- REKLAMA -
3.8 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo UEKO patriote?(FOTO/AUDIO)

UEKO patriote?(FOTO/AUDIO)

Kiša i sneg ovih dana u Užicu i otpad na nepredviđenim mestima. Vredi li apel da se spuštaju poklopci na komunalnoj opremi? ..... Za sada Užice nema poseban lokalni dokument o upravljanju otpadom već Odluku o komunalnom uređenju... Duboko zaglibili sa nemarnošću ili beležimo pomak u ekološkoj osvešćenosti u gradu nadomak sanitarne deponije sa otpadom iz devet opština?

- REKLAMA -

Poslušali građani Užica apel JKP Bioktoš da pepeo od loženja ne odlažu u plave kontejnere, ali ne i onaj da ga ne istovaraju pored. Gde je plastična vreća za ohlađeni pepeo? Besplatno preuzimanje u Norveških Interniraca broj 14 u MZ Krčagovo, te u Druge Proleterske broj 3 na Rosuljama, u Ratarskoj 69 na Carini i u Kancelariji za plaćanje pogrebnih usluga u Ulici Cara Dušana u Sevojnu u vremenu od 7 i 30 do 13 časova.

Foto V.K.

Poslednjeg vikenda u novembru, na četiri dana na 20 mesta u gradu su po prvi put postavili kontejnere narandžaste boje za kabasti otpad, uz apel građanima do glomazno više ne ostavljaju pored kontejnera. Spisak lokacija građani dobili i u koverti iz JKP Stan uz najavu sistemskih promena. Nestrpljivi do nove prilike zadnjeg vikenda decembra?(Foto V.K.)

Nedaleko od kontejnera narandžaste boje

Lišće nije kabasto(Foto izvor Ere recikliraju)

Građevinski otpad sredinom novembra kod Starog grada, ne na deponiji Sarića Osoje/ Građevinski otpad, šut i zemlju, građani Užica treba da odnesu na deponiju Sarića Osoje radnim danima od 9 do 16 časova i subotom od 9 do 13 sati.
Građevinski otpad u plavom kontejneru, kako su više puta spominjali iz JKP Duboko, remeti proces razdvajanja otpada i može da utiče da izgubi vrednost onaj otpad kojeg je moguće ponovo upotrebiti zbog čega sve skupa završi na telu deponije.

Nema kanta, a potočić i tokom novembra bio na dohvat ruke

Nedostaje komunalna oprema ili i veća odgovornost?

 

 

 

Ljuske od jajeta mogu biti ponovo iskorišćene, mogu biti i osušene, ali nisu za bacanje u plavi kontejner

Užički JKP Bioktoš je podsetio sugrađane da u plave kontejnere za suvi otpad odlažu isključivo karton, papir, tetrapak, plastiku, tekstil, obuću i metalnu ambalažu. Taj otpad kasnije podleže procesu reciklaže ukoliko nema nečistoća i visokog procenta vlažnosti. Plavi kontejneri za suvi otpad se nalaze na potezu od Muzeja do Hercegovačke ulice i od Carinskog mosta i Nemanjine ulice do Autobuske stanice.

Vidna uputstva i nemarnost. Gde je staklo? Ima ga u posebnim kantama u oko 20 ugostiteljskih objekata u gradu

Kesa nije staklo, nedostaje kontejner na brdima grada?

Ne kompostiraš, a mogao bi(Foto V.K.)

Sa teritorije Užica, kako su nedavno naveli za Lunu iz Regionalnog centra za upravljanje otpadom, u prvih devet meseci ove godine u Duboko je dopremljeno 15.364,69 tona komunalnog otpada, a od navedene količine je 1.308,57 tona bilo primarno selektovano.

U predgrađu Užica od 2020. godine razvrstavaju otpad u kante za suvi i mokri otpad u 2 500 domaćinstava, dok po centru grada bude i mokrog, komunalnog među suvim otpadom u plavim kontejnerima.

Prema navodima direktora Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Momira Milovanovića, Užice ove godine beleži oko sto odsto više prijavljenog selektovanog otpada nego prethodne godine. Kako je istakao, nijedan kilogram primarno selektovanog suvog otpada iz plavih kanti(u 2 500 domaćinstava u predgrađu Užica) ne završava na telu deponije.

–  Izdvajamo više sekundarnih sirovina, a ostatak je laka frakcija koja ide za cementnu industriju, napomenuo je direktor JKP Duboko.

U Duboko dopremaju otpad iz oko 335 naselja iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Nadomak Užica svake godine stigne oko 3 500 tona otpada više nego prethodne godine. Za ovu godinu su projektovali da će dopremiti oko 100 000 tona otpada, a deponuju oko 90 odsto ukupnih količina.

Viši savetnik za zaštitu životne sredine u Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor Miloš Radojević je napomenuo za Lunu da je deponija regionalna, ali da Užičani imaju poseban interes da im Duboko duže traje.

–  Treba da se postaraju da bar što se njih tiče gore ne završi ništa i da se ne zatrpa ništa što ne mora nužno, podvukao je Radojević.

U Užice, prema najavama, sledeće godine stiže dodatna komunalna oprema, oko 5 350 kanti, kako bi više domaćinstava razvrstavalo otpad i adekvatno ga odvajalo na mestu nastanka.

Jesmo li spremni za ekološki osvešćene poteze?

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.8 ° C
3.8 °
3.8 °
51 %
7kmh
93 %
Uto
4 °
Sre
10 °
Čet
16 °
Pet
18 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime