- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Pomoć poljoprivrednicima i do 50.000 evra(AUDIO)

Pomoć poljoprivrednicima i do 50.000 evra(AUDIO)

Do sada blizu 370 zahteva za subvencije u poljoprivredi posredstvom javnog konkursa u Užicu. Investicije i uz pomoć nadležnog ministarstva i Svetske banke

- REKLAMA -

Grad Užice i Poljoprivredna savetodavna stručna služba Užice pomagaće poljoprivrednim gazdinstvima da se informišu i prijave za dobijanje bespovratnih sredstava koje je obezbedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom, saopštio je iz Užica pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević.

On je naveo da gazdinstva mogu dobiti od 20.000 do 50. 000 evra, prijavom na javni poziv i ispunjavanjem uslova i kriterijuma pravilnika.

–  Projektom, popularno nazvanim 50-40-10, Ministarstvo će bespovratno subvencionisati 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, 40 odsto finansiraće se posredstvom komercijalnih banaka, dok je deset odsto učešće proizvođača u investiciji, naveo je Aleksandar Bogićević nakon sastanka sa gradonačelnicom Užica.

-Ono što je dodatna pogodnost tog vida podsticaja je to što poljoprivrednik sav novac dobija unapred, odnosno pre početka same investicije i nema nikavu prepreku za dalje ulaganje, već će sredstva trošiti po unapred odobrenom projektu, naveli su iz Vlade Srbije. Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke i trajaće tri godine. Ukupna vrednost projekta će biti oko 38 miliona dolara, naveli su iz Ministarstva.

Bogićević je najavio da će Ministarstvo ove godine raspisati za lokalne samouprave novi pravilnik o ruralnom razvoju za seosku komunalnu infrastrukturu i da će u fokusu javnog poziva biti atarski i lokalni putevi u selima.

Ruralni razvoj i problemi sa kojima se Užice suočava – tema sastanka pomoćnika ministra sa gradonačelnicom sa saradnicima

U ruralni razvoj, prema rečima gradonačelnice Jelene Raković Radivojević, Užice je u poslednjih sedam godina uložilo više od 140 miliona dinara i taj budžet je sto odsto iskorišćen za kupovinu mehanizacije, opreme, stočnih grla za više od 2 000 gazdinstava.

Za ovogodišnje subvencije u poljoprivredi je lokalna samouprava opredelila 32 miliona iz gradskog budžeta, pet miliona više nego prošle godine.

Konkurs otvoren do utroška sredstava(Foto screenshot Grad Užice)

Blizu 370 poljoprivrednika se odazvalo javnom konkursu koji je i dalje u toku.

–  Po potpisivanju ugovora, u roku od 25 do 30 dana subvencije će biti isplaćene poljoprivrednicima, podsetila je gradonačelnica i pozvala poljoprivredna gazdinstva da se odazovu javnom pozivu.

Pozivu se mogu odazvati registrovana poljoprivredna gazdinstva na terotiriji grada Užica u aktivnom statusu koja su izmirila obaveze po osnovu poreza.

–  I ove godine Grad će subvencionisati nabavku poljoprivredne mehanizacije, grla stoke, voćarstvo, protivgradne mreže, opremu za navodnjavanje, muzilice. Maksimalni iznos subvencije je 280 hiljada dinara u oblasti stočarstva, odnosno 100 hiljada dinara za voćarstvo. Poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati po više osnova, ali je maksimalni iznos subvencije koju Grad daje 280 hiljada dinara, rekao je nedavno član Gradskog veća za privredu i poljoprivredu Slobodan Kuzmanović.

Plastenici za više od 20 poljoprivrednika Užica(AUDIO)

Podsetimo, do 29. aprila je otvoren i konkurs kojeg su raspisali Fondacija Ana i Vlade Divac i Grad Užice kako bi dodelili plastenike za biljnu proizvodnju na teritoriji grada u ovoj godini.

Sa ukupno 2,7 miliona, konkursom će podržati najmanje 23 poljoprivrednika koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji grada Užica. Pomoć mogu dobiti i i poljoprivrednici koji žele da otpočnu ili prošire svoj posao u plasteničkoj proizvodnji.

–  Potencijalni dobitnici donacije imaju obavezu da učestvuju sa sopstvenim sredstvima u visini do 30 odsto ukupne vrednosti doniranog plastenika, u zavisnosti od broja prijavljenih, navodi se u tom javnom konkursu. 

Slobodan Kuzmanović je naveo za Radio Lunu da je na teritoriji Užica oko 7 500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i da je poljoprivrednika svake godine sve više.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
few clouds
12 ° C
12 °
12 °
62 %
4.6kmh
20 %
Pet
18 °
Sub
18 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime