- REKLAMA -
10.3 C
Užice
Početna EKO OŠ Nada Matić i OŠ Dušan Jerković u novu školsku godinu sa...

OŠ Nada Matić i OŠ Dušan Jerković u novu školsku godinu sa manjim troškovima za grejanje

- REKLAMA -

Radovi na energetskoj efikasnosti u užikoj OŠ Nadi Matić su u završnoj fazi, a u toku je i rekonstrukcija zgrade u izvdojenom odeljenju u Gostinici gde će radovi biti završeni krajem septembra. U OŠ Nada Matić ove školske godine biće ukupno 750 učenika od kojih je 95 đaka prvaka.

Prema rečima direktorke Ivane Cvetković, matična škola će spremno dočekati učenike 1. septmebra, dok će učenici iz Gostinice dolaziti u Užice dok radovi ne budu završeni.

Radovi u matičnoj školi odrazumevaju postavljanje nove fasade, zamenu stolarije, izradu hidranstske mreže, postavljanjepanik rasvete i sistema za dojavu požara. Naravno, tu su i mnogi drugi radovi kojima je trebalo sanirati krov. Veliki obim radova jeu toku i privodi se kraju, rekla je Cvetković za Radio Lunu.

Foto: Radio Luna

Ona dodaje da je većina škola veoma stara te da je bilo potrebno srediti stolairju i fasadu kako bi potrošnja ogreva bila što manja. Matična škola se grejala na gas, a izdvojeno odeljenje na čvrsto gorivo koje će nakon radova korisiti pelet dok škola u gradu nastavlja sa grejanjem na gas, ali uz očekivanu manju potrošnju.

Bilo je potrbeno napraviti takvu školu da odaje što manje toplote, ali mnoge stvari su već dotrajale i zrele za zamenu. Dugo čekamo na taj projekat i drago nam je što je konačno došao na red. Radove u matičnoj školi finansira Ministarstvo rudasrtva i energetike zajedno sa švajcarskom Vladom, u Gostinici Grad Užice, rekla je driketorka OŠ Nada Matić.

Izvođač radova u izdvojenom odeljenju je firma CRP, a u matičnoj školi firma iz Vranja Kredo.

Foto: Radio Luna

 

Obezbeđena sredstva za sanaciju OŠ Kralja Petra II (VIDEO)

Energetska sanacija u OŠ Dušan Jerković obuhvatila je potpunu sanaciju i rekonstrukciju fasade. Stari deo zgrade koji je pod zaštitom spomenika kulture biće vraćen u prvobitno stanje dok će novi deo biti izolovan kamenom vunom. Radovi bi trebalo da budu završeni do početka novembra, ako ne bude komplikacija i ako vreme bude pogodno za radove.

Naša škola je priključena na gradski toplovod, grejanje dobro funkcionisalo, alinadamo se posle sanacije da će troškovi grejanja biti u znatnom procentu manji s obzirom da ćemo imati novu fasadu i izolovanu zgradu, rekla je direktorka škole Mirjana Maksimović za Radio Lunu dodavši da je svima u interesu da radovi budu što pre završeni ukoliko bude bilo moguće.

Foto: OŠ Dušan Jerković

Direktorka dodaje da su učionice do sada bile tople, ali se očekuje da će grejanje posle energetske sanacije biti još bolje i da će se troškovi u značajnoj meri smanjiti.

Nekada smo bili lokalni i potencijalni zagađivač vazduha kada smo imali sopstvenu kotlarnicu i grejali se na mazut, ali to je rešeno pre nekoliko godina prelaskom na gas i preko gradske toplane, dodaje Maksimović.

Radove izvodi firma Polet, a sredstva u vrednosti od oko 28 miliona dinara je izdvojio Grad.

Ove školske godine u OŠ Dušan Jerković upisana su 124 đaka prvaka, a ukupan broj je 1037 učenika i 34 predškolca.

Nova školska godina u energetski saniranim zgradama

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
10.3 ° C
10.3 °
10.3 °
73 %
1.2kmh
88 %
Uto
10 °
Sre
17 °
Čet
15 °
Pet
13 °
Sub
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime