- REKLAMA -
9.6 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Libergraf podneo peticiju gradonačelnici i zahteva novu javnu raspravu

Libergraf podneo peticiju gradonačelnici i zahteva novu javnu raspravu

- REKLAMA -

Građanska čitaonica “Libergraf” je danas podnela gradonačelnici Užica peticiju sa potpisima 1275 građana koji zahtevaju da se sprovede postupak revizije akta o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“ i da se organizuje nova javna rasprava po ovom pitanju, saopšteno je iz Libergafa. Peticiju su, od 3. do 8. decembra prošle godine, potpisala 434 građanina na štandu Libergrafa i njih 841 na onlajn platformi Inicijative „Kreni-Promeni“.

Iz Građanske čitaonice su istakli da je njihov pravni tim izradio novi predlog akta o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“ koji je usklađen sa odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, kao i sa zaključcima javnih konsultacija koje su održane 27. decembra u Svečanoj sali Gradske kuće u Užicu. Navodi se da se taj predlog akta može koristiti kao osnova za sprovođenje javnog uvida i javne rasprave.

Ukoliko lokalna samouprava u roku od dve nedelje ne odgovori na ovu peticiju, ne pokrene postupak revizije akta o proglašenju i ne zakaže javnu raspravu, Libergraf će pozvati građane koji su potspisali peticiju da iskoristite svoja ustavna i zakonska prava na slobodu okupljanja, prava na slobodu udruživanja i prava na slobodu govora, poručeno je iz Građanske čitaonice.

Oni podsećaju da je postupak zaštite klisure Đetinje zvanično pokrenut 2016. godine, kada je obavljen javni uvid i javna rasprava o predlogu Odluke o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“, a da o tome ne postoji ni jedan javno dostupan dokument. Imajući u vidu da se usvajanje odlaže više od pet godina, dovodi se u pitanje kvalitet ovog akta i poništava se efekat javne rasprave.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
9.6 ° C
9.6 °
9.6 °
85 %
5.1kmh
100 %
Sub
11 °
Ned
12 °
Pon
7 °
Uto
1 °
Sre
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime