- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Udisali nezdravo u četvrtak, opasno tokom dva prethodna dana(AUDIO)

Udisali nezdravo u četvrtak, opasno tokom dva prethodna dana(AUDIO)

- REKLAMA -

Nezdrav je bio kvalitet vazduha u Užicu tokom četvrtka do devet sati ovog jutra, poslednji su podaci Zavoda za javno zdravlje Užice.

Vazduh u Sevojnu je bio umereno dobar u istom periodu.

Rezultati merenja zagađujućih materija u vazduhu pokazuju da su iznad graničnih vrednosti bile i koncentracije čestica PM 10 i čađi.

Građani Užica su tokom 23. decembra do četvrtka ujutru u 9 sati udisali vazduh koji je bio u kategoriji opasnog, kao i dan ranije.
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice sa merne stanice kod Narodne biblioteke, u vazduhu je u proseku tokom tih 24 sata bilo tri puta više čestica PM 10 od dnevno dozvoljenog(158 µg/m3).
Skoro tri i po puta su izmerene koncentracije čađi(162 µg/m3) premašile granične vrednosti. Indeks kvaliteta je iznosio 324 i izračunat je na osnovu koncentracija čađi.
U istom periodu, vazduh u Sevojnu je bio nezdrav, kao i u utorak, dok je u ponedeljak bio nezdrav za osetljivu populaciju.
Podsetimo, u Užicu je u ponedeljak bio vrlo nezdrav vazduh, sa indeksom kvaliteta 266.
Užice će i ove godine biti u trećoj kategoriji kvaliteta vazduha zbog prekomernog zagađenja.

Po rečima dr Vladimira Petrovića iz Zavoda za javno zdravlje Užice, zagađen vazduh je naročito pretnja za hronične bolesnike i pacijente, ali utiče na pogoršanje kvaliteta zdravlja celokupnog stanovništva.

 Stefan Ranković je razgovarao sa građanima Užica o aerozagađenju.
Gradska većnica Nada Jovičić je navela juče pred odbornicima užičke skupštine da će se obezbediti prikaz praćenja zagađujućih materija u realnom vremenu. Građani će na taj način imati  uvid u merenja Automastke merne stanice, a da pri tom ne moraju da posećuju internet stranice da bi saznali šta udišu.
Kako bi planirali dnevne aktivnosti, građani Užica na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine(i Air Visual) mogu pratiti kvalitet vazduha u realnom vremenu.
Satni podaci o koncentracijama zagađujućih materija su neverifikovani i preliminarni i ne utiču krucijalno na konačni rezultat u dvadesetčetvoročasovnom proseku za PM.
– Satna vrednost i nije u uredbi definisana da bude ograničena. Uvek se ograničenja odnose na dvadesetčetvoročasovnu vrednost, prema tome, ti podaci služe za informisanje, naglasio je nedavno specijalista toksikološke hemije Zavoda za javno zdravlje Užice Dragan Čučković za Radio Lunu i RAM mrežu.
On je podsetio da je analiza satnih vrednosti zagađujućih PM 10 čestica pokazala da je u gradu veće zagađenje nakon 16 časova, te da do 23 sata treba izbegavati boravak na otvorenom ili svesti aktivnosti na nekoliko minuta.
- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime