- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna EKO Srbija otvorila EU pregovarački Klaster 4 - Zelena agenda i održivo povezivanje

Srbija otvorila EU pregovarački Klaster 4 – Zelena agenda i održivo povezivanje

Prenosimo u celosti saopštenje Media EU Info

- REKLAMA -
 

 Trinaesti sastanak Konferencije o pristupanju sa Srbijom na ministarskom nivou je održan 14. decembra u Briselu.

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

Ovo je druga međuvladina konferenecija od kada je Savet odobrio revidiranu metodologiju proširenja, na kojoj je takođe otvoren Klaster 4 – Zelena agenda i održivo povezivanje. Četiri pregovaračka poglavlja čine ovaj klaster: poglavlje 14 o transportnoj politici, poglavlje 15 o energetici, poglavlje 21 o transevropskim mrežama i poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Delegaciju Evropske unije je predvodio Gašper Dovžan, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Slovenije koja predsedava Savetu Evropske unije. Srpsku delegaciju je vodila premijerka Ana Brnabić.

Varheji: Vladavina prava i normalizacija s Kosovom ostaju ključni za pristupanje EU

Nastavak procesa proširenja je bio jedan od glavnih prioriteta našeg predsedavanja, i posebno nam je drago da vidimo praktičnu primenu revidirane metodologije proširenja sa prvim otvaranjem nekog pregovaračkog klastera. To unosi veću dinamiku u pregovore o pristupanju uz istovremeno otvaranje četiri pregovaračka poglavlja, izjavio je Gašper Dovžan, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Slovenije.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je izjavio da je otvaranje pregovora o poglavljima u okviru Klastera 4 dobra vest za Srbiju i njene građane, kao i za ceo region Zapadnog Balkana. To šalje snažnu poruku da EU povećava svoje angažovanje u Zelenoj agenda u korist svih građana.

Otvaranje klastera takođe potvrđuje da pregovori o pristupanju napreduju i da EU reaguje na napredak u sprovođenju reformi. To je priznanje obnovljene posvećenosti Srbije reformama u vladavini prava, uključujući korake koji su preduzeti u ustavnoj reformi u delu koji se odnosi na pravosuđe”, izjavio je komesar.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je navela da je otvaranje poglavlja ogromna motivacija za dalje reforme u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije.

“Želim da zahvalim svim državama članicama Evropske unije, kao i Evropskoj komisiji na podršci i na razumevanju. Pokazali su da su otvoreni, da su spremni da vide, da saslušaju, da nagrade sve ono što smo uradili i samim tim ovo je velika motivacija da nastavimo, čak ne ni na isti način na koji smo radili do sada, već da idemo brže i da radimo bolje. Sve veći fokus je na zaštiti životne sredine i ta tema je sve prisutnija i sve važnija u Srbiji. Naši prioriteti takođe ostaju regionalna stabilnost, dijalog sa Prištinom, ekonomija“, napomenula je premijerka.

Cilj revidirane metodologije proširenja je novo jačanje procesa pristupanja. Uključuje snažniji fokus na osnovne reforme; snažnije političko usmeravanje; veću dinamiku; i predvidljiviji proces, na osnovu objektivnih kriterijuma i strogih pozitivnih i negativnih uslova.

Omogućavanje procesa pridruživanja snažnijim političkim usmeravanjem međuvladinih konferencije predstavlja jedan od ključnih elemenata revidirane metodologije proširenja. Tako je sastanak poslužio da se ojača dijalog između država članica i Srbije fokusirajući napore na ključne reforme, što bi trebalo da omogući dalji napredak u procesu pristupanja.

Napredovanje pregovora će i dalje zavisiti od napretka Srbije u pripremama za pristupanje, kako je utvrđeno u Pregovaračkom okviru. Napredak u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, kao i normalizacija odnosa Srbije i Kosova* kako je utvrđeno u Pregovaračkom okviru i dalje su ključni i određivaće ukupni tempo pregovora o pristupanju.

* Ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244/1999 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

 

EUINFONET

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime