- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice U Dušanu Jerkoviću više od 120 prvačića, nova fasada do novembra

U Dušanu Jerkoviću više od 120 prvačića, nova fasada do novembra

Nova školska godina je počela 1. septembra u blizu 1830 osnovnih i srednjih škola u Srbiji u kojima će, trenutno po neposrednom modelu, nastavu pohađati više od 740 000 učenika, prema navodima iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Oko 65 000 đaka prvaka je krenulo u osnovnu školu u Srbiji školske 2022/2023 godine.

- REKLAMA -

Ukupno 124 đaka prvaka je upisano u pet odeljenja u OŠ Dušan Jerković u Užicu, što je neznatno manji broj učenika u odnosu na prethodne školske godine, prema navodima direktorke Mirjane Maksimović.

  • Prošle godine smo imali 127, prethodne 135 đaka prvaka tako da je primetno blago osipanje dece, nažalost, u gradu, pa i u našoj školi sa oko 1070 učenika od prvog do osmog razreda i 35 predškolaca, navela je za Lunu Maksimović.

Đaci prvaci će pohađati nastavu u dve smene, ujutru od 7 i 30, popodne od 14 sati. Imaće po četiri časa, ponekad i pet.

Bez klasičnog ocenjivanja u prvoj godini osnovnoškolskog obrazovanja; napredak učenika beležiće u elektronskom dnevniku

Prema navodima Maksimović, u OŠ Dušan Jerković neće biti skraćenih časova na 30 minuta zbog najavljenog iskazivanja nezadovoljstva pojedinih prosvetara, članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

U jednoj osnovnoj i pet srednjih škola u Užicu su bili skraćeni časovi na 30 minuta zbog današnjeg štrajka upozorenja nastavnika, pisao je Danas. Ministar prosvete Branko Ružić je kazao da u prosvetnom sistemu Srbije ima 150.000 zaposlenih i najavio dvocifreno povećanje plata u prosveti od januara.

Direktorka škole Dušan Jerković je napomenula da će učenici od prvog do četvrtog razreda koristiti ulaz za predškolce, zbog bezbednosti, do završetka radova na fasadi na prednjoj strani objekta.

Do novembra očekuju da će škola biti energetski sanirana, fasada u etapama rekonstruisana, limarija zamenjena.

  • Neće se raditi nijedna strana dok se ne završi frontalna i radovi na fasadi u unutrašnjem dvorištu. Stari deo zgrade je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu i ostaće isti. U tom delu ide fasada, dok u novim delovima ide i kamena vuna,  pa očekujemo da ćemo unaprediti energetsku efikasnost, pojasnila je Maksimović podsetivši da je stolarija u školi skoro menjanja i ukazavši da očekuju manju potrošnju energenata, gasa, u školi nakon radova.

Podsetivši da je Ministarstvo rudarstva i energetike izašlo sa predlozima preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, ministar prosvete Branko Ružić je naveo da je uveren da nijedan školski dan neće biti doveden u pitanje i da đaci neće sedeti u hladnim učionicama.

Radovi i u prizemlju objekta zarad proširenja kapaciteta predškolske ustanove

Direktorka OŠ Dušan Jerković je napomenula za Radio Lunu da je fiskulturna sala u školi stara, te da je u planu rekonstrukcija igrališta nadomak škole kako bi od njega napravili zatvorenu fiskulturnu salu.

  • Fiskulturna sala je napravljena od dve učionice i ona je neadekvatna. Grad je uradio projekat i radiće se u narednoj godini na procedurama da se što pre krene sa radovima na igralištu, dodala je Maksimović.

Prijemu đaka prvaka u OŠ Dušan Jerković su prisustvovali predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović i prosvetni inspektori dr Milenija Marković i Ivan Marić koji je donedavno bio predsednik Gradske opštine Sevojno.

– Hor Pčelice i članovi dramsko- recitatorske sekcije su dečjim pesmama, recitacijama i duhovitim skečevima pozdravili i razveselili sve prisutne. Događaj je upotpunjen izvođenjem Staroslovenske igre, učenice četvrtog razreda i muzičke numere Učitelj se najviše voli koju je na gitari izveo budući učitelj prvog razreda Milivoje Šukilović. Program su pripremili nastavnici razredne nastave Jelena Mijailović, Danka Jovanović, Milivoje Šukilović, nastavnik predmetne nastave Vladan Savić, školski bibliotekar Ana Duković i direktorka škole Mirjana Maksimović, navela je nastavnica Danka Jovanović.

Stariji učenici škole pesmama poželili prvačićima dobrodošlicu u đačko doba

Sa prvačićima u OŠ Dušan Jerković radiće četiri učiteljice Nada, Boba, Marija i Ines i učitelj Milivoje Šukilović. Đake prvake očekuje i upoznavanje sa virtuelnom učionicom, sa eko – kutkom škole i odvajanjem otpada na mestu nastanka. Novi predmet za prvačiće od ove godine – Digitalni svet

U školi postoji produženi boravak za dve grupe učenika prvog razreda.

  • Mesta ima u produženom boravku. Uglavnom su svi zahtevi po prijavi prilikom upisa i ispunjeni, po prioritenim grupama, dece porodica iz osetljivih grupa, samohranih i zaposlenih roditelja, predočila je direktorka OŠ Dušan Jerković.

Podsetimo, Grad Užice je odlučio da ove školske godine đake prvake užičkih osnovnih škola nagradi školskim priborom i sa po deset hiljada dinara o čemu će detaljnije obavestiti roditelje narednih dana.

Prijem u najstarijoj užičkoj školi za oko 130 đaka prvaka

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
51 %
3.2kmh
37 %
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
23 °
Pet
25 °
Sub
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime