- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna EKO Socijalno ugroženim 45 šporeta na čvrsto gorivo

Socijalno ugroženim 45 šporeta na čvrsto gorivo

- REKLAMA -

Šporete na čvrsto gorivo sa oznakom eko-dizajna, po prvi put, dobiće 45 socijalno ugroženih porodica u Užicu, na osnovu predloga Centra za socijalni rad, Udruženja osoba sa invaliditetom i udruženja Roditelj, saopštili su iz Grada Užica navodeći da je među razlozima donacije i pomoć građanima koji žive u teškim materijalnim uslovima da lakše prebrode energetsku krizu.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je napomenula da je za 43 kupljena šporeta iz gradskog budžeta izdvojeno 3,4 miliona dinara, te da su tri šporeta donacija kompanije Alfa plam i Termovent.

Ona je ukazala da će 45 porodica dobiti šporete sa eko dizajn oznakom, čija je efikasnost veća veća od 80 odsto.

  • Zahvaljujući tome je smanjena potoršnja energenata, smanjiće i emisiju štetnih gasova u vazduh, naglasila je gradonačelnica.

Foto Grad Užice

Građanin Užica Ljubiša Krivokapić je istakao da njegovom domaćinstvu sa sedam članova mnogo znači što su dobili novi šporet sa oznakom eko-dizajna.

  • Ne samo da ćemo uštedeti drva za ogrev već ćemo uštedei i na struji jer nam prethodna peć nije imala mogućnost pečenja i kuvanja dok ovaj šporet nam pruža mogućnost da pečemo, kuvamo i spremamo hranu, ukazao je Krivokapić.

Građani koji će dobiti šporete imaj obavezu da predaju ovlašćenom preduzeću za reciklažu svoje stare uređaje// Foto Grad Užice

Krivokapići su i do sada koristili drva za grejanje kuće u kojoj žive.

  • Pre stavljanja izolacije i bez stiropira, trošili smo sedam kubika drva godišnje. Nkaon što smam kuču izolovao sa sve četiri strane, i s atavanske i podruma, potrošnja nam s esmanjila na čak četiri kubika i to samo sa stiroporom peticom. Još bi veća bila ušteda kad bi ljudi korisitli veću debljinu stiropora ili kamenu vunu, naveo je Ljubiša.

Foto Grad Užice

Neefikasne uređaje starije od 15 godina koristi za grejanje oko 20 odsto od 450 anketiranih domaćinstava u Užicu.  Naglasivši da su šporeti na drva snajmanje efikasni uređaji za sagorevanje, autor studije, konsultant udruženja RAŠ Omorika Đorđe Marić je predočio i da u značajnom broju domaćinstava, zbog nedostatka novca, ne dolazi do kupovine efikasnijih uređaja već da se obnavljaju postojeći uređaji manje efikasnosti.

  • Studija jasno govori o tome da socijalno ugrožene kategorije stanovniptva moraju da budu posebna ciljna grup ai da se za njih moraju predvideti posebne mere. Takve kategorije stanovnoptva moraju da dobiju podršku pre svega, da pređu na bolje kategorije uređaja. To povlači i i drugu infrastrukturu, da imaju razvedene sisteme centralnog grejanja, da izoluju objekte… To je ogroman posao, to nije nešto što možemo očekivati ni za pet godina, ali može da se krene u tom smeru, naveo je za Radio Lunu Marić.

Studija RAŠ Omorike: Neophodan fokus na ložne uređaje i socijalno ugrožene(AUDIO)

Članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić je podsetila da Grad od 2015. godine izdvaja novac kako bi pomogli domaćinstvima da primene mere energetske efikasnosti na individualnim ložištima, posebno da zamene ložne uređaje. Subvenciju do polovine ukupno neophodnog iznosa za razne mere do sada je iskoristilo više od 2000 vlasnika privatnih kuća i stanova.

  • Individualna ložišta, domaćinstva, prepoznata su kao najveći zagađivči vazduha na treritoriji grada i iz tog razloga se odvajaju sredtsva iz budžeta grada, podsetila je Jovičić.

Pojasnivši da su izveštajima o kvalitetu vazduha Zavoda za javno zdravlje Užice vidljivi i merljivi uticaji sprovedenih mera unapređenja energetske efikasnosti na kućama, gradska većnica je istakla da su rezultati o kvalitetu vazduha iz godine u godinu bolji.

  • Za prethodnu godinu prekoračenje je ukupno 84 dana na godišnjem nivou. Nisu koncentracije zagađujućih materija toliko visoke kao što su bile ranije, napomenula je članica Gradskog veća Jovičić.

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice su ukazali da je 2021. prva godina kojoj je srednja godišnja vrednost bila manja od granične vrednosti od početka praćenja i analize prisustva PM 10 u vazduhu u Užicu, postavljanjem merne stanice u park kod Narodne biblioteke 2018. godine.

Gradska većnica Jovičić je naglasila da je po prvi put prošle godine u Užicu zabeleženo devet dana prekomernog zagađenja vadzuha van grejne sezone.

  • To znači da, sem ložnih uređaja, na kvalitet vazduha veliki uticaj ima i saobraćaj, dodala je.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, od početka godine do sredine novembra u Užicu je bilo više od 50 dana sa povećanim koncentracijama zagađujućih suspendovanih čestica PM10. Podsetimo, da bi vazduh bio u kategoriji dobrog, ne bi trebalo da ima više od 35 dana godišnje sa povećanim dnevno dozvoljenim koncentracijama čestica PM10 od 50 mikrograma po metru kubnom.

SEPA još nije objavila godišnji izveštaj o stanju kvalitetu vazduha u Republici Srbiji 2021. godine na osnovu državne mreže monitoringa.

  • Podatke iz lokalne mreže monitoringa za celu 2022. kalendarsku godinu znaćemo u januaru 2023. godine, najavila je gradska većnica.

Prema mesečnim izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine, prekoračenu dnevnu graničnu vrednost za čestice PM10 u Užicu su zabeležili tokom više od 110 dana ove godine, od čega 14 van grejne sezone. Najveći broj dana sa prekoračenim dnevno dozvoljenim vrednostima zagađujućih čestica PM10, SEPA je zabeležila tokom oktobra i marta ove godine. U tim mesecima je prekomerno aerozagađenje bilo prisutno tokom 25 dana.

Više od 50 dana prekomernog zagađenja vazduha od početka godine

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
73 %
1.6kmh
3 %
Ned
26 °
Pon
27 °
Uto
25 °
Sre
4 °
Čet
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime