- REKLAMA -
13.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Oko 400 građana Užica protiv najavljenog zakona

Oko 400 građana Užica protiv najavljenog zakona

Peticija SRS i narednih meseci, do prikupljanja najmanje 30 000 potpisa

- REKLAMA -

Više od 400 građana Užica je potpisalo da se protivi usvajanju najavljenog Zakona o istopolnim zajednicama tokom 15 dana akcije Gradskog odbora Srpske radikale stranke Užica.

Srpska radikalna stranka je pre dve nedelje pokrenula peticiju, kako je podsetio potpredsednik SRS Miljan Damjanović, sa namerom da spreče da se predloženi zakon nađe na dnevnom redu Narodne skupštine ili usvoji.

–  Zakon o istopolnim zajednicama je suštinski zakon koji omogućava gej brakove i, članom 36, usvajanje dece. Taj zakon nije popularan u narodu već je i protivustavan, istakao je potpredsednik SRS iz Užica.

Prema rečima Damjanovića, za dve nedelje je najmanje 17 000 građana Srbije potpisalo peticiju.

–  Cilj nam je da prikupimo i više od 30 000 potpisa kako bi dokazali da je narod protiv tog zakona, dodao je Damjanović.

Istakavši da niko ne treba da bude diskriminisan ni po seksualnom opredeljenju, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je izneo krajem marta za N1 svoje lično mišljenje da bi to konkretno zakonsko rešenje trebalo odbaciti.

https://www.narodna.org.rs/vesti/narodna-stranka-vuk-jeremic-zakon-istopolnim-zajednicama-opozicija-pregovori-dragan-djilas-eu-izbori-uslovi

Narodna stranaka još nije iznela zvaničan stav po pitanju predloženog zakona, podsetila je predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice Ivane Parlić.

–  Moj lični stav je da sam protiv predloženog Zakona o istopolnim zajednicama. Napominjem da sam za zabranu diskriminacije po bilo kom osnovu, pa i po osnovu seksualne orjentacije, ali se protivim zakonu koji je drugi naziv za uvođenje braka između pripadnika istog pola. Brak je i u zakonu definisan kao zajednica muškarca i žene. Smatram da tako treba i da ostane. Predloženi zakon otvorio bi vrata za zakonske izmene koje bi omogućile i usvajanje dece u istopolnim zajednicama, čemu se protivim. Takođe, skrećem pažnju na činjenicu da Skupština Srbije nema legitimitet jer nije proizašla iz slobodno izražene izborne volje građana, navela je za Radio Lunu Ivana Parlić.

Ona je dodala da takvi zakonski predlozi podrivaju vrednosti, nanose štetu društvu.

–  Takođe, imaju funkciju da skreću pažnju javnosti sa daleko važnijih tema i predloga zakona koji našu zemlju pretvaraju u koloniju potpuno obespravljenih ljudi i razvalašćenih lokalnih samouprava, dodala je Parlić predloživši javnosti da obrati pažnju na izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima za koje je navela da su neustavne i da predstavljaju dosad najveću pretnju svim građanima Srbije.

Srpska pravoslavna crkva, Dveri i Zdrava Srbija su se oglasile ranije sa navodima da ne odobravaju donošenje predloženog Zakona o istopolnim zajednicama.

Predsednik Odbora za porodicu Zdrave Srbije Ljubiša Ristić je pozvao juče građane Srbije, kako je naveo, da se odupru nastojanjima da se uruši srpska porodica, što neki pokušavaju da učine i donošenjem Zakona o istopolnim zajednicama.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić je izjavila da se predloženi zakon prvenstveno tiče ljudskih prava istopolnih partnera.

–  Treba razgovarati o činjenicama sa onima koji su protiv tog zakona, jer je laž argument da taj zakon znači brak i usvajanje dece. To je ljudski zakon u kome ima života, a Srbija je spremna da kaže da svi građani imaju ista prava, rekla je nedavno Čomić za televiziju Prva.

Ministarka je dodala da su eksperti Saveta Evrope upućeni u Zakon o istopolnim zajednicama u Srbiji i da proučavaju nacrt tog zakona. Naglasila je da je važno da se poštuju ljudska prava da bi Srbija pristupila Evropskoj uniji.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13.9 ° C
13.9 °
12.4 °
54 %
2.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime