- REKLAMA -
37.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Ljujić: Umesto gašenja požara i havarijskih intervencija, potrebno strateško rešavanje problema(AUDIO)

Ljujić: Umesto gašenja požara i havarijskih intervencija, potrebno strateško rešavanje problema(AUDIO)

Direktor užičkog JKP Vodovod Duško Ljujić za Radio Lunu o havariji na magistralnom cevovodu u Beogradskoj ulici, o gubicima na mreži, neophodnosti rekonstrukcija cevovoda i sistemskog rešavanja problema, o potrebi povećanja cene vode…

- REKLAMA -

Havarija u Beogradskoj ulici u Užicu, na magistralnom cevovodu visoke zone starom 44 godine, prema navodima direktora JKP Vodovod Duška Ljujića, trošak je od najmanje 500 000 dinara. Zbog kvara na cevovodu je oko 400 domaćinstava tokom noći i jutra bilo bez vode. Prosuto je oko hiljadu kubika vode što je dovoljno za mesečno snabdevanje vodom oko 50 domaćinstava.

  • Teren ka Pori, ka Gluvaćima je smrt za azbest. Cevovod koji je pukao u Beogradskoj ulici je postavljen 1978. godine i davno je bilo vreme da se menja, plus što je postavljen azbest na teren koji ne trpi azbest, gde je puno podzemnih voda, klizišta, teškog saobraćaja. Nema ulične instalacije koje to ne trpe, a azbest je posebno na to osetljiv, pojasnio je direktor Vodovoda.

Prema navodima Ljujića, u poslednjih sedam godina Vodovod je zabeležio šest havarija na području visoke zone u Beogradskoj ulici, što je koštalo oko tri miliona dinara, uz nadoknadu štete građanima zbog poplava.

Veće havarije na magistralnim cevovodima ka Beloj Zemlji i u Sevojnu najčešće zadaju probleme užičkom JKP Vodovod i stanovništvu koje ostaje bez vode.

Ljujić je predočio za Radio Lunu da su u poslednja tri meseca zabeležili dva kvara na magistralnom cevovodu, prečnika fi 300, na nepristupačnom terenu ka Beloj Zemlji, u Turici i između tunela i Surduka.

  • Ali su na tom potezu rezevoari uvek puni vode zbog čega imamo sedam sati vremena za popravku, a da građani imaju vode, dodao je.

Od početka godine su se desile tri havarije na magistralnom cevovodu u Sevojnu, starom 50 godina, ali i jednom u bazi JKP Niskogradnja na istom cevovodu.

  • Da bismo otklonili kvar u Sevojnu moramo da zatvaramo kompletan cevovod zbog čega oko 80 odsto Sevojna ostaje bez vode uz industriju Sevojna. Poprilično je problematično usaglasiti termin popravke i zatvaranja vode sa svima njima zbog proizvodnih procesa, objasnio je Ljujić.

U toku je prevezivanje instalacija na nov cevovod fi 450 u Sevojnu, nakon što je urađeno dva kilometra cevovoda, uporedo i zamenjen azbest fi 100 u istoj dužini i u istoj ulici.

  • Ulice Aleksandar Vučkovića i Heroja Dejovića biće rešene za dugi niz godina. Biće potrebno najviše do dva meseca da sve kućne priključke i ulične čvorne veze i instalacije prebacimo na nova dva cevovoda, napomenuo je Ljujić.

O jednom trošku dva posla: Do septembra rekonstruisana vodovodna mreža u Sevojnu

Prema navodima direktora užičkog JKP Vodovod, loše instalacije i loši cevovodi koji cure su glavni uzrok gubitaka na mreži.

  • Problem je i što ima velika količina sitnih, malih curenja koja ne mogu da se identifikuju ni otkriju i u zbiru daju veliku količinu vode, dodao je Ljujić pojasnivši da je optimalni radni vek cevovoda najviše 50 godina.
  • Imamo cevovode iz 1938. godine koji su još uvek u funkciji i snabdevaju građane, a što je najveći apsurd, taj cevovod iz 1938. godine je u mnogo boljem stanju nego cevovod iz sedamdesetih godina prošlog veka. Mi retko imamo cevovod u gradu koji je mlađi od 50 godina, ukazao je direktor užičkog Vodovoda.

  • Kvarovi do prečnika fi 200 su svakodnevnica, dnevno imamo po dva, tri takva kvara kada su visoke temperature ili velike padavine i to se rešava za tri do četiri sata, napomenuo je Ljujić dodavši da nema dovojno operativnih radnika na terenu, a da su zaposleni opterećeni dnevnim kvarovima, često i sa 20 radnih sati.

Cilj je kompletna rekonstrukcija cevovoda, ali, prema navodima Ljujića, novca nema dovoljno za sistemsko rešavanje problema.

  • Ovo je samo gašenje nekog požara i havarijsko održavanje koje je urgentno, a nije strateško rešavanje problema. Problem je veliki što iz ove cene ne možemo da obezbedimo veću i značajniju količinu novca da bismo mogli da uđemo u sistemsko rešavanje problema, istakao je Duško Ljujić podsetivši da je trenutno cena vode 59 dinara po kubiku.

JKP Vodovod je uputio zahtev Gradskom veću da povećaju cenu vode za 17 odsto, kako je naveo, da ne bi ugrozili osnovnu delatnost javno komunalnog preduzeća.

  • Sa trenutnim cenama teško izlazimo na kraj. Povećanje će pokriti osnovne troškove i ostaviti količinu novca za rekonstrukciju sopstvenim sredstvima Vodovoda, dodao je Duško Ljujić podsetivši da je prethodno uvećanje cene 2020. godine omogućilo Vodovodu da uloži 40 miliona dinara u rekonstrukcju magistralnog cevovoda u Sevojnu.

Prema navodima direktora Vodovoda, pomogla bi i bolja otplata dugovanja građana prema tom javno komunalnom preduzeću prema kojem su imali razumevanja nakon apela da smanje potrošnju vode zbog mogućih nestašica.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
37.5 ° C
37.5 °
37.5 °
20 %
1.9kmh
2 %
Pet
38 °
Sub
26 °
Ned
20 °
Pon
20 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime