- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna EKO Nova lokacija za lančanu barijeru na Limu

Nova lokacija za lančanu barijeru na Limu

- REKLAMA -

Ministartsvo zaštite životne sredine je pokrenulo projekat postavljanja lančanica za prikupljanje otpada na reci Lim kojim su obuhvaćene opštine Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Foto RINA

Lančana barijera biće ponovo postavljena na reci Lim, ali ovog puta na mestu koje više odgovara stanovnicima prijepoljskog naselja Velika Župa.

Lokalna samouprava je dala saglansost za lokaciju, a sada se čekaju Srbija vode da daju saglasnost za dokumentaciju. Mi očekujemo da će to biti za nedelju dana, kao i da će radovi biti gotovi pre Nove godine, rekao je za Radio Lunu predsednik opštine Prijeplje Vladimir Babić.

Nova lokacija je kod stovarišta građevnskog materijala

Meštani su se bunili za staru lokaciju jer su smatrali da je previše blizu naselja. Ja bih voleo da je ostala stara lokacija jer bi bila obuhvaćena i reka Zebuđa. Ovako je mesto za barijeru pomereno kilometar i po uzvodno. Možda je bolje što je van naselja, dodaje Babić.

Foto RINA

Otpad će se odvoziti na deponiju u Draglićima, a kasnije i u transfer stanicu Banjica kada bude završena izgradnja.

Važno je da otpad bude kompresovan pre odvoženja jer ne bi bilo dobro da se pretera u sirovom stanju. To iziskuje trud i dodatna sredstva, ali mi moramo izdvojiti ta sredstva, zaključuje Babić.

Opština Prijepolje je za ovaj projekat od resornog ministarstva dobilo 19 miliona dinara.

Nova Varoš je durga opština koja je uključena u plan uklanjanja otpada sa reke Lim.

Na Bistrici je postavljena lančanica koja će skupiti kese, karton, plastiku i ceo otpad. To će biti efikasno za prikupljajne i odvoženje smeća. Inače mi nemamo veliki dodir sa Limom, graničimo se samo 4 kilometra, rekao je za Radio Lunu predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović, nije odgovarao na pozive naše redakcije, a njegov pomoćnik Dragan Ljeljen nam je rekao da za sada neće biti zvaničnih informacija o projektu.

Ukupna vrednost projekta je 70 miliona dinara koji su izdvojeni iz budžeta ministarstva zaštite životne sredine.

Potpisali ugovor za zaštitu reke Lim

Podsetimo, krajem prošle i početkom ove godine su veće količine smeća plutale na reci Lim, a otpad se zadržavao na Potpećkom jezeru kod Priboja.

Ekologuj se, ne otpadaj

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime