- REKLAMA -
24.2 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Daroviti užički đaci pokazali svoje likovne mogućnosti

Daroviti užički đaci pokazali svoje likovne mogućnosti

- REKLAMA -

Izložba likovnih radova darovitih učenika osnovnih škola iz Užica ove godine okupila je oko 50 izlagača i nekoliko stotina radova u Galeriji reflektor 9. oktobra. Ideja organizatora je da se kroz ovakve izložbe javnosti predstave deca koja vole da crtaju i da kroz crtež kreativno iskažu svoje ideje i misli.

Foto: Milan Antonijević

Na izložbi su dominirali radovi rađeni crtačkim i slikarskim tehnikama.

Osim toga, bilo je i nešto malo digitalne grafike, a OŠ Dušan Jerković je prezentovala video radove svojih učenika, rađenih tehnikom stop motion animation. Učenici nisu imali zadatu temu, već su predstavili svoja lična interesovanja i razmišljanja. Jedan od osnovnih ciljeva nastave likovne kulture je razvijanje autentičnog i ličnog likovnog izraza svakog učenika, posebno ako se radi o darovitim učenicima, pa bi određivanje teme, u ovom slučaju i u odnosu na cilj kojem težimo ovim projektom, svakako bio pogrešan korak i ograničavajući uslov, rekao je nastavnik likovne kulture i koordinator projekta Milan Antonijević.

Foto: Milan Antonijević

Ideja je, prvenstveno, važna kao motivacioni faktor, kaže Antonijević. Ako vidimo da učenik svojim kapacitetima, potencijalno, može da prevaziđe okvire nastavnog plana i programa, trebamo mu to i omogućiti.

Vidimo da učenik brže rešava likovne probleme od svojih vršnjaka, ima razvijenije likovne veštine i sa više osećaja koristi likovne materijale, pokazuje široku lepezu ideja koje bi mogle da se pretoče u likovni izraz i da uspešno komunicira vizuelnim znakovima i simbolima…takvom učeniku bi trebalo da ponudimo zadatke koji će mu biti izazov, a sa izazovima mnogo lakše izlazimo na kraj, ako ispred sebe imamo jasan cilj.

Tu, sada, dolazimo do pitanja talenta. Talenat čine tri bitna elementa, a to su: darovitost (predispozicije), lični angažman i socijalna sredina (uslovi u kojima se učenik razvija). Oni učenici koji su se priključili projektu, otvorili su sebi mogućnost da razviju talenat.

Sa jasnim ciljem ispred sebe i zadacima koji ih vode ka tom cilju aktiviraju svoj trud. Od nastavnika dobijaju instrukcije i savete kako da razvijaju svoj likovni izraz, a Galerija Reflektor im daje mogućnost da izlože produkte svog rada, uz punu slobodu i stručnu materijalnu, kao i logističku podršku. Na taj način, uz prepoznatu darovitost od strane nastavnika, učenik ostvaruje i preostala dva potrebna elementa i tek onda možemo govoriti o talentovanim učenicima. Izostankom samo jednog elementa, talenat je nedostižan, kaže Antonijević.

Foto: Milan Antonijević

On navodi da se darovitoj deci, može pomoći ovakvom vrstom projekata, koji imaju sve potrebne elemente: prepoznavanje darovitosti učenika, praćenje, izradu posebnih nastavnih planova IOP 3, saglasnost i saradnju sa roditeljima učenika, jasan cilj, podršku učeniku da slobodno iznosi svoje misli, osećanja, ideje, kritičke stavove…

To je i osnovni razlog zbog koga sam pokrenuo ovaj projekat i u koji sam želeo da uključim i sve svoje kolege, jer želim da prevaziđem te podele i rivalitet između škola koji se tako mnogo potencira. Svi ti učenici su iz Užica. Žele da razviju svoj talenat i zbog toga bi trebalo da smo ponosni na sve njih. Imalo je, bar još toliko, darovitih učenika u svakoj školi, ali nisu svi pristupili projektu i na taj način su odustali od toga da svoj likovni talenat razvijaju u punom obimu, rekao je Antonijević.

Foto: Milan Antonijević

Naravno, projekat prvenstveno postoji zbog učenika i razvoja njihovog talenta, ali i njihovog susreta sa javnošću koji je itekako važan i pruža im mogućnost razvoja životnih veština. Antonijević navodi da je u tom smislu malo razočaran izostankom medija sa ovog događaja, isključivo zbog učenika izlagača. Iskustvo davanja izjave za medije, učešće u reportaži, gostovanje u radio, ili tv emisiji, učenicima bi bilo od velikog značaja za aktiviranje i razvoj mnogih kompetencija.

Foto: Milan Antonijević

Ovo je tek druga izložba, a jedna od ideja je da od naredne godine bude uvrštena u zvanični program obeležavanja Dana grada.

Obradovala me je saradnja sa svojim kolegama. Videlo se na delu kako zajedničke ideje doprinose raznolikosti i bogatstvu sadržaja. Posebno me je obradovala posećenost izložbe i jaka pozitivna energija koja se osećala na otvaranju. Uspeh ovogodišnje izložbe nas je obavezao da narednu izložbu još bolje i temeljnije planiramo, upotpunimo novim sadržajima, ali i ostavimo prostora za slučajnosti koje će se desiti i dati nam nešto iznenađujuće novo, sveže i originalno, baš kao i na ovogodišnjoj izložbi, kazao je Antonijević.

Foto: Milan Antonijević

Ovom prilikom Antonijević se zahvalio svim darovitim učenicima koji su učestvovali u projektu i svojim kolegama koji su izvršili njihovu selekciju.

-Zahvalan sam i upravama svih škola koje su se priključile projektu i na taj način omogućile da projekat dalje napreduje, kao i galeriji Reflektor koja je ustupila prostor i vreme za realizaciju izložbe. Posebno se zahvaljujem svojoj supruzi Ljubici Antonijević, bez čije stalne podrške ne bih mogao da ostvarujem svoje planirane aktivnosti, rekao je Antonijević.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
24.2 ° C
24.2 °
24.2 °
67 %
0.7kmh
57 %
Pon
29 °
Uto
30 °
Sre
24 °
Čet
26 °
Pet
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime