- REKLAMA -
13.1 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Građani traže javnu raspravu o novoj odluci

Građani traže javnu raspravu o novoj odluci

- REKLAMA -

Da li će biti zabranjen masovni turizam u klisuri Đetinje, šta je sa Zelenim savetom u Užicu, hoće li biti javne rasprave o proglašenju Predela izuzetnih odlika samo su neka od pitanja građana na današnjoj javnoj konsultaciji u Užicu. Vladan Sinđić iz Građanske čitaonice Libregraf smatra da će rasprava o novoj odluci, koja se i dalje nalazi kod ministarstva, biti neophodna kako bi se došlo do najboljeg rešenja za očuvanje prirodnog bogatstva klisure Đetinje.

Učesnici su najviše nezadovoljstva izrazili po pitanju transparentnosti Gradske uprave i nedovoljnoj želji da uključi građane u donošenje odluke o klisuri Đetinje.

Foto: S.S.

Zašto javnost nije dovoljno informisana? Javnost su informisale organizacije koje se bave ovim pitanjima, ali Grad Užice nije učinio ništa. Koliko vidim u narednom periodu i dalje se postavlja pitanje da li će javnost znati bilo šta. Veliki broj građana nema informaciju da se uopšte donose ove odluke, kaže Sandra Vranešević.

Foto: S.S.

Koji je proces da se dođe do glavne odluke? To se već godinama odugovlači. Mislim da je Grad odgovoran za nezainteresovanost građana. Nije dovoljno da se promoviše samo na sajtu Grada, već i na neke druge načine. Trebalo bi organizovati kampanju za to, kaže Dragan Aleksić.

Foto: S.S.

Naša glavne zamerke su da širi dijalog nije postojao, Savet mesnih zajednica nije uključen, kao i to da je Zeleni savet nelegitiman. Nije bilo javne rasprave za predlog koji je već poslat i ja se nadam da će se to promeniti kada Ministarstvo pošalje novi predlog, rekao je Glišo Vidović.

Foto: S.S.

Gradska većnica za zaštitu životne, Nada Jovičić, kaže da će javna rasprava biti održana kada resorno ministarstvo pošalje tekst kao odgovor na predlog odluke.

Foto: S.S.

Mi ćemo raditi u skladu sa tim promenama koje obuhvataju i stavove ostalih ministarstava uključenih u ovu temu, rekla je Jovičić.

Pristup klisuri Đetinje bilo je još jedno od gorućih pitanja građana, a Jovičić naglašava da će motornom saobraćaju biti zabranjen ulaz.

Grad Užice planira da taj deo bude potpuno ekološki. Ako je to sada zelena biciklistička staza onda tu mogu da saobraćaju električni automobili, a mi se nadamo da ćemo kroz projekte za sledeću godinu uspeti da ih dobijemo, dodaje Jovičić.

Na zamerke rada Zelenog saveta ona kao glavni razlog navodi epidemiološku situcaiju usled korona virusa koji nisu održali dovoljno sastanka.

Foto: S.S.

Novi Zeleni savet će biti imenovan sutra na Skupštini grada. Ja se nadam jenjavanju epidmeiološke situacije i vraćanje starih i novih članova u aktivnost, dodaje Jovičić.

Gradska većnica naglašava da će turističkih objekata biti samo u meri koja se propisuje odlukom, kao i da će se masovni turizam kontrolisati prema zakonskim procedurama.

Plan je da se Gradskoj upravi pošalje zahtev sa današnjim predlozima građana o izmeni odluke o proglašenju Predela izuzetnih odlika klisure Đetinje, posle čega se očekuje javna rasprava.

Foto: S.S.

Mi smatramo da bi trebalo izbaciti urbanizaciju u smislu ugostiteljskih i smeštajnih objekata. To je mala teritorija za masovni turizam, a teren nepristupačan sem onog kod obale reke gde bi se gradilo. Šta bi onda bilo sa otpadnim vodama i smećem koje ostave turiste? U klisuri je registrovana najveća dnevna kolonija leptira u Srbiji, njih 17 je na crvenoj listi. Imamo 43 strogo zaštićene vrtse ptica, a masovni turizam je suprotan tome, kaže Vladan Siniđić iz Libergafa di dodaje da se kroz javnu raspravu može doći do novih rešenja.

Građanska čitaonica Libegraf prikupila je više od 1200 potpisa da se predlog odluke izmeni i sprovede javna rasprava o novom predlogu.

Projekat Aktivno učešće građana Užica u zaštiti, uređenju i održivom korišćenju sliva akumulacije Vrutci i klisure reke Đetinje se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole Zeleni inkubator, uz finansijsku podršku Evropske unije, Fondacije Fridrih Ebert i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
13.1 ° C
13.1 °
13.1 °
95 %
0.7kmh
65 %
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
18 °
Ned
22 °
Pon
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime