- REKLAMA -
13.9 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Umetnošću protiv straha

Umetnošću protiv straha

- REKLAMA -

Ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta sinoć je uz ovacije publike pozdravljen nakon izvodjenja komada Putujuće pozorište Šopalović, Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića. Publika je ovu predstavu ocenila visokom ocenom 4,95.  Komad Putujuće pozorište Šopalović premijerno je izveden 8. marta 2020. godine, samo 7 dana pre uvodjenja vanrednog stanja u zemlji zbog pandemije korona virusa. Sedam dana pre početka „vremena straha i podviga“. Iako je naš veliki akademik Ljubomir Simović komad smestio u svoje Užice u vreme Drugog svetskog rata, ovaj komad je potvrdio da je vanvremenski, savremen i svevremen, što potvrdjuje i Markovićevo čitanje Simovićevog dela. Šopalovići su priča o umetnicima, glumcima, večitoj deci koja se igraju, iz uloge u ulogu sele na različite meridijane, putuju kroz vreme i doživljavaju kroz glumu i lične transformacije. Ovaj komad je borba umetnika protiv rata, zabrana, stega, okova, govora mržnje, fizičkog i mentalnog pritiska i nasilja, pristajanja na stereotipe… Vasilije Šopalović se zajedno sa svojim kolegama bori za lepotu života, uživanje u trenutku, osmehu, radosti, osporavan i neshvaćen i osudjen od strane sredine. Simovićev Vasilije je svako od nas ko se danas u našoj planetarnoj golgoti borio smehom, šalom, igrom, muzikom, pisanjem, čitanjem, glumom da sačuva svoje mentalno zdravlje i ono malo dostojanstva što nam ostade. Iako je u ovaj komad „uleteo“ pre svega 10 dana, na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, zamenivši kolegu, glumac Dragan Bjelogrlić je maestralno odigrao svog Vasilija i njegovu odbranu lepote, slobode i prava na život.

Glumica Olga Odanović u ulozi Jelisavete Protić je istakla da ovaj komad govori o dubokoj veri u ono što glumci rade.

„Šta znači uopšte pozorište, čemu ono služi? Ovo je priča o drvenom maču, njihovoj dubokoj, nepokolebljivoj veri i nepresušnoj energiji da svoje pozorište sačuvaju. Ova priča je aktuelna i u ovom trenutku. Ljubomir Simović je takav pisac, vanvremenski i ovaj tekst je toliko genijalan i fantastičan, da kada ga izgovarate na sceni, u svakoj rečenici se mnogo toga krije. Pre svega, za mene je ovo i priča o lepoti, dubokoj veri i slobodi.“-istakla je Olga Odanović.

Sofiju Subotić, mladu, romantičnu, nevinu, željnu života, prepunu vere u ljudskost, dobrotu i čistotu svakog čoveka, verno je dočarala glumica Jovana Belović.

Mlada glumica Sanja Marković u ulozi Simke kaže da su Šopalovići predivna, iskrena, ljubavna predstava koja se tiče svih nas. „Nas dira, a nadam se da je i vas nešto dirnulo. U predstavi, Simka shvati šta je to pozorište, shvati da su to sakrivene, najiskrenije najtananije emocije. Sada se to, uz realnost u kojoj živimo, još jače oseća.“-rekla je Sanja Marković.

U okviru Jugoslovenskog pozorišnog festivala Narodno pozorište iz Subotice večeras će izvesti Radničku hroniku, Petra Mihajlovića u režiji Veljka Mićunovića. Predstava počinje u 19.30 minuta.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13.9 ° C
13.9 °
12.4 °
54 %
2.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime