- REKLAMA -
20.5 C
Užice
Početna Srbija i region Pametna reciklaža limenki u okviru evropske Zelene nedelje u Beogradu

Pametna reciklaža limenki u okviru evropske Zelene nedelje u Beogradu

Saopštenje EU info mreže prenosimo u celosti

- REKLAMA -

U okviru programa evropske Zelene nedelje, u IDEA Organic u  ulici Kralja Petra i IDEA London u ulici Kralja Milana, u Beogradu, održan je celodnevni promotivni događaj na temu reciklaže limenki.

Cilj ovog događaja je da se kroz promociju reciklaže limenki na pametnim presama, podigne svest Beograđana i šire javnosti o značaju odvajanja i reciklaže otpada i zaštite životne sredine, kao i potrebi za unapređenjem upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji.

Reciklirali, osvojili nagradu i opremili učionicu klupama(AUDIO)

Učesnici događaja su imali priliku da se na licu mesta upoznaju sa lokacijama i načinom funkcionisanja pametnih presa za reciklažu aluminijumskih limenki, sistemom registracije korisnika putem aplikacije Solagro.app, popustima koji se ostvaruju u Idea, Roda i Mercator prodavnicama, kao i brojnim nagradama za najvrednije „reciklere“.

Foto: EU info mreža

Tokom događaja, javnosti su se obratili Antoan Avinjon, predstavnik Delegacija EU u Srbiji, ataše i programski menadžer, Zorica Bilić, nacionalna koordinatorka za Srbiju organizacije GIZ za Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Modernizacija opštinskih usluga, Jelena Kiš, menadžerka za održivost i javne poslove Ball Pakovanja Evropa, i Jelena Mitrović, direktorka sektora in-store komunikacija Mercator-S kompanije.

Zagađenje pogađa svakoga i ima dugoročne posledice po zdravlje ljudi. Ali ima nade. Zajedničkim radom možemo učiniti dobro za naše društvo. Zajednički rad je ključ. Sa našim partnerima organizovali smo ove nedelje desetak zelenih aktivnosti širom Srbije u okviru Evropske zelene nedelje 2022., izjavio je programski menadžer pri Delegaciji Evropske unije u Srbiji Antoan Avinjon.

U ponedeljak smo pokrenuli novi projekat, gde će EU i Ministarstvo životne sredine Srbije isporučiti potpuno novu opremu kao što su kamioni za sakupljanje otpada i kante za smeće u 17 opština. Doprinos EU iznosi 6 miliona evra, srpske nacionalne i lokalne vlasti koje učestvuju u projektu dale su 1,8 miliona evra. To znači 26 novih kamiona za sakupljanje otpada, više od 90.000 kontejnera i kanti, te kampanje javnog informisanja organizovane u 17 opština. Velika je promena da građani počnu sa razvrstavanjem otpada kod kuće, kako bismo izbegli da sve ide na deponiju, naglasio je Avinjon.

O-DVA-JA-MO u 17 mesta Srbije, oprema i pomoć stručnjaka za odvajanje otpada na mestu nastanka

Kampanja se realizuje u okviru projekta „Pametni sistem za sakupljanje limenki i ambalažnog otpada u gradovima“, koji je podržan kroz program razvojnog partnerstva sa privatnim sektorom develoPPP, nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Projekat zajednički sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanije Ball Pakovanja Evropa, Mercator-S i Solagro Smart Recycling, u saradnji sa međunarodnim programom Svaka limenka se računa.

Foto: EU info mreža

Zorica Bilić, predstavnik organizacije GIZ, je istakla da je, u cilju unapređenja životne sredine i odgovora na rastući problem klimatskih promena, neophodna saradnja sva tri sektora ali i korišćenje punog potencijala koji moze da pruži proces digitalizacije. Upravo zato je Nemačka razvojna saradnja na ovom projektu udružila snage sa javnim, privatnim i civilnim sektorom u adresiranju izazova reciklaže limenki a sve uz podršku inovativnih digitalnih rešenja. Zorica Bilić očekuje da će građani iskoristiti ovu zelenu nedelju da se upoznaju sa pametnim presama i da će u narednom periodu biti više motivisani da na ovaj način doprinesu zdravijoj životnoj sredini.

Jelena Kiš Petljanski iz kompanije „Ball Pakovanja Evropa“ ovim povodom ističe sledeće: Ball je kompanija koja posebnu pažnju posvećuje ulaganju u nove tehnologije, ne samo u cilju unapređenja biznisa, već zato što zaista naše poslovanje zasnivamo na cirkularnosti. Mi proizvodimo ambalažu koja može 100% da se reciklira, neograničen broj puta sa minimalnim gubicima. Trenutno se u Evropi reciklira 76% limenki, ali novim ulaganjima želimo da do 2030. godine to bude 90%. Zbog toga ulažemo u nove tehnologije koje će doprineti efikasnom uspostavljanju sistema reciklaže. Svesni smo da odgovornost za budućnost naše planete podjednako dele svi činioci društva – država, pojedinci, ali i kompanije i upravo zbog toga je uspostavljanje efikasnog sistema reciklaže naš imperativ.

Mercator-S je kompanija koja se trudi da promoviše vrednosti kao što su zdraviji život i čistija sredina, i zato smo veoma srećni što smo deo projekta koji našim kupcima daje mogućnost da se jednostavnije i lakše uključe u proces reciklaže. Veoma ponosni na to što su prve pametne prese u Srbiji postavljena upravo u našim IDEA prodavnicama, i zaista nam je drago što danas zajedno možemo da obeležimo Evropsku zelenu nedelju u Srbiji, zaključuje direktorka sektora In-store komunikacija Jelena Mitrović.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light rain
20.5 ° C
20.5 °
20.5 °
81 %
1.4kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
18 °
Ned
21 °
Pon
22 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime