- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Više od 50 dana prekomernog zagađenja vazduha od početka godine

Više od 50 dana prekomernog zagađenja vazduha od početka godine

- REKLAMA -

Više od 50 dana sa povećanim koncentracijama zagađujućih suspendovanih čestica PM10 u vazduhu u Užicu, zabeležio je Zavod za javno zdravlje Užice od početka godine do 6. novembra.

Podsetimo, da bi vazduh bio u kategoriji dobrog, ne bi trebalo da ima više od 35 dana godišnje sa povećanim dnevno dozvoljenim koncentracijama čestica PM10(50 mikrograma po metru kubnom).

Foto screenshot ZZJZ Užice

Uz napomenu da je srednja godišnja vrednost ograničena na 40 µg/mᶾ Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, iz Zavoda za javno zdravlje Užice su ukazali da je 2021. godina(sa 39,6 µg/mᶾ) bila prva godina kojoj je srednja godišnja vrednost bila manja od granične vrednosti od početka praćenja i analize prisustva PM 10 u vazduhu u Užicu.

Mernu stanicu za PM 10, u okviru lokalne mreže monitoringa, postavili su 2018. godine, prvo na zgradi užičkog pozorišta, kasnije je izmestili u park kod Narodne biblioteke.

Zavod za javno zdravlje Užice svakodnevno, osim vikendom, objavljuje podatke o izmerenim vrednostima koncentracija PM 10 i čađi ažurirajući i broj dana sa prekoračenjem od početka godine.                                                                                                                       – Korekcije su moguće usled konačne verifikacije rezultata koja zahteva analizu u trajanju najmanje četiri dana, napomenuli su iz Zavoda za javno zdravlje Užice


Iz Agencije za zaštitu životne sredine su saopštili da su prethodnih dana bile povećane emisije PM10 i PM2.5 i da su prekoračenja dnevno dozvoljenih koncentracija zabeležena u Užicu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Pančevu i Pirotu,  Novom Pazaru, Nišu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu i Beogradu, u sklopu državne mreže kontrole kvalieta vazduha.


Podaci SEPA: Više od 110 dana u Užicu sa prekoračenjima PM10

Prema mesečnim izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine, prekoračenu dnevnu graničnu vrednost za čestice PM10 u Užicu su zabeležili tokom 25 dana oktobra, jednog dana u septembru, tokom dva dana avgusta, četiri dana juna, sedam dana maja, 15 aprilskih dana, 25 dana u martu, 14 dana u februaru i 19 u januaru ove godine.


Apelovali su na građane da, kako su naveli, podrže napore države i, biranjem čistijih energenata, doprinesu smanjenju zagađenja vazduha.

  • Znajući da individualna ložišta i toplane toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65%, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80%, apelujemo na građane da vode računa o izboru energenata. Savesno postupanje u vezi sa izborom energenata, korišćenih u individualnim ložištima, direktan je doprinos svakog od nas za smanjenje emisija pomenutih suspendovanih čestica, odnosno zagađenja vazduha. Prisutnom zagađenju vazduha nedvosmisleno doprinose i trenutne vremenske prilike, odnosno polje visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom i time uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha, što utiče na zadržavanje svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere, naveli su u saopštenju iz SEPA.

Studija RAŠ Omorike: Neophodan fokus na ložne uređaje i socijalno ugrožene(AUDIO)

U okviru državne mreže monitoringa, podsetimo, 2015. godine je postavljena Automatska merna stanica u Omladinskoj ulici u Užicu.

Na displeju ispod gradskog trga, sem na sajtu SEPA, građani mogu pratiti u realnom vremenu satne, mada neproverene, podatke o kvalitetu vazduha iz državne mreže monitoringa.

SEPA još nije objavila godišnji izveštaj o stanju kvalitetu vazduha u Republici Srbiji 2021. godine.

Tokom 2020. godine, prema godišnjem izveštaju SEPA, Užice je(uz Kosjerić) bilo među gradovima sa najlošijom kategorijom kvaliteta vazduha – prekomerno zagađen sa prekoračenim(59  µg/mᶾ) godišnjim graničnim vrednostima za PM10 od 40 µg/mᶾ. Prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti(50 µg/m3) PM10 čestica tokom 2020. godine SEPA je zabeležila tokom 134 dana u Užicu.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
92 %
0.4kmh
37 %
Uto
20 °
Sre
18 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime