- REKLAMA -
7.2 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice U Simpu rešenje problema stanara sa parkiranjem?(AUDIO)

U Simpu rešenje problema stanara sa parkiranjem?(AUDIO)

Uz pretplatnu kartu retko do parking mesta kod zgrade u kojoj žive, a češće do kazne za nepropisno parkiranje koje je vidno iz njihovih zgrada, na platou kod crkve. Povlašćene karte za parkiranje u crvenoj i plavoj zoni ne važe na parkiralištima Trg Svetog Save i kod hotela Palas gde ima blizu 60 parking mesta za zadržavanje vozila do dva sata. Vozila stanari glavne ulice ostavljaju i na parkinzima preko reke i u Javnoj garaži. Traže rešenja, nadležni im poručuju da budu strpljivi

- REKLAMA -

Nedostatak parking mesta godinama muči stanare zgrada u ulici Dimitrija Tucovića kod Malog parka.

Upravnik skupštine stanara u Dimitrija Tucovića 48 Željko Moračanin je krajem oktobra, tokom predstavljenja nove Studiji parkiranja u gradu Užicu, predočio problem oko 1 500 stanara bloka zgrada na glavnoj ulici upitavši jesu li građani drugog reda jer dok oni uredno plaćaju pretplatne karte i kazne za nepropisno parkiranje, građani van centra nemaju tih problema.

–  Ključno je pitanje zašto ima veća prava, recimo, neko ko živi u Topličkoj koji ima mogućnost da parkira svoj auto neograničeno, od nas u centu grada. Ja moram da platim pretplatnu kartu, a on ne mora, moram da platim kaznu ako mi je auto parkiran blizu pešačkog prelaza, a ljudi koji žive van centra ne plaćaju pretplatne karte i imaju beneficije, pričao je Moračanin tokom predstavljanja Studije parkiranja.

Upravnik skupštine stanara u Dimitrija Tucovića 48 je ukazao da na potezu glavne ulice od TC Pariz do Malog parka, u dužini od 250 metara, ima od 30 do 40 dostupnih parking mesta za najmanje 500 automobila istog broja porodica koji žive u tri zgrade iza kojih su i osnovna škola, tri srednje, dva fakulteta i sedam banaka.

Prema gustini naseljenosti na određenoj kvadraturi, taj prostopr je među vodećim u Srbiji, prema navodima Moračanina koji se pozvao na podatke Zavoda za statistiku.

–  Odgovorno tvrdim da 80 odsto stanara na tom potezu ima pretplatne karte, rekao je Moračanin dodavši da pojedinci beleže i po deset kazni godišnje za nepropisno parkiranje.

On je pojasnio da su česti problemi sa saobraćajnom policijom jer je stanarima zgrada od 2008. godine zabranjeno korišćenje parkinga na Trgu Svetog Save i pored pretplatnih karata.

Zapitali su izrevoltirani građani zbog čega saobraćajna policija selektivno kažnjava pogrešno parkirane kod Simpa dok iza zgrada ima više desetina automobila, nepropisno parkiranih mimo zone u krugu škola gde postoji i znak za zabranu saobraćaja.

Foto arhiva Lune

Stanari rešenja vide u parkiranju kod Trga Svetog Save, ali i u izgradnji podzemne garaže na prostoru prodavnice Simpo.

Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj Slobodan Šiljković, u razgovoru za Radio Lunu tokom novembra, poručio je stanarima zgrada na glavnoj ulici da budu strpljivi do izgradnje zidane garaže na Međaju, uređenja parkinga kod stadiona i ukazao da Javna garaža nije daleko i da ima slobodnih parking mesta svakog dana.

Stanari Belog dvora, Crne dame, Lepe Brene, Bloka C, prema navodma Moračanina, nemaju motivaciju da izdvajaju 4000 dinara mesečno za parkiranje u Javnoj garaži. On je naveo primer komišije koji uredno izmiruje obaveze kupujući pretplatnu kartu za tri i po evra mesečno, a svoje prekriveno vozilo parkira na glavnoj ulici i ne mrda ga cele zime. Prema navodima Moračanina, sem sa saobraćajnom policijom, česta su zameranja i među komšijama, dok je razgovor sa nadležnima neizdrživ ringišpil zbog čega su stanari razmatrali i da blokiraju glavnu ulicu, tražeći rešenja višegodišnjeg problema.
Moračanin je ukazao da je prilikom gradnje zgrade iz 1975. godine predviđeno da se za stanare okolnih zgrada napravi oko 150 garažnih mesta na prostoru Simpa, ali da su od 1982. godine stanari uskraćeni za to pravo jer je, kako je pojasnio, tadašnjom skupštinskom odlukom prosotor oduzet i dat na prodaju trgovinskoj kući. Angažovali su stanari advokate, a rešenje vide i u mogućnost otkupa prostora od strane lokalne samouprave kako bi se projektovan garažni prostor priveo nameni.

Sem brzih i zidanih, gradnju podzemnih garaža predviđa i Studija parkiranja u gradu Užicu. Od podzemnih garaža ne treba dugoročno odustati, poručio je i dr Željko Ranković, diplomirani inženjer saobraćaja, stručni saradnik firme Model 5 na izradi Studije parkriranja.

Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj Slobodan Šiljković je istakao da gradnja kvadratnog metra podzemne garaže košta od 700 do 800 evra, te da je teško naći investitore zbog ogromnih troškova.

Direktor Firme Model 5 Zvezdan Pešović tokom prezentacije Studije parkrianja u gradu Užicu je odgovorio upravniku zgrade u ulici Dimitrija Tucovića da bi broj dostupnih parking mesta mogao biti veći delovanjem na više frontova: proširenjem zona za parkiranje, modernizacijom Javne garaže, čija je trenutna popunjenost oko 48 odsto, te uređenjem oko 120 parking mesta za šta nisu potrebne veće građevinske mere, ali i drugačijim načinom razmišljanja stanara koji su svoja vozila usidrili na jednom parking mestu koje tokom dana može da koristi još najmanje šest ljudi.

Polaznu tačku održivog parkiranja u Užicu potpisnici Studije vide u reorganizaciji Parking servisa i u ulaganju prihodovanja od parkiranja u izgradnju i uređenje novih parking mesta.

Užice ima novu Studiju parkiranja, nedostaje 1 200 parking mesta(AUDIO)

Prema Studiji parkiranja u gradu, Užicu nedostaje 1250 parking mesta, potreba za parking mestima je najmanje pet puta veća od postojećih 1 220 obeleženih, od čega 160 u Javnoj garaži.

Ispod gradskog trga, u Topličkoj ulici i kod Malog parka bi bilo moguće graditi podzemne garaže od kojih čime bi Užice moglo da dobije oko 620 parking mesta.

Za rešavanje problema parkiranja najmanje osam miliona 2022. godine

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
7.2 ° C
7.2 °
7.2 °
97 %
1.4kmh
100 %
Sre
13 °
Čet
11 °
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
11 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime