- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna EKO UEko Solarna elektrana biće na vrtiću Sunce

Solarna elektrana biće na vrtiću Sunce

- REKLAMA -

U vrtiću Sunce na Beloj Zemlji biće instalirana solarna elektrana od sedam KW instalisane snage koju je Grad Užice u okviru projekta Škole za bolji kvalitet vazduha dobio kao prvu nagradu, kako je navedeno, za najveći napredak u 2023. godini u preduzimanju akcija za smanjenje zagađenja vazduha uz saradnju i konsultacije sa mladima na lokalnom nivou.

  • Nagrađene opštine izabrane su na osnovu konkursa koji je raspisan za 15 jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u projektu, napomenuli su iz Grada Užica podsetivši da su opštine Osečina i Raška osvojile drugo i treće mesto i nagrađene sa ukupno 12 prečišćivača vazduha.

Kompanija MT-KOMEX D.O.O. donirala je izradu projekta i izvođenje radova za solarnu elektranu doniranu u okviru projekta.

Članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić je rekla na završnom skupu da su posredstvom projekta Škole za bolji kvalitet vazduha mladi dobili priliku da budu nosioci promena za bolji kvalitet vazduha i da postanu ključni partneri lokalnih samouprava u rešavanju tog problema.

  • Veliku zahvalnost dugujemo Kancelariji za mlade i volonterima, ali i svim učenicima škola koje su učestvovale u realizaciji projeta. Takođe, veliko hvala i svim zaposlenima u Odeljenju za zaštitu životne sredine i naravno UNICEF-u, SKGO, i Norveškoj Vladi jer su prepoznali sve ono što radimo poslednjih deset godina sa ciljem unapređenja kvaliteta vazduha. Jednaku pažnju posvetili smo individulanim domaćinstvima i objektima javne namene, pa danas imamo samo jednu kotlarnicu na mazut u Narodnom pozorištu, ali smo zahvaljujući Minstarstvu zaštite životne sredine obezbedili sredstva i za njenu konverziju. Uz podršku resornih ministarstava radili smo intezivno i na energetskoj sanaciji škola i vrtića, ali i privatnih kuća. Za te namene iz godine u godinu izdvajamo sve više sredstava a rezultati govore da smo na dobrom putu. Između ostalog to potvrđuje i ovo priznanje, kazala je Jovičić.

Foto izvor Grad Užice

U okviru projekta Škole za bolji kvalitet vazduha, 15 lokalnih samouprava dobilo je podršku za jačanje kapaciteta za unapređenje politika u oblasti upravljanja kvalitetom vazduha, sa posebnim akcentom na uključivanje mladih u procese kreiranja lokalnih politika.

Razgovori o užičkom vazduhu: Mladi, domaćinstva i organizacije za bolji kvalitet vazduha (AUDIO)

Projekat sprovedi UNICEF u Srbiji uz finansijsku podršku Vlade Norveške, uz podršku Ministarstva prosvete i Ministarstva turizma i omladine i u partnerstvu sa Institutom za nuklearne nauke Vinča, Stalnom konferencijom gradova i opština, Inicijativom Digitalna Srbija, Internet društvom Srbije, Fondacijom Petlja, Centrom za promociju nauke (CPN) i organizacijama Connecting i Dostignuća mladih u Srbiji, a u saradnji sa zajednicama lokalne samouprave.

Užicu za unapređenje kvaliteta vazduha – solarna elektrana

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime