- REKLAMA -
17.9 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Čitač najbolja predstava 25. JPF-a (VIDEO)

Čitač najbolja predstava 25. JPF-a (VIDEO)

Čitaču ukupno četiri Ardaliona. Odluke o nagradi donete većinom glasova žirija

- REKLAMA -

Predstava Čitač, nastala po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Art produkcije, proglašena je za najbolju predstavu 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala Bez prevoda, odlučio je stručni žiri u sastavu profesor emeritus Svetozar Rapajić, reditelj i predsednik žirija, glumica Dragana Varagić i producent Janko Ljumović.

–  Predstava Čitač temu krivice i odgovornosti prikazuje uzbudljivim i visoko artikulisanim umetničkim sredstvima, naveo je žiri u odluci.

Reditelj predstava Čitač i Upotreba čoveka Boris Liješević je nagrađen Ardalionom za najbolju režiju.

–  U ovim predstavama reditelj je uspešno povezao sredstva nekadašnjeg ekspresionizma sa modernim scenskim jezikom, navodi se u odluci stričnog žirija.

Ardalion za najbolju žensku ulogu žiri 25. JPF-a je dodelio glumici Mirjani Karanović za ulogu Hane Šmic u predstavi Čitač.

–  Ona je probranim i preciznim glumačkim sredstvima na uzbudljiv način ostvarila složene transformacije lika i iznela temu krivice i odgovornosti, pojasnio je žiri svoju odluku.

Foto Narodno pozorište Užice

Glumcu Marku Grabežu je pripao Ardalion za najbolju mušku ulogu, za ulogu Mihaela Berga u predstavi Čitač.

–  On glumački suvereno, emotivno i inteligentno dokazuje mogućnost ljudskosti i u najtežim vremenima, obrazložio je stručni žiri.

Foto Narodno pozorište Užice

Dodelio je žiri glumici Sanji Marković Ardalion za epizodnu ulogu, za ulogu Simke u predstavi Putujuće pozorište Šopalović, rađenoj po drami Ljubomira Simovića i režiji Jagoša Markovića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

–  Njena Simka je ostvarena na inovativan način koji je otkrio nove slojeve tumačenja toga lika, rekao je žiri festivala Bez prevoda.

Ardalion za najboljeg mladog glumca i nagradu Politike Avdo Mujčinović dobija Aljoši Đidiću za uloge u predstavi Upotreba čoveka, nastale prema romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad( Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo) u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića.

 –  Velikom glumačkom energijom, a preciznim sredstvima, on se uspešno kretao kroz različite likove koje je tumačio, naveo je žiri u odluci.

Za najbolju scenografiju Ardalionom je nagrađen Željko Piškorić za predstavu Upotreba čoveka.

–  Jednostavnim rešenjima ostvarila je mnogoznačnost scenskog prostora i simbolički i poetski obogatila predstavu, navodi su žirija festivala.

Foto Narodno pozorište Užice

Žiri je Ardalion za najbolju kostimografiju dodelio Marini Sremac za predstavu Upotreba čoveka.

–  Izuzetnim osećajem za kolorit i detalj, ona je sivu istorijsku epohu učinila vizuelno bogatom i funkcionalno označila pojedinačne sudbine brojnih likova, obrazloženje je žirija.

Dodelio je specijalnu nagradu Ardalion autorskom timu i ansamblu predstave Radnička hronika, u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice, po komadu Petra Mihailovića u režiji Veljka Mićunovića.

Foto Narodno pozorište Užice

–  Predstava propituje mogućnost pobune i sudbinu malog čoveka kroz preciznu i displinovanu kolektivnu igru koja kritički posmatra moguće protivrečnosti ove teme, pojasnio je žiri festivala.

Prema ocenama publike, predstava  Putujuće pozorište Šopalović je najbolja na 25. festivalu Bez prevoda.

Jubilarni 25. Jugoslovenski pozorišni festival je održan u Narodnom pozorištu u Užicu pod sloganom Vreme straha i podviga od 4. do 9. juna, sedam meseci nakon redovnog termina zbog epidemiološke situacije usled korona virusa kovid-19.

Oko 150 gledalaca je u proseku prisustvovalo izvođenju predstava u sali od oko 600 mesta zbog poštovanja preventivnih mera.

Grad Užice je izdvojio tri i po miliona iz gradskog budžeta, a Ministarstvo kulture i informisanja 2, 7 miliona za 25. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu.

Po tri miliona izdvojiće Grad Užice i Ministarstvo kulture za redovni JPF u novembru.

https://www.jpf.uzickopozoriste.rs/index.php/novosti/bilteni

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
17.9 ° C
19.4 °
17.9 °
41 %
4.1kmh
0 %
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
20 °
Sre
23 °
Čet
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime