- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna Srbija i region Politika Ostavke, odgovornost i prljave kampanje?

Ostavke, odgovornost i prljave kampanje?

Opozicione stranke traže ostavke rukovodstva i preuzimanje odgovornosti nadležnih zbog višednevnog požara na regionalnoj sanitarnoj deponiji, dok lokalna vlast upozorava na prljavu kampanju i da opozicija koristi požar na deponiji Duboko za pridobijanje glasova pred lokalne izbore u Užicu 2. juna

- REKLAMA -
 • Tražimo odgovornost! I to odmah!, poručili su iz Resornog odbora za zaštitu životne sredine Gradskog odbora Demokratske stranke Užice povodom višednevnog požara u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko.

Proširio se požar na deponiji (AUDIO)

 • Umesto preuzimanja odgovornosti, ponovo se obećavaju kapitalna ulaganja od više desetina miliona eura za proširenje deponije. Vrlo zgodno, obećanje se pojavilo baš u vreme predizborne kampanje i, kao i dosadašnja, ostaće neispunjeno. Užicu preti ekološka katastrofa koju je svojim kadrovima proizvela još katastrofalnija vlast, naveli su iz Demokratske stranke Užice uz podsećanje da Gradsko veće Užica ima i većnika za vanredne situacije i većnicu za zaštitu životne sredine i navode da je prethodnih dana, tokom praznika, izostalo pravovremeno obraćanje aktuelne vlasti o požaru na regionalnoj deponiji Duboko.
 • Možda oni ne smatraju da je vanredna situacija ili da je, ne daj Bože, ugrožena životna sredina?! Da li će neko upozoriti građane da sagorevanje otpada ima katastrofalne posledice po ljudsko zdravlje? Gde su obećani milioni u prethodnih 12 godina za proširenje tela deponije, za energanu? Verovatno su se negde zagubili kao i za obilaznicu, tunel ispod Kadinjače, Zdravstveni centar. Ali sve ovo je nevažno. Osnovno pitanje je gde je odgovornost? Gde je odgovornost Nedeljka Milosavljevića koji je rukovodio preduzećem od 2013. do 2018. godine i svojim neznanjem i nestručnim vođenjem pokvario sve što se pokvariti može i na taj način otvorio put propadanja deponije? Gde je odgovornost sadašnjeg direktora JKP Regionalna deponija Duboko Momira Milovanovića koji već šest godina vodi ovo preduzeće u propast, odnosno, samo je nastavio tamo gde mu je prethodnik stao? Gde je odgovornost menadžera za deponovanje otpada Marka Milojevića? Gde je odgovornost nadzornog odbora? Gde je odgovornost gradonačelnice koja sve ovo aminuje?, upitale su užičke demokrate.

Zeleno-levi front Užice zatražio je da čitavo rukovodstvo grada Užica, sa menadžmentom deponije Duboko, hitno podnese ostavke navodeći da bi to bio najmoralniji čin zbog nekontrolisanog požara na regionalnoj sanitarnoj deponiji Duboko.

 • Umesto da su svim snagama pokušali da lokalizuju i ugase požar, koji se u poslednjih dva meseca drugi put dešava, dopustili su da se on otrgne kontroli i postane opasan po zdravlje građana Užica, Požege i okolnih sela, naveo je Zeleno – levi front.

Prema njihovim navodima, lokalna vatrogasna jedinica nije reagovala na vreme i oglušila se o pozive lokalnog stanovništva koji su požar prijavili.

 • Nedopustivo je i to što stanovništvo nema prave informacije o stepenu zagađenja jer se toksične materije u vazduhu u Srbiji ni ne mere. Nedostatak informacija o potencijalnoj ugroženosti i posledicama po zdravlje stanovništva koje mogu prouzrokovati furani i dioksini, koji nastaju sagorevanjem plastičnog i drugog otpada, a koji predstavljaju najopasnije kancerogene materije u prirodi, mogu predstavljati veliku opasnost po zdravlje. Ovi otrovi, su uzročnik steriliteta, oštećenja imuniteta i nervnog sistema. Maske samo delimično štite od ovih otrova, ali ne u potpunosti, zbog čega je najbolje ne otvarati prozore i ne izlaziti koliko god je to moguće. Sve ovo mora da nam saopšti Zavod za javno zdravlje, što se nije desilo, i što predstavlja dodatni pokazatelj da lokalnoj vlasti nije ni stalo do zdravlja stanovništva, naveli su u saopštenju iz užičkog Zeleno – levog fronta.

Prema njihovim navodima, najavljeno proširivanje deponije govori da ne postoji plan za smanjenje količina deponovanog otpada, uvođenja cirkularne ekonomije i reciklaže, već da će se deponije povećavati u nedogled, što, kako su dodali, nije samo protiv standarda razvijenog sveta, već i neodgovorno prema generacijama koje dolaze.

Prema navodima iz Užičke odbrambene lige i Užičke akcije, požar na deponiji Duboko je posledica višegodišnjeg nemara i pogrešne kadrovske politike.

 • Deponija Duboko je osnovana sa ciljem da bude regionalni centar za efikasno upravljanje otpadom i reciklažu otpada, a nestručnim radom je dovedena na nivo najobičnijeg smetlišta. Požar koji je opet izbio na deponiji Duboko, kojim upravlja JP Duboko čiji je suosnivač Grad Užice, nastao je zbog nemara usled nepravilnog selektovanja otpada, a čije posledice će po lokalno stanovništvo biti tek vidljive u danima pred nama. Ne samo što su građani Užica koji žive u blizini deponije izloženi otrovnim gasovima, već postoji opasnost i od zagađenja obližnjih vodotokova, kao da građanima Užica nije dovoljno ekoloških problema, a posebno što se u zimskom periodu suočavaju sa alarmantnim posledicama aerozagađenja, naveli su iz Užičke odbrambene lige i Užičke akcije pozivajući rukovodstvo grada Užica da smesta preduzme mere u cilju sanacije deponije i da otkloni sve negativne posledice koje su nastale po lokalno stanovništvo.
 • Nakon toga zahtevamo da se utvrdi odgovornost svih onih čijim su nemarom ugroženi životi građana Užica, te njihovu hitnu smenu!, poručili su.
 • Javašluk koji se trenutno dešava u JP Duboko, ali i u drugim užičkim javnim preduzećima, posledica je i katastrofalne kadrovske politike koju sprovodi rukovodstvo grada Užica, gde se direktori javnih preduzeća biraju po partijskoj liniji, bez ikakvih stručnih znanja i kvalifikacija, potrebnih da bi mogli da upravljaju složenim sistemom kakav je javno preduzeće. Kada bi se direktori javnih preduzeća birali prema kompetentnosti, na osnovu javnog konkursa na kome bi imali pravo da učestvuju ravnopravno svi građani Užica, onda bi javnim preduzećima u Užicu upravljali obrazovani i stručni profesionalci koji bi i deponiju Duboko stavili u funkciju zbog koje je i nastala, saopštili su iz Užičke odbrambene lige i Užičke akcije.

Podsetivši da su lokalni izbori 2. juna, Gradski odbor Srpske napredne stranke Užice je napomenuo da pojedine stranke iskorišćavaju situaciju na deponiji Duboko radi pridobijanja glasova.

 • 12. maj samo što nije, treba prikupiti potpise pa tek onda ući u izborni ciklus. Malo je vremena, pa je prljava kampanja koju vodite jedino što vam je preostalo, prokomentarisali su iz SNS- saopštenja opozicionih stranaka.
 • Da li to juče i danas požar na deponiji Duboko gase ,,stručnjaci“ koji se ovih dana sa mukom okupljaju, spajajući nespojivo, sa jedinim ciljem – da se dočepaju vlasti i fotelja? Istim frazama pokušavaju da naprave senzaciju i prikupe poneki glas, i to u večernjim satima pošto su se vratili sa prazničnih putovanja i okupljanja, dok su oni koje kritikuju, danonoćno, na terenu sa ljudima koji se bore da požar što pre ugase. Da li je pisanje po društevnim mrežama, stvaranje haosa i panike, jedino za šta ste sposobni?, upitali su političke suparnike iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

Poručili su da će sopstvenim snagama i uz ogromnu podršku države trajno rešiti problem deponije Duboko, i, kako su dodali, sve ostale sa kojima se naši sugrađani suočavaju, ali isključivo zajedno i u dogovoru sa njima.

 • Nije deponija Duboko jedina, ni u Srbiji, ni u Evropi, na kojoj se ovakve stvari dešavaju i to ovi stručnjaci, koji se u slobodno vreme bave projektnom zaštitom životne sredine, odlično znaju. I nije deponija Duboko koncept koji smo osmislili mi, već oni koji su u piskaranju danas prvi. Ona je samo još jedan od višedecenijskih problema koje su nam ostavili u nasleđe. Ali, za razliku od njih, mi se takvog nasleđa ne odričemo, sa problemima se suočavamo i rešavamo ih. Baš kao što smo rešili problem vodosnabdevanja građana Sevojna, problem klizišta građana Koštice, problem kanalizacije građana Turice i još mnogo drugih koje su oni stavljali pod tepih, naveli su iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

Dim sa deponije Duboko i danas vidljiv u gradu i okolini.

Ministarka Vujović: Čini se sve da se požar što pre lokalizuje i ugasi

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
100 %
2.5kmh
37 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime