- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Zadovoljni zdravstvenom zaštitom? U Užicu niža ocena nego u okrugu(AUDIO)

Zadovoljni zdravstvenom zaštitom? U Užicu niža ocena nego u okrugu(AUDIO)

- REKLAMA -

Zavod za javno zdravlje Užice obično krajem godine, u decembru, sprovodi anketiranje zadovoljstva korisnika zdravstvenom zaštitom i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama na području Zlatiborskog okruga.

Prema poslednjoj oceni, korisnici zdravstvene zaštite u Užicu nisu bili u potpunosti zadovoljni radom službi sa izabranim lekarom 2022. godine.

  • U Užicu je ocena ispod četiri – 3,7 u proseku do 3,6, ukazala je za Radio Lunu dr Katarina Ristović iz Zavoda za javno zdravlje Užice dodavši da je ta ocena bila veća u opštinama u Zlatiborskom okrugu.

Analiza zadovoljstva korisnika zdravstvenom zaštitom u Zlatiborskom okrugu 2022. godine/ Foto screenshot analize ZZJZ Užice

Foto screenshot dokumenta ZZJZ Užice

Analiza zadovoljstva korisnika zdravstvenom zaštitom u Zlatiborskom okrugu 2022. godine/ Foto screenshot analize ZZJZ Užice

Analiza zadovoljstva korisnika zdravstvenom zaštitom u Zlatiborskom okrugu 2022. godine/ Foto screenshot analize ZZJZ Užice

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice su ukazali da 2022. godine nije bilo velikih odstupanja rezultata u Užicu u odnosu na ankete prethodne godine.

Zavod za javno zdravlje Užice, podsetimo, svake godine analizira stanje u zdravstvenim ustanovama, pokazatelje kvaliteta zdravstvene zaštite i izrađuje godišnje analize zdravstvenog stanja stanovništva u Zlatiborskom okrugu.


Vodeće bolesti 2022. godine/ U porastu broj hospitalizovanih zbog tumora


Vodeći uzroci bolesti zbog kojih su građani Zlatiborskog okruga morali da budu hospitalizovani 2022. godine su bili isti u celom Zlatiborskom okrugu, uključujući i grad Užice.

  • U toku 2022. godine je najviše lica bilo hospitalizovano zbog kardiovaskularnih bolesti i zbog kovida- 19. Na trećem mestu su bili tumori, onda bolesti sistema organa za varenje i na petom mestu zbog bolesti mokraćnog- polnog sistema, predočila je za Radio Lunu dr Katarina Ristović osvrnuvši se na Analizu zdravstvenog stanja stanovništva Zlatiborskog okruga 2022. godine.

Prema navodima iz Zavoda za javno zdravlje Užice, broj hospitalizovanih u Zlatiborskom okrugu zbog korona virusa kovid- 19 opao je prošle godine u odnosu na 2021. godinu, sa više od 11 000 na oko 3 500 hospitalizovanih tokom 2022. godine.

  • Kod tumora se beleži rast broja hospitalizovanih u 2022. u odnosu na 2021. godinu i, generalno, u odnosu na prethodne godine. Kod kardiovaskularnih bolesti je obrnuto i došlo je do pada u broju hospitalizovanih lica kardiovaskularne bolesti, napomenula je Ristović.

Ja na prvom mestu; Zajedno pobeđujemo!(AUDIO)

Respiratorne bolesti su bile vodeće tegobe zbog kojih su se građani Užica i Zlatiborskog okruga prošle godine javljali u ambulante domova zdravlja.

  • Vodeća su bila oboljenja gornjih disajnih puteva, pa prehlade, grip, upale grla i slična stanja. Kovid je bio učestao i 2022. godine i 2021. godine. Javljali su se lekarima i zbog kardiovaskularnih bolesti, pre svega zbog povišenog krvnog pritiska, pa zbog bolesti uva. Ista je bila situacija i u Užicu i u Zlatiborskom okrugu, navela je dr Katarina Ristović iz Zavoda za javno zdravlje Užice objasnivši da godinama unazad nema većih promena broja javljanja građana ustanovama primarne zdravstvene zaštite u Užicu i okrugu zbog respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Svaki deseti odrasli Užičanin se javlja lekaru zbog kardiovaskularnih bolesti (AUDIO)

Za razliku od Zlatiborskog okruga, u kom je 2022. godine u odnosu na 2021. godinu zabeležen pad broja registrovanih stanja i oboljenja usled kovid-19, u Užicu je došlo do blagog povećanja broja novoobolelih.

  • Ali je došlo do pada ukupnog broja respiratornih oboljenja što se može objasniti time da je, možda, vođeno kao kovid, a ne kao repsiratorno oboljenje. U suštini, nije bila velika promena u odnosu na 2021. godinu, ukazala je dr Ristović.

Prema zaključcima prošlogodišnjih analiza, Zavod za javno zdravlje Užice je predložio i mere unapređenja stanja javnog zdravlja.

  • U Užicu na prvom mestu predlažemo poboljšanje kvaliteta faktora životne sredine, poput čistijeg vazduha. Važna je i zdrava voda za piće, ali tu godinama nemamo problema. Predlažemo i bolje sprovođenje mera zdravih stilova života, poput pravilne ishrane, i smanjenje faktora rizika koji utiču na zdravlje kao što je, recimo, pušenje, navela je Ristović.

Analiza zdravstvenog stanja stanovništva Zlatiborskog okruga 2022. godine //  Foto screenshot dokumenta ZZJZ Užice

Analizirajući stanje 2022. godine, Zavod za javno zdravlje Užice je zaključio da treba više raditi na preventivnim pregledima i na zdravstveno- vaspitnom radu sa stanovništvom radi unapređenja javnog zdravlja.

  • Trebalo bi da se radi više na sticanju znanja i navika o zdravom načinu života kako bi se na vreme sprečile posledice. To je ove godine stavljeno na prvo mesto. Ako gledamo zadovoljstvo korisnika, pažnju bi trebalo posvetiti i organizaciji zdravstvenih službi i promenama u smislu rada izabranih lekara, predočila je dr Ristović iz ZZJZ Užice.

Zavod za javno zdravlje Užice na svom sajtu objavljuje sve urađene statističke podatke i analize za prethodne godine koje su i građanima dostupne za čitanje.

Analiza zadovoljstva korisnika zdravstvenom zaštitom 2022. godine //  Foto screenshot dokumenta ZZJZ Užice

Analiza zadovoljstva korisnika zdravstvenom zaštitom 2022. godine// //  Foto screenshot dokumenta ZZJZ Užice

Analiza zadovoljstva zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u okrugu 2022. godine

NALED: Tek svaki deseti lekar planira da ode u inostranstvo

Prema navodima iz Zavoda, zdravstvenim ustanovama šalju poslednje objavljene izveštaje kako bi se  informisali o stanju i postupali u skladu sa predloženim merama i zaključcima.

U petak ćemo saznati šta je od predloženog u zdravstvenim ustanovama u Užicu i urađeno ove godine.

Fizičko, mentalno i socijalno zdravlje u fokusu Plana javnog zdravlja Užica(AUDIO)

 

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime