- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Zlatibor/Čajetina Hrastovi u dvorištu čajetinskih škola će nastaviti da žive zahvaljujući đacima i...

Hrastovi u dvorištu čajetinskih škola će nastaviti da žive zahvaljujući đacima i nastavnicima

- REKLAMA -

Hrastovi starosti oko 200 godina, koji se nalaze u dvorištu škola Ugostiteljsko turističke i Osnovne škole Dimitrije Tucović u Čajetini uskoro će postati zaštićena prirodna dobra zahvaljujući angažovanju đaka i nastavnika u Ugostiteljsko turističkoj školi.

Foto: Sofija Pavlović Luković

Zavod za zaštitu prirode Srbije i njihovi stručnjaci nakon procene na terenu obavljene prošle godine, nedavno su obavestili školu da su odlučili da ova dva hrasta od kojih se jedan nalazi u dvorištu srednje škole, a drugi u delu dvorišta osnovne škole uvrste u godišnji program zaštite.

Ovo je za sve nas bila sjajna vest. A posebno je i to što zaštita ne podrazumeva da se pored hrastova postavi samo tabla, već je potrebno da se u celu priču uključi lokalna samouprava i da neko upravlja tim zaštićenim prirodnim dobrom. Verovatno će to biti Komunalno javno preduzeće Čajetina. Potrebno je da se napravi godišnji plan i budžet za aktivnosti. Iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije su rekli da im odgovara što su hrastovi u dvorištu škole, jer će se tako lakše nastaviti priča o ekološkoj svesti i očuvanju, navodi za Radio Lunu nastavnik stručnih predmeta u Ugostiteljsko turističkoj školi Sofija Pavlović Luković.

Izučavajući razvoj turizma na Zlatiboru iz stručnih predmeta đaci su u knjigama starih zapisa i hronologijama koje su korstili na slikama uočili ta dva hrasta. Iz Planinarskog kluba Tornik su im takođe ukazali na starost tih hrastova. A pošto je jedan hrast u susednom dvorištu bio posečen, jer se smatralo da će ugroziti temelje zgrade, a takođe jedan u dvorištu škole je bio markiran za seču, đaci su sa nastavnicima pokušali da nađu način da njihove hrastove spase.

Smatrali smo da su hrastovi simboli našeg dvorišta i želeli smo da ih sačuvamo i zaštitimo. Obratili smo se Zavodu za zaštitu prirode Srbije i u septembru prošle godine njihovi stručnjaci su došli i na terenu procenili stanje hrastova. Nakon te posete su nas obavestili da su ovi hrastovi veoma dobri predstavnici vrste reprezenativni primerci cera i da ovaj kraj nema toliko zaštićenih biljnih vrsta, rekla je Pavlović Luković i dodala da prema procenama jedan hrast ima 220 godina, a drugi 200.

Kada su saznali da će hrastovi biti zaštićeni đaci su predložili da se u krošnji hrasta napravi otvorena učionica.

Njihovu ideju ćemo probati u narednom periodu da realizujemo. Tako bismo na fin način zaokručili celu priču. Naše škole su u sistemu eko škola, imamo formirane ekološke timove koji će raditi dalje na promociji i tim aktivnostima u vezi sa zaštitom hrastova, objasnila je Pavlović Luković.

Škole u Čajetini važan resurs u ekološkim poduhvatima (AUDIO)

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime