- REKLAMA -
-3.7 C
Užice
Početna UEko Vidljivija nova prekoračenja

Vidljivija nova prekoračenja

- REKLAMA -

Nezdrav vazduh su udisali građani Užica tokom ponedeljka do 9 sati ovog jutra zbog većih koncentracija čestica PM 10 od dnevno dozvoljenog, a vrlo nezdrav je bio vazduh tokom nedelje do ponedeljka ujutru, pokazuju analize koncentracija zagađujućih materija u vazduhu Zavoda za javno zdravlje Užice.

U istom periodu je vazduh u Sevojnu bio nezdrav, a dan ranije nezdrav za osetljivu populaciju.

Dan ranije: Merenja ZZJZ Užice ukazuju da je za 24 sata od nedelje do ponedeljka ujutru u vazduhu bilo najmanje duplo veće koncentracije čestica PM 10(121 µg/m3) od granične vrednosti od 50 mikrograma po metru kubnom (Foto screenshot ZZJZ Užice)

Izbegavanje bilo kakve aktivnosti na otvorenom kada je vazduh u kategoriji nezdravog, savetuju iz Zavoda za javno zdravlje Užice ljudima sa srčanim i plućnim oboljenjima, starijima i deci.

–  Ostali bi trebalo da izbegavaju produžene i teške napore, piše u preporuci. Kada je vazduh vrlo nezdrav nije preporučjivo ni provetravanje stanova u jutarnjim i večernjim satima.

Prema podacima ZZJZ Užice iz lokalne mreže monitoringa na mernom mestu kod Narodne biblioteke, prekoračenja dnevno dozvoljenih koncentracija čestica PM 10 su zabeležena tokom 12 dana novembra i sedam dana oktobra.

Zavod za javno zdravlje Užice, podsetimo, na svom sajtu objavjuje rezultate svakodnevnih merenja aerozagađenja u okviru lokalne mreže monitoringa, a pošto su podaci provereni, građani sa najmanje danom zakašnjenja budu informisani šta su prethodno udisali.


Podaci o aerozagađenju vidljivi u centru grada


Osim na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine(i Air Užice), odnedavno je građanima Užica na displeju kod gradskog trga dostupna informacija o kvalitetu vazduha kojeg u tom trenutku udišu.

Kako je ranije najavila članica Gradskog veća Nada Jovičić, na displeju će prikazivati neproverene satne podatke o koncentracijama zagađujućih materija sa Automatske(traffic) merne stanice u Omladinskoj ulici, postavljene u okviru državne mreže monitoringa.

Proverene podatke, podsetimo,  Agencija za zaštitu životne sredine objavljuje u godišnjim izveštajima, a prema poslednjem, vazduh u Užicu je 2020. svrstan u najnižu kategoriju kvaliteta, prekomerno zagađen zbog čestica PM 10 i PM 2,5.

Čestice PM 10 su bile dominantne zagađujuće materije u vazduhu u Užicu i 2019. godine.  Tada ih je tokom 120 dana bilo u većoj koncentraciji od dnevne granične vrednosti od 50 mikrograma po metru kubnom.

Foto screenshot izveštaja SEPA za 2019. godinu

Prema podacima SEPA iz godišnjih izveštaja, tokom 134 dana 2020. godine u vazduhu u Užicu je bilo čestica PM 10 više od dnevno dozvoljenog(50 mikrograma po metru kubnom).

Foto screenshot izveštaja SEPA za 2020. godinu


Niža ocena nakon 37 dana prekoračenja tokom 2021. godine?


Da bi SEPA u godišnjem izveštaju kvalitet vazduha ocenila najboljom ocenom, tokom godine ne bi trebalo na jednom području da bude više od 35 dana sa prekoračenjima dnevno dozvoljenih koncentracija PM 10.

Foto screenshot Godišnjeg izveštaja SEPA o aerozagađenju u Srbiji za 2020. godinu

Prema mesečnim izveštajima SEPA za 2021. godinu, tokom oktobra je na Automatskoj mernoj stanici u Užicu zabeleženo šest dana tokom kojih su koncentracije čestica PM 10 bile veće od dnevne granične vrednosti. Prekoračene su dnevno dozvoljene vrednosti PM 10 i tokom pet dana marta, 15 dana februara i 11 dana u januaru ove godine.


Podsetimo, Užice od 2020. godine ima usvojen Plan kvaliteta vazduha grada Užica 2018-2023. Ima i Kratkoročni plan zaštite kvaliteta vazduha za teritoriju grada Užica iz 2015. godine sa oko deset specifičnih mera i aktivnosti čijom primenom bi uticali na smanjenje trajanja prekoračenja zagađenja u vazduhu i na povećanje zaštite osetljivih grupa stanovništva.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
-3.7 ° C
-3.7 °
-3.7 °
91 %
2.3kmh
17 %
Čet
5 °
Pet
2 °
Sub
1 °
Ned
-0 °
Pon
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime