- REKLAMA -
3.9 C
Užice
Početna UEko Užice: Cena priključka na gas 450 eura

Užice: Cena priključka na gas 450 eura

- REKLAMA -

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, povećanje stepena energetske efikasnosti individualnih stambenih objekata i smanjenje aerozagađenja među glavnim su prioritetima u ovoj godini. Ona podseća, da je iz budžeta grada Užica za 2021. godinu izdvojeno 45 miliona dinara za mere energetske efikasnosti, koje se pre svega odnose na zamenu stolarije, nabavku kotlova na pelet i gas i na izradu spoljašne izolacije, ali i da se očekuju i dodatna sredstva iz Ministarstva rudarstva i energetike.

„Za nabavku kotlova na gas i pelet Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 14 miliona dinara, kao i 4 miliona dinara za gasni generator vrtića „Bambi“. Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je i 96 miliona dinara za sanaciju klizišta na Regionalnoj deponiji Duboko, tako da ukupna sredstva transferisana od strane ovog ministarstva za sedam meseci iznose blizu milion evra. I to je dokaz da jedino uz snažnu podršku Vlade Republike Srbije i ministarstava Grad može ići napred, a naši sugrađani živeti bolje“, kaže gradonačelnica i dodaje da se sa istim ciljem u akciju za čistiji grad uključilo i Akcionarsko društvo „Užice gas“:

„Užičani će imati mogućnost da se po ceni, koja nikada nije bila niža, priključe na gasovodnu mrežu. Za ovu godinu ta cena biće 450 evra bez pdv-a, a moći će da se plati na 24 mesečne rate. Građani koji su prošle godine podneli zahtev za priključak na gas, moći će da se priključe pod istim uslovima, samo što će oni priključak plaćati na 12 mesečnih rata. Akcija počinje 1. aprila, a početkom istog meseca očekuje se i konkurs za mere energetske efikasnosti“.

Još jedna od mera koja ima za cilj smanjenje aerozagađenja je pošumljavanje i formiranje novih zelenih površina u gradu. Dosta toga urađeno je tokom protekle godine, a uz podršku resornog ministarstva stižu i nove sadnice:

Novac i za čistiji vazduh u Zlatiborskom okrugu

„Uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine nastavljamo sa pošumljavanjem nešto preko 2 ha, na pet parcela na Pori, Ibiševom guvnu, u Krčagovu i u Omladinskoj ulici. Dobijamo 5 150 novih sadnica, što uz 9 već pošumljenih hektara iz 2019. godine i 5 hektara iz 2020. godine znatno povećava naš zeleni fond, ističe Ivan Stanisavljević član gradskog veća.

Nastavljaju se i aktivnosti na obezbeđivanju neophodnih sredstava za izgradnju nove kotlarnice na gas, koja će zameniti jedinu preostalu gradsku kotlarnicu na mazut , čime će se takođe znatno smanjiti koncetracija štetnih materija u vazduhu u samom centru grada.

Izvor: Grad Užice

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
few clouds
3.9 ° C
4 °
3.9 °
93 %
2.6kmh
20 %
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
16 °
Pon
18 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime