- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Krivične prijave uz potpise Užičana

Krivične prijave uz potpise Užičana

- REKLAMA -

Gradski odbor Narodne stranke Užice je saopštio da planira da podnese krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i ministarke za zaštitu živote sredine Irene Vujović.

Iz Narodne stranke su naveli da osnovano sumnjaju da su Brnabić, Mihajlović i Vujović učinile više krivičnih dela.

–  Zloupotreba službenog položaja, primanje mita, zagađenje i oštećenje životne sredine, povreda prava na informisanje o stanju životne sredine i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, navodila je predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice Ivana Parlić.

Pojasnila je da je povod za podnošenje krivične prijave Prostorni plan područja posebne namene za projekat Jadar, usvojen uredbom Vlade Republike Srbije.

–  Taj akt je protiv Ustava i protiv zakona i nisu ispunjeni osnovni uslovi za usvajanje jednog takvog dokumenta, rekla je Parlić.

Prema navodima predsednice GO Narodne stranke Užice, nedavno usvojene izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima i predložen novi Prostorni plan Republike Srbije za period od 2021- 2036. godine(koji, kako su naveli, predviđa kopanje litijuma na 11 odsto teritorije) predstavljaju pravnu podlogu za pretvaranje Srbije u rudarsku koloniju i pravni osnov za nestanak današnje Srbije.

Iz GO Narodne stranke Užice su istakli da osnovano sumnjaju da je u osnovi donetih ili planiranih akata jedan od najvećih slučajeva državne korupcije.

–  Mi smo duboko uvereni, i zato podnosimo krivičnu prijavu, da najviši predstavnici vlasti Republike Srbije, nasuprot Ustavu i zakonima, donose odluke koje su protiv interesa građana Srbije i budućih generacija, a u korist interesa Rio Tinta. Oni to rade svesno i sa umišljajem, motivisani korupcijom, rekla je Parlić objašnjavajući da su sve institucije Republike Srbije, uz javni servis i pojedine televizije sa nacionalnom frekvencijom, u funkciji Rio Tinta, projekta Jadar i propagande nasuprot interesima građana Srbije.

SSS: Uz rudnu koloniju i zagađenje u sledećih nekoliko stotina godina

Parlić je istakla da javnost nije dovoljno informisana i obaveštena o planiranim iskopavanjima Rio Tinta kod Loznice i šta se predstavlja kao prosperitetni projekat rudnika litijuma.

–  Neinformisana i sluđena javnost je najznačajnija karika tog projekta Rio Tinta u okolini Loznice, a druga je korumpirana vlast, naglasili su iz užičke Narodne stranke poručivši da bi taj rudnik bio zločin nad prirodom i smrtna presuda za zapadnu Srbiju.

–  Radijus štetnog, opasnog dejstva potencijalnog rudnika koji se najavljuje u okolini Loznice je 200 kilometara u prečniku. Dakle, Užičani, ne postoji način da na vas to ne utiče. Neće više biti ni zdrave maline niti će Zlatibor biti vazdušna banja niti postoje načini da buduće generacije izbegnu štetno dejstvo ovog rudnika, naglasila je Parlić podsetivši da su iskopavanja najavljena i na području Dobrinje kod Požege uz još 20 lokacija Srbije.

Medijsko sklonište Užice: Inicijativa za Požegu -Projekat o geološkim istraživanjima bez detaljnih informacija

Gradski odbor Narodne stranke je pozvao građane Užica da se pridruže potpisivanju krivične prijave u prostorijama te stranke u TC Pariz(radnim danima u periodu od 16 do 18 sati) ili na punktovima po gradu u narednih 15 dana.


Društvenim sporazumom protiv Rio Tinta


Više ekoloških pokreta, udruženja i političkih stranka Srbije, među kojima i Narodna stranka, potpisali su 5. oktobra Društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploataciji i preradi minerala jadarita u Srbiji.

–  Obavezali smo se da niko od nas nikada neće na bilo koji način sarađivati sa Rio Tintom niti sa opozicionom strankom koja bude sarađivala sa Rio Tintom. Obavezali smo se da će borba protiv Rio Tinta biti prioritet u našoj političkoj borbi i okosnica naše saradnje, odgovorila je Parlić.


- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime