- REKLAMA -
23.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Medijsko sklonište Užice: Inicijativa za Požegu -Projekat o geološkim istraživanjima bez detaljnih...

Medijsko sklonište Užice: Inicijativa za Požegu -Projekat o geološkim istraživanjima bez detaljnih informacija

Kompanija Jadar litijum namerava da započne geološka istraživanja litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata na oko deset lokacija na području dobrinjskih sela u Požegi i u selu u Kosjeriću. Za te radove imaju rešenje i odobrenje Ministarstva rudarstva i energetike, ali ne i saglasnost meštana koji su odlučni da spreče pokušaj radova. Iz Inicijative za Požegu se nadaju da će Jadar litijum odustati od planiranih istraživanja.

- REKLAMA -

#medijskosloništeužice

Pravni tim udruženja građana Inicijativa za Požegu je uradio stručnu analizu projekta geoloških istraživanja na teritoriji opštine Požega nakon što im je Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo ceo projekat posle žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja.

Ministarstvo rudarstva i energetike im je prethodno, sredinom aprila, dostavilo uvodni deo projekta uz opravdanje da je reč o poslovnoj tajni nosioca istraživanja.

Nikola Maslać iz Inicijative za Požegu za Radio Lunu je pojasnio da formalno- pravno taj projekat sadrži sve, zakonom i pravilnikom, predviđene elemente, ali da suštinski nije precizan i da nema detaljnih informacija u vezi geoloških istraživanja.

–  Kompanija Jadar litijum u principu radi geološka istraživanja da bi utvrdila da li postoji zadovoljavajuća koncentracija, ali nemaju detaljnije podatke da li ovde uopšte i ima litijuma, rekao je Maslać.

Predočio je da Jadar litijum planira geološka istraživanja u tri sukcesivne faze, počevši od površinskih istraživanja bez bušenja u prvoj, i da bi svaka naredna zavisila od rezultata prethodne.

–  Tako da mi nemamo podatke na kojim mestima bi oni eventualno bušili niti postoje detaljniji podaci o tome na koji način bi se vršila ta geološka istraživanja. Tu su uglavnom neke uopštene informacije o planovima kroz te faze kako bi izgledalo, dodao je Maslać istakavši da nisu obrazloženi ni načini finansiranja istraživanja.

–  Oni navode kako će iz svojih rezervi obezbediti sredstva, a mi smo došli do podatka da oni, ne samo da nemaju nikakve rezerve nego da su čak prethodnih godina beležili gubitke i da imaju jedno zaposleno lice, istakao je Maslać.

Naglasio je da za najavljena istraživanja nema Studije uticaja na životnu sredinu i da su jako površno obrađene mere zaštite životne sredine koje Jadar litijum planira da preduzme.

–  Oni se pozivaju na uslove koje je izdao Zavod za zaštitu životne sredine koji je na nekoliko strana ukazao na koji način mogu da se vrše istraživanja i da ne bi smeli da ugroze vodotokove, izvorišta, staništa biljnog i životinjskog sveta. To su neki uopšteni uslovi. Opšte je poznato da kada dođe do faze bušenja je nemoguće da se izvode geološka istraživanja bez uticaja na životnu sredinu, pre svega po izvorišta vode i biljni i životinjski svet, naveo je Maslać pojasnivši da bi bilo kakvo ugrožavanje životne sredine u Požegi, u slučaju radova, bio osnov da se geološka istraživanja prekinu.

Podsetimo, više desetina ljudi je sredinom aprila protestovalo u selu Gornja Dobrinja kod Požege nezadovoljno zbog najavljenih geoloških ispitivanja litijuma na tom području

Maslać je istakao da su Odeljenje za urbanizam i Opština Požega od novembra prošle godine upoznati sa namerama kompanije Jadar litijum.

Iz Inicijative za Požegu zameraju lokalnoj samoupravi što nije obavestila javnost o planiranim geološkim istraživanjima, što nije dovoljno informisala građane niti se postavila kao posrednik između meštana i Ministarstva rudarstva i energetike i investitora.

–  Jasno je da sama Opština nema nikakve ingerencije po pitanju davanja dozvola za geološka istraživanja ili bilo šta drugo već da je to u nadležnosti Ministarstva, ali je nama zasmetala ta potpuna pasivnost opštine, ali i zaštita interesa same kompanije koja treba da vrši geološka istraživanja. Više su brinuli o zaštiti njihovih interesa nego o zaštiti interesa stanovnika opštine Požega. Na to ukazuje činjenica da je zamenik predsednika opštine par dana nakon što se saznalo za planirana geološka istraživanja, kada je javnost reagovala, pozvao predsednike mesnih zajednica i ubeđivao ih da nema opasnosti, da su to bezazleni radovi. To su čelnici opštine ponovili i na sledećoj sednici skupštine opštine Požega na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bilo raspravljanje o toj temi. Mi smo imali situaciju i da sami odbornici vladajuće stranke sa teritorije tih sela nisu želeli da potpišu zahtev za vanrednu sednicu koja bi se odnosila na pitanje geoloških istraživanja iako su retki od opozicinih odbornika skupljali potpise da se ta sednica sazove, rekao je Nikola Maslać za Radio Lunu.

Projekat i prateću dokumentaciju planiraju iz Inicijative za Požegu da dostave stručnjacima radi analize ekoloških posledica istraživanja. Pratiće i da li Jadar litijum ispunjava sve svoje obaveze kako bi se u slučaju eventualnog propusta poništilo rešenje kojim su geološka istraživanja odobrena.

SSS: Uz rudnu koloniju i zagađenje u sledećih nekoliko stotina godina

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
60 %
4.6kmh
0 %
Sub
24 °
Ned
36 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime