- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna Srbija i region Javno predstavljanje Akcionog plana u petak

Javno predstavljanje Akcionog plana u petak

- REKLAMA -

Ministarstvo zaštite životne sredine je saopštilo da će u petak javno predstaviti predlog Akcionog plana Programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2024. godine.

Akcioni plan će predstaviti u 14 sati posredstvom Webex platforme, dok je komentare, sugestije i primedbe moguće dostaviti Ministarstvu do kraja radnog dana 12. aprila na mejl mirjana.beric@ekologija.gov.rs.

–  Planirano je da Akcioni plan bude usvojen do kraja aprila 2022. godine, napomenuli su iz Ministrstva zaštite životne sredine podsetivši da je sačinjen Program upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2031. godine kao priprema za izradu akcionog plana.

Akcioni plan, kao dokument javne politike, kako je navedeno u predlogu, donosi se radi operacionalizacije i ostvarivanja opšteg i posebnih ciljeva predviđenih Programom upravljanja otpadom.

–  Opšti cilj Programa je razvijanje održivog sistema upravljanja otpadom u svrhu očuvanja resursa i smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu, zdravlje ljudi i degradaciju prostora, piše u predlogu Akcionog plana u kojem su navedeni i posebni ciljevi.

–  Unapređen sistem upravljanja komunalnim otpadom kroz povećanu stopu reciklaže, smanjeno odlaganje biorazgradivog otpada na deponije i smanjeno odlaganje otpada na nesanitarne deponije; Uspostavljen sistem održivog upravljanja opasnim i industrijskim otpadom; Povećana stopa sakupljanja, ponovne upotrebe i reciklaže posebnih tokova otpada i efikasnije korišćenje resursa; Ojačan kapacitet institucija u oblasti upravljanja otpadom i usklađena regulativa sa propisima EU, navedeno je u predlogu uz napomenu da sprovođenje Akcionog plana i Programa iziskuje značajna finansijska sredstva.

Rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine grada Užica Svetlana Drakul i predstavnici Asocijacije za afirmaciju kulture koji su nedavno u Užicu predstavili projekat Zelena privreda Srbije 2.0 i model podrške malim i mikro preduzećima u upravljanju otpadom, napomenuli su da je Poglavlje 27, o zaštiti životne sredine, procenjeno kao najskuplje poglavlje u postupku pristupanja Srbije Evropskoj uniji.
–  Nijedan grad nema dovoljno sredstava da sve te probleme reši sam niti može odjednom sve te probleme da reši, napomenula je nedavno Drakul.(Foto J.P.)

Vlada Srbije je krajem januara usvojila Program upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2031. godine.

–  Programom se utvrđuje koji su to strateški ciljevi i osnovna načela kako bi se unapredio sistem kojim akteri upravljanja otpadom treba da se pridržavaju kako bi se ti ciljevi ispunili. Zadatak lokalnih samouprava u ovom procesu jeste da identifikuju probleme i šta je to čime bi trebalo da se u narednom periodu posvete, istakla je krajem januara Sandra Dokić, pomoćnica ministarke zaštite životne sredine iz Sektora za strateško planiranje, projekte, međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Dokić je tada predočila da izveštaji iz 2020. godine ukazuju da je na deponije u Srbiji odloženo oko 80 odsto ukupno generisanog komunalnog otpada(2,95 miliona tona).

–  Prema zahtevima EU, komunalni otpad koji se odlaže na deponije treba da iznosi svega deset odsto, a stopa reciklaže treba da se poveća na 65 odsto. (…) Trenutno se reciklira 15,45 odsto otpada, a cilj je da se stopa reciklaže komunalnog otpada poveća na 25% do 2025. i 35% do 2030. godine, napomenula je Dokić, a prenela na sajtu Pregovaračka grupa 27.


Podsetimo, 14. decembra 2021. godine, na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji u Briselu je zvanično otvoren klaster 4, Zelena agenda i održiva povezanost, sa četiri poglavlja u pristupnim pregovorima, među kojima je i Poglavlje 27- zaštita životne sredine i klimatske promene.

–  Nakon otvaranja poglavlja, Srbija bi sada trebalo da završi usklađivanje sa zakonodavstvom EU u oblasti životne sredine i da unapredi primenu, piše na sajtu EU u Srbiji.

Srbija otvorila EU pregovarački Klaster 4 – Zelena agenda i održivo povezivanje

Podsetimo, Srbija je među zemljama regiona koje su na samitu u 10. novembra 2020. godine potpisale Deklaraciju iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan čime su potvrdile posvećenost i prelasku sa linearne na cirkularnu ekonomiju.

Neprepoznatljiv, kažu, za 36 meseci

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime