- REKLAMA -
13.9 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Očuvali festivalsku vatru (AUDIO)

Očuvali festivalsku vatru (AUDIO)

Jugoslovenski pozorišni festival se održava od 4.do 9. juna u Narodnom pozorištu u Užicu pod sloganom Vreme straha i podviga.

- REKLAMA -

Još smo živi i još smo tu, pokušavamo da očuvamo festivalsku vatru, naglasio je selektor Jugoslovenskog pozorišnog festivala Bojan Munjin najavljujući da će jubilarni 25. festival Bez prevoda biti posvećen vremenu straha, podviga, težine i ograničenja.

–  To je vreme nevolje kada, osim golog preživljavanja u trpljenju i strahu, moramo da preispitamo naše odluke, naše odnose sa sobom i drugima, naša uverenja. To je vreme opasnosti i smrti kada moramo da budemo hrabri, ili ćemo nestati. Ovaj festival oduvek je živio sa ljudima, vremenom i njegovim mukama i danas se sam nalazi u velikom iskušenju, kakvo svi zajedno osećamo, naveo je u izveštaju selektor Bojan Munjin, pozorišni kritičar i novinar iz Zagreba.

Pred najviše 150 gledalaca tokom jedne večeri u sali sa oko 600 mesta, i uz poštovanje preventivnih protivepidemijskih mera, biće izvedeno ukupno pet predstava iz prethodne teatarske sezone pozorišta iz Beograda, Subotice, Sarajeva i Novog Sada.

25.JPF repertoar 2021

Konkretni problemi ljudi biće i ove godine u fokusu festivala Bez prevoda.

–  Pet naslova koje nudimo užičkoj publici i gostima festivala (Čitač, O medvjedima i ljudima, Putujuće pozorište Šopalović, Radnička hronika i Upotreba čoveka) već su višestruko hvaljene i nagrađivane i verujemo da će one opravdati poverenje publike. Ono što je važno, ove predstave; estetski, etički i tematski, bez obzira da li se u njima radi o ratu, izdaji, radničkim pravima ili ljubavi, sve nas stavljaju pred isto pitanje: šta ćemo uraditi onda kada je teško? Jer, ovo je vreme depresije, ali i vreme koje nas preispituje da li smo ili nismo spremni za podvig, naveo je Bojan Munjin istakavši da je podvig i velika sreća što će u Užicu biti prolećnog festivalskog okupljanja.

–  Tu šansu mnogi drugi u regiji i šire nisu imali i nemaju je, istakao je u Užicu selektor JPF-a Bojan Munjin.

U vremenu kada su mnoga pozorišta u regionu zatvorena, a predstava malo ili ih je nemoguće videti zbog bezbednosti, kako je naglasio Munjin, uloženo je puno organizacionih napora da se predstave pojave u Užicu, posebno Putujuće pozorište Šopalović, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, prema komadu Ljubomira Simovića i u režiji Jagoša Markovića.

Direktor užičkog Narodnog pozorišta i koselektor Zoran Stamatović je istakao da se nada da će odabrane predstave pomoći festivalskoj publici da dopre do sebe i osvetli svoju budućnost i da će im težina priča dati snagu da budu najbolji.

Nada se i predsednica Saveta festivala, gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević da će jubilarni festival privući pažnju šire javnosti i ispuniti očekivanja najpre nestrpljivih Užičana, željnih vrhunskih pozorišnih ostvarenja.

–  Ako je pozorište ogledalo života, potrebno je da se što ćešće suočavamo sa odrazom u tom ogledalu i sopstvenim slabostima i da budemo zahvalni za svaku kritiku i opomenu koju nam teatar uputi, poručila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević dodavši i da je JPF promoter najlepšeg lica Užica kao grada kulture.

U užičkom pozorištu, prema navodima umetničkog direktora Nemanje Rankovića, 175 predstava iz zemalja regiona je izvedeno od osnivanja Jugoslovenskog pozorišnog festivala 1996. godine.

Početkom novembra prošle godine, podsetimo, festivalski odbor je odlučio da se 25. JPF odgodi zbog povećanja broja zaraženih korona virusom kovid-19 i pogoršanja epidemiološke situacije.

Zbog bezbednosti, bez učešća Hrvatske na jubilarnoj regionalnoj smotri najboljih pozorišnih ostvarenja u Užicu. Crna Gora

O dobitnicima nagrada, koje su nazvane po hrišćanskom svetitelju i glumcu Ardalionu, odlučivaće profesor emeritus Svetozar Rapajić, kao predsednik žirija, glumica Dragana Varagić i producent iz Crne Gore profesor mr Janko Ljumović.

Dodeliće devet Ardaliona i nagraditi najbolju predstavu, režiju, žensku, mušku i epizodnu ulogu, mladog glumca, scenografiju, kostim i segment koji nije obuhvaćen prethodnim nagradama. Publika će moći da oceni predstave nakon izvođenja kada će u holu pozorišta biti i okrugli stolovi.

Pratećeg programa neće biti na 25. JPF-u sem tradicionalne izložbe fotografija Radovana Vujovića u holu pozorišta koja će zvanično otvoriti festival.

Otvorena je radnim danima, od 14 do 20 časova, biletarnica užičkog pozorišta gde se do 31. maja mogu kupiti kompleti karata po ceni od 5.000 dinara za parter i 4.000 za strane i balkon.

Pojedinačna ulaznica koštaće 1. 500 dinara i njihova prodaja počeće 1. juna.

Za jubilarni Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, Ministarstvo kulture i informisanja je opredelilo 2, 7 miliona dinara, a lokalna samouprava tri i po miliona iz gradskog budžeta.

Po tri miliona izdvojiće Grad Užice i Ministarstvo kulture za redovni JPF u novembru, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli da se festivalska vatra ne ugasi.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13.9 ° C
13.9 °
12.4 °
54 %
2.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime