- REKLAMA -
10.9 C
Užice
Početna EKO Najavljuju vožnju gradskim prevozom do zaštite životne sredine(AUDIO)

Najavljuju vožnju gradskim prevozom do zaštite životne sredine(AUDIO)

Javno- privatno partnerstvo sa elementima koncesije u gradskom prevozu u Užicu

- REKLAMA -

Sadašnji prevoznik javnog gradskog i prigradskog prevoza na teritoriji Užica, Bečejprevoz, jedina je firma koja se odazvala javnom pozivu za izbor prevoznika po modelu javno- privatnog partnerstva sa elementima koncesije.

–  Članovi komisije, određeni ispred Grada Užica, koji se bave pravnim pitanjima, od sredine novembra kontrolišu sve pravne akte koje je dostavio taj zastupnik kako bi proverili usaglašenost sa zakonima. Pred njima je 50 i više dokumenata koje moraju detaljno da pregledaju, rekao je nedavno za Lunu član Gradskog veća za saobraćaj Slobodan Šiljković podsetivši da se procedura odvijala posredstvom sajta Euprave, odnosno za javne nabavke, na osnovu zadatih kriterijuma.

Podsetimo, javni poziv za privatne prevoznike i udružene firme je objavljen 19. avgusta sa rokom od 70 dana za slanje ponuda. Prema ranijim navodima Šiljkovića, ekonomski najpovoljnija ponuda, odnosno ponuda najniže cene po kilometru, bila je osnovni kriterijum za dodelu ugovora.

Kako je pojasnio Šiljković, model javno-privatnog partnerstva u gradskom prevozu podrazumevaće promene koje teže poboljšanju te komunalne delatnosti, unapređenju kvaliteta usluge u dužem vremenskom periodu.

–  Biće probni period u kojem će morati da izgradi pumpnu stanicu, procenjenu tada na milion i po evra, a sad je možda i skuplje jer je sve poskupelo, i to mora da se uradi u skladu sa javno- privatnim partnerstvom. Najbitnija razlika jeste da on mora da izgradi CNG pumpu, da pripremi takozvani tiketing tako da građani neće više imati karte kao do sada nego pretplatne karte. Bitno je i da će nakon tog probnog perioda u našem gradu biti autobusi na gas, što će drastično pomoći da se smanji aerozagađenost, naveo je Šiljković.

Podsetimo, na poslednjoj sednici prošle godine, Skupština grada Užica je usvojila predlog koncesionog akta za poveravanje komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Užica koji vodi javno-privatnom partnerstvu.

Prema dokumentu usvojenom na 7. skupštinskoj sednici, planirano je partnerstvo Grada Užica i privatnog prevoznika u narednih 25 godina.

Predviđena su ulaganja privatnog partnera od najmanje 4,8 milijardi dinara sa PDV-om za sve vreme trajanja ugovora. Privatnik će biti u obavezi da nabavi najmanje 23 tehnički pouzdana vozila po ekološkim standardima, 16 autobusa sa pogonom na prirodni gas CNG(ili na tečni prirodni gas LNG ili na elektro pogon) i sedam minibuseva za prigradski prevoz sa motorima sa najmanje emisionom klasom euro 5.

Privatni partner će biti u obavezi da u centru grada izgradi i pumpu za ekološki prihvatljiva vozila(ili stanicu sa AS ili DS punjačem za elektro vozila za gradski prevoz) i da kontinuirano, kvalitetno i uz poštovanje registrovanih i overenih redova vožnje, kako je navedeno, organizuje, obavlja i upravlja komunalnom delatnošću.

Prema usvojenom predlogu, imaće rok od dve godine za nabavku vozila, neophodnih dozvola i izgradnju pumpe.

Autobusi na komprimovani prirodni gas (CNG) za javnog prevoznika, koji treba da doprinesu i smanjenju emisije štetnih izduvnih gasova i manjoj potrošnji energije u saobraćaju, biće polovni, kako je rekao Šiljković, jer novi nisu jeftini, i biće prilagođeni osobama sa invaliditetom.

Foto screenshot Predloga koncesionog akta za poveravanje komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Užica usvojenog na Skupštini grada 24. decembra 2020. godine

Napomenuli su u usvojenom dokumentu da zbog finansijske situacije lokalna samouprava nema mogućnost da samostalno investira u obnovu voznog parka i u održavanje autobuske stanice, što su, kako su napomenuli, bitni preduslovi za uspešno održavanje registrovanih redova vožnje, uz zadovoljnje potreba putnika za komforom, tačnošću i pouzdanošću.

– Projekat poveravanja obavljanja delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika privatnom partneru bi doveo do smanjenja budžetskih troškova, rasta budžetskih prihoda, stvaranja održivog sistema prevoza putnika kao jednog od najvećih izazova urbanih i komunalnih zahteva i podizanja nivoa efikasnosti u pružanju usluga korisnicima komunalne delatnosti, navedeno je u dokumentu uz napomenu da bi promene rezultirale i povećanjem broja korisnika gradskog prevoza, posebno onih sa nižim i srednjim primanjima, i smanjenjem broja automobila na ulicama grada, naročito vozila starije proizvodnje.

Foto screenshot dokumenta

Javni partner biće u obavezi da nadzire sprovođenje projekta, staničnih usluga, te da u skladu sa gradskom odlukom mesečno uplaćuje utvrđeni iznos za obavljanje poverenog prevoza.

– Osnovni prihod projekta predstavlja prodaja karata za prevoz putnika u gradskom i prigradskom prevozu, podsećaju u dokumentu koji je usvojen na užičkoj skupštini krajem decembra 2020. godine.

Foto screenshot prihvaćenog Predloga koncesionog akta za poveravanje komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Užica usvojenog na Skupštini grada 24. decembra 2020. godine

Foto screenshot dokumenta

Uvođenjem elektronskog sistema naplate karata, kako su naveli, mogli bi unaprediti usluge gradskog prevoza putnika.

–  Osnovna namena elektronskog sistema naplate karata jeste ukidanje gotovinske prodaje karata u autobusu i brza evidencija putnika, uz informacije o broju putnika po stanicama ulaska i izlaska, piše u usvojenom predlogu koncesionog akta uz napomenu da bi privatni partner snosio troškove primene elektronskog sistema naplate.

Ugovor sa budućim prevoznikom biće moguće sklopiti tek po saglasnosti odbornika Skupštine grada Užica.

Studija parkiranja u gradu Užicu, koju je izradila firma Model 5 iz Beograda, predviđa unapređenje javnog gradskog prevoza kao meru za poboljšanje uslova parkiranja u gradu u kojem je potreba za parking mestima pet puta veća od raspoloživog.

Lokalna samouprava će pokušati i da javno-privatnim partnerstvom sa elementima koncesije izgradi zidanu parking garažu na prostoru javnog parkirališta na Međaju.

Korak bliže ka zidanoj garaži sa oko 300 mesta

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
61 %
7.4kmh
99 %
Pet
11 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime