- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Zagađeno tokom jutra, nezdravo u sredu

Zagađeno tokom jutra, nezdravo u sredu

- REKLAMA -

Zagađen je vazduh bio u Užicu ovoga jutra, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine.

Automatska merna stanica beleži oko 8 časova veće količine zagađujućih čestica PM 10 i PM 2,5 u vazduhu. 

 

foto screenshot SEPA- Prema preliminarnim podacima SEPA, juče posle 15 časova je uočljivo povećanje koncentracija štetnih čestica PM 10 i PM 2,5 u vazduhu. Bilo ih je najviše oko 18 sati.

 

Nezdravo u sredu

Kao nezdrav je okarakterisan kvalitet vazduha kojeg su građani Užica udisali tokom srede do devet časova ovoga jutra.

U tom periodu, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice sa merne stanice kod užičke biblioteke, izmerene koncentracije čestica PM 10(84 µg/m3) u vazduhu su premašivale dnevno dozvoljene granične vrednosti od 50 mikrograma po metru kubnom.

foto screenshot ZZJZ Užice

–   Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju boravak napolju i produženu fizičku aktivnost. Poželjno je smanjenje produžene i naporne fizičke aktivnosti zdravog dela populacije, preporuke su na koje podseća Zavod za javno zdravlje Užice kada je vazduh okarakterisan kao nezdrav. Osetljivom delu populacije se ne preporučuje duži boravak na otvorenom i kad je vazduh okarakterisan kao umereno dobar.

U Sevojnu je vazduh tokom 25. novembra do jutros bio umereno dobar. Isto je bilo i dan ranije.

Tokom utorka do srede do 9 časova umereno dobar je bio kvalitet vazduha i u Užicu. Dan ranije, tokom ponedeljka, vazduh u Užicu je bio vrlo nezdrav, u Sevojnu nezdrav.

 

Povećano aerozagađenje u Užicu prethodnih dana

Gradski većnik Nada Jovičić za Radio Lunu kaže da je važna kolektivna odgovornost kako bi tokom zimskih meseci vazduh u gradu bio bolji.

–  Upućujem apel građanima da u periodu pojačanog zagađenja ne koriste ugalj, već isključivo suva drva, da pravilno odlažu pepeo, jer su individualna ložišta najveći zagađivači vazduha, navodi gradski većnik Nada Jovičić. Podseća da je u gradu na snazi odluka o korišćenju gasa za sve pravne subjekte kojima je Grad osnivač i za sve one kojima je lokalna samouprava pomogla da se priključe na gasifikacionu mrežu.

 

Izvor SEPA/ ZZJZ Užice

J.P.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime