrav, indeks kvaliteta 242.

Vrlo nezdravo je bilo u Užicu i tokom 23. novembra do devet sati narednog dana.

Okarakterisan kao nezdrav vazduh je bio 25. novembra i 15. novembra, prema podacima ZZJZ Užice.

Ostalih novembarskih dana, vazduh u Užicu uglavnom nije prijao deci, starijima i hroničnim bolesnicima jer je bio u kategoriji nezdravog za osetljivu populaciju ili umereno dobrog.

Na koji je način aerozagađenje uticalo na zdravlje ljudi i da li je bolje u vazduhu ove nego prethodne grejne sezone, predočiće nam iz Zavoda za javno zdravlje Užice odgovarajući na pitanja koje im je Radio Luna uputila pre deset dana.

Kako ove u odnosu na prošlu grejnu sezonu? Foto screenshot Air Užice 

Kako da znaš šta udišeš?

Podaci o kvalitetu vazduha, sa merne stanice u užičkoj Omladinskoj ulici, satno se mogu pratiti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Informacije o trenutnom zagađenju u realnom vremenu možete pratiti i na sajtu https://airuzice.com/i https://waqi.info/sr/.

http://rs.n1info.com/SciTech/a678884/Sta-znace-boje-i-brojevi-koje-vidimo-na-aplikacijama-za-kvalitet-vazduha.html

Zavod za javno zdravlje Užice na svom sajtu, sa najmanje danom zakašnjenja, objavljuje dnevne podatke o kvalitetu vazduha u Užicu. Kvalitet vazduha u okviru lokalne mreže prate merne stanice postavljene kod Narodne biblioteke, bolnice u Krčagovu, ambulante i vrtića Maslačak u Sevojnu. Količinu zagađujućih materija u vazduhu beleže i merna mesta u sklopu državne mreže monitoringa- na užičkoj zelenoj pijaci, u vrtiću Poletarac i u Omladinskoj ulici.

Foto arhiva: Automatska merna stanica u okviru državne mreže monitoringa se nalazi u frekventnoj Omladinskoj ulici, u blizini autobuskog stajališta, ali i kotlarnice Blok Zlatibor, druge po veličini od 14 kotlarnica JKP Gradska toplana, jedine koja za grejanje koristi mazut.

Zagađenje vazduha u Užicu je prisutno decenijama, a meri se oko 30 godina. Poslednjih godina, podaci SEPA ukazuju da je vazduh bio prekomerno zagađen. Prošle godine je vazduh bio u najgoroj, trećoj kategoriji kvaliteta. Na to mesto su ga spustile visoke koncentracije štetnih čestica PM 10 koje su nadmašivale tolerantne vrednosti.

Prekoračenja prošle godine: PM 10 više od 110 dana bile iznad dnevnih graničnih vrednosti, prema podacima SEPA

Individualna ložišta, kojih je u gradu oko 16 000, glavni su zagađivači vazduha tokom grejne sezone. Nije zanemarljiv ni uticaj saobraćaja ni klimatskih uslova u gradu u kotlini. 

Ko zagađuje?

Foto screenshot dela Godišnjeg izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, Agencije za zaštitu životne sredine za 2019. godinu.

Kako do boljeg vazduha?

Podsetimo, Užice ima kratkoročni akcioni plan i Plan kvaliteta vazduha za period od 2018. do 2023. godine sa predloženim merama koje smanjuju zagađenje vazduha.

–  U gradu je trenutno na snazi odluka o korišćenju gasa za sve pravne subjekte kojima je Grad osnivač i za sve one kojima je lokalna samouprava pomogla da se priključe na gasifikacionu mrežu, podseća za Radio Lunu i RAM mrežu gradska većnica Nada Jovičić.

Ona apeluje na građane da u periodu pojačanog aerozagađenja ne koriste ugalj, već isključivo suva drva, da pravilno odlažu pepeo, smanje upotrebu automobila. 

I Grad Užice je pozvao danas građane da pokažu odgovornost i doprinesu poboljšanju kvaliteta vazduha.

–  Ukoliko postoji mogućnost, bilo bi dobro da građani koji se greju na ugalj u ovom periodu koriste neki drugi vid ogreva. Neophodno je pravilno odlagati pepeo, a upotrebu motornih vozila svesti na minimum, poručuju iz lokalne samouprave navodeći da je nivo aerozagađenja povećan zbog čestih i naglih promena temperature.

–    S obzirom na najavljene klimatske i temperaturne uslove, ukoliko ne budemo poštovali preporučene mere i ponašali se odgovorno, stanje kvaliteta vazduha može se pogoršavati u narednom periodu, dodaju iz Grada Užica.

Da se smanji aerozagađenje, uštede energenti i energija, pomažu i mere energetske efikasnosti, ako se primene na objektima. Više od 40 miliona dinara izdvojiće iz budžeta lokalna samouprava naredne godine kako bi pomogla građanima da urade termoizolaciju, zamene stolariju, nabave kotlove na gas i pelet.

Energetski efikasni uz 40 miliona pomoći

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime