- REKLAMA -
8.3 C
Užice
Početna EKO Obezbeđena sredstva za sanaciju OŠ Kralja Petra II (VIDEO)

Obezbeđena sredstva za sanaciju OŠ Kralja Petra II (VIDEO)

- REKLAMA -

Potpisan je ugovor vredan 30 miliona dinara za energetsku rekonstrukciju i sanaciju Prve osnovne škole Kralja Petra II u prisustvu potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović u Smederevskoj Palanci. Grad Užice jedan je od 38 gradova i opština izabranih na javnom pozivu u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave. Za ovu namenu iz budžeta Grada opredeljeno je 26 miliona dinara.

Foto: Grad Užice

Prema rečima Gradske većnice za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nade Jovičić, zahvaljujući Ministarstvu rudarstva i energetike i odobrenim sredstvima grad će energestki sanirati još jedan javni objekat od izuzetnog značaja za sve sugrađane.

Objekat je izgrađen još 1884. godine i kao takav pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pa će i rekosntrukcija biti u skladu sa uputstvima zavoda. Podrazumeva postavljanje nove termoizolacije i fasade, zamenu stolarije i rekonstrukciju grejnog sistema, kao i ostale radove predviđene projektom, rekla je Jovičić.

Član Grdaskog veća za budžet i finansije Miodrag Petković ističe da projekat vredan 56 miliona dinara ima višestruku korist. Pored značajno boljih uslova za učenike i zaposlene, energetskom sanacijom i rekonstrukcijom objekat u centru grada će imati lepši izgled.

Ovo je još jedan dokaz da težimo ka ostavarenju postavljenog cilja, a to je smanjenje aerozagađenja i visok stepen energetske efikasnosti javnih objekata. Podsetiću da smo u prethodnom periodu pokrenuli veliki investicioni ciklus koji podrazumeva energetsku sanaciju individualnih porodičnih objekata i da smo u tome prepoznati kao lider među loklanim samoupravama. Sada želimo da uz podršku resornih ministarstava i donatorskih fondova zauzmemo lidersku poziciju i po pitanju objekata javne namene, kaže Petković.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana MIhajlović najavljuje raspisivanje novih javnih poziva na svaka dva ili tri meseca uz podizanje nivoa subvencija u opštinama i gradovima sa siromašnim budžetima.

Nastavićemo, jer naše procene kažu da u naredne tri godine Srbija može značajno da smanji potrošnju energije. Veoma smo ponosni danas na sve projekte koje smo realizovali u prethodnom periodu, ne postoji grad ni opština u Srbiji koja u prethodnih godinu dana u nekom od ukupno osam javnih poziva nije učestvovala. 25 hiljada domaćinstava u ovom procesu je učestvovalo u projektu energetske efikasnosti i preko 5,7 milijardi dinara je država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave izdvojila za ovaj važan posao, istakla je Mihajlović.

Prva osnovna škola biće još jedna u nizu onih koje se ovog leta rekonstruišu. U toku je eneregetska sanacija i rekonstrukcija OŠ “Nada Matić”, izdvojenog odeljenja OŠ “Aleksa Dejović” u Krvavcima, OŠ “Milovan Milovanović Lune” u Karanu, koja se realizuje kroz projekat Švajcarske vlade i Ministarstva rudarstva i eneregetike. Sredstvima iz budžeta grada rekonstruiše se škola u Gostinici a uskoro se očekuje i rekosntrukcija fasade OŠ “Dušan Jerković”.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
8.3 ° C
8.3 °
8.3 °
83 %
1.1kmh
100 %
Sub
16 °
Ned
16 °
Pon
13 °
Uto
11 °
Sre
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime