- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Više od stotinu građana Užica protiv istopolnih zajednica(AUDIO)

Više od stotinu građana Užica protiv istopolnih zajednica(AUDIO)

Gradski odbor Srpske radikale stranke Užica organizovao akciju prikupljanja potpisa građana sa namerom da Vlada Srbije odustane od podnošenja Zakona o istopolnim zajednicima Narodnoj skupštini

- REKLAMA -

Potpisivanjem peticije Srpske radikalne stranke, više od stotinu građana Užica se usprotivilo usvajanju najavljenog Zakona o istopolnim zajednicama.

–  To nije prirodno, navodili su za Radio Lunu potpisnici peticije, dok prolaznici ispred Tržnog centra Pariz uglavnom nisu želeli ni javno ni anonimno da se izjašnjavaju o toj temi.

Potpredsednik Gradskog odbora Užice Stefan Maksimović je naveo za Radio Lunu da Srpska radikalna stranka teži da prikupi 30 000 potpisa građana Srbije kako ne bi ušao u skuštinsku proceduru najavljeni predlog Zakona o istopolnim zajednicama.

–  Najveći problem je taj što Ustav Republike Srbije, u članu 62, kaže da je brak zajednica muža i žene, pa taj predlog zakona automatski krši Ustav, naveo je za Radio Lunu Stefan Maksimović koji je i predsednik Gradskog odbora SRS u Sevojnu i član Centralne otadžbinske uprave SRS.

Maksimović je objasnio da Srpskoj radikalnoj stranci posebno smeta što, prema predlogu zakona, partner istopolne zajednice može biti staratelj deteta.

Prema rečima Maksimovića, to vodi ka mogućnosti usvajanja dece, a time i do propasti čitavog društva.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić je izjavila 22. marta za TV N1 da se nacrt zakona tiče ljudskih prava, te da se njime ne uređuje pitanje usvajanja dece.


Nacrt zakona je predložilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Prema predloženom nacrtu zakona je predviđeno da osobe istog pola mogu da sklope zajednicu porodičnog života pred nadležnim organom javne vlasti, matičarem. Mogu, prema predlogu, posećivati svog partnera u zatvoru ili na bolničkom lečenju i biti obavešteni o njegovom zdravstvenom stanju i toku lečenja. Predloženo je i da mogu naslediti imovinu svog partnera i da u pravu nasleđivanja budu izjednačeni sa supružnicima. Prema predlogu, članovi istopolne zajednice imaju pravo i dužnost da po potrebi izdržavaju svog partnera i njegovo dete u slučaju da ono nema srodnika ili da srodnici za to nemaju mogućnosti.


Za Srpsku pravoslavnu crkvu je neprihvatljivo donošenje Zakona o istopolnim zajednicama.

–   Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrednost, istakao je nedavno Sinod SPC.

Potpisnici Apela 212, među kojima su intelektualci, javne ličnosti i građani Srbije, pozvali su ranije da se Zakon o istopolnim zajednicama ne usvoji.

–  Prava istopolnih osoba mogu se rešavati izmenom nekoliko postojećih zakona i nema nikakve potrebe za donošenjem posebnog zakona, naveli su u martu u Apelu 212.

Više od hiljadu akademskih radnika, intelektualaca, javnih ličnosti i građana je potpisalo peticiju kojom su podržali inicijativu za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama smatrajući ga delom borbe društva za jednaka ljudska prava u kom nijedan njegov član neće biti diskriminisan.

–  Zakon treba da omogući da ove osobe imaju jednako pravo da vole i budu voljene, da grade zajednički život sa voljenom osobom, da nasledjuju imovinu svojih partnera i partnerki i da uživaju sva ona prava i odgovornosti koje heteroseksualne osobe uživaju bez dovođenja u pitanje. Donošenjem ovakvog zakona LGBTI + osobe neće dobiti nikakva posebna niti drugačija prava, nego pravo da žive život koji je za većinu pripadnika društva uobičajen, piše u peticiji.

Reagujući na kritike dela javnosti u vezi sa donošenjem tog zakona, potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je istakla da empatija, solidarnost i prihvatanje različitosti nisu pretnja nego vrednosti koje donose bolju budućnost za generacije koje dolaze.

–  Kada shvatimo da svi pod ovim nebeskim svodom imamo prava na jednake mogućnosti da živimo, radimo i razvijamo se, svima će nam biti bolje, zaključila je Mihajlović.

Više od 11 600 građana Srbije, među kojima najmanje 50 Užičana, potpisalo je i onlajn peticiju Beograd Prajda. U njihovoj peticiji, pokrenutoj prošle godine, naveli su procene da LGBT+ zajednici pripada oko deset odsto stanovnika svake države, pa i Srbije.

Nakon javne rasprave, održane u martu, Vlada Republike Srbije treba da definiše i usvoji konačan predlog Zakona o istopolnim zajednicama koji bi u maju mogao da bude pred poslanicima Narodne skupštine.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
12 ° C
12 °
12 °
54 %
4.1kmh
0 %
Pet
24 °
Sub
13 °
Ned
20 °
Pon
24 °
Uto
16 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime