- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna EKO Čajetina i Užice pobednice konkursa Ekoopština

Čajetina i Užice pobednice konkursa Ekoopština

U kategoriji Održivo upravljanje otpadom

- REKLAMA -

Grad Užice i Opština Čajetina su pobednici konkursa za održive gradove Ekoopština u kategoriji Održivo upravljanje otpadom.

Nagradili Duboko, Čajetinu i Užice; Mogući pomaci?(AUDIO)

Na konkursu namenjenom svim srpskim opštinama i gradovima, nagrađeno je ukupno osam lokalnih samouprava u četiri kategorije: održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada i pametni gradovi. Nagrade su uručene i nastavnicima i učenicima u Srbiji koji rade na zaštiti životne sredine.

Foto izvor TO Zlatibor

Nagrade su pobednicima konkrursa uručene u sredu u Ambasadi Republike Francuske u Srbiji. Ceremoniji dodele prisustvovali su predstavnici nagrađenih gradova i opština Užice, Niš, Kragujevac, Novi Sad, Leskovac, Bačka Palanka, Čajetina, direktori škola iz Vranja i Mionice i predstavnici Evropske delegacije i UNDP.

  • Interesovanje učesnika i partnera, kako francuskih tako i srpskih, za ovo prvo izdanje projekta, bilo je veliko, na konkurs je stiglo 60 prijava iz 35 opština i gradova za četiri navedene kategorije. Srpske škole su predstavile 35 projekata za kategoriju Zelena škola, među kojima je bilo i 15 projekata iz škola u kojima se uči francuski jezik, naveli su iz KJP Zlatibor.

Događaj je otvorio ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar, a nagrade su uručili partneri projekta (Veolia, Decathlon, Saint-Gobain), SKGO i NALED.

Foto izvor TO Zlatibor

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar uručio je nagradu zameniku gradonačelnice Dragoljubu Stojadinoviću, a svečanoj dodeli je prisustvovala i gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić.

Grad Užice Ekoopština u kategoriji Održivo upravljanje otpadom

Priznanje za opštinu Čajetina je primila Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe KJP Zlatibor.

  • Ovakva nagrada je veliko priznanje za naš dosadašnji rad u ovoj veoma izazovnoj oblasti, ali i obaveza da u vremenima koja dolaze budemo još uspešniji. Veoma sam zahvalna i što ću biti u prilici da razmenim iskustva sa francuskim kolegama u Parizu i upoznam se sa različitim mogućnostima upravljanja građevinskim i drugim vrstama otpada. Mi smo nagradu dobili u kategoriji opštine do 40.000 stanovnika, dok je grad Užice nagradu dobio u kategoriji opštine preko 40.000 stanovnika, to je veoma značajno jer smo zajedno deo Regionalnog sistema Duboko i jako je važno da ravnomerno napredujemo u uvođenju primarne selekcije otpada u svim opštinama regiona, navela je Blagojević.

Čajetinci i UEKO PATRIOTE: Varošica pokrivena primarnom selekcijom otpada(AUDIO)

Predstavnici nagrađenih lokalnih  samouprava biće pozvani na studijska putovanja u Francusku.

Projekat Ekoopština  predstavlja francusko-srpsku platformu za saradnju u oblasti održivih gradova kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u obe zemlje u borbi protiv klimatskih promena.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je naglasio da Ekoopština ima za cilj da postane stub francusko-srpske saradnje u pogledu održivih gradova.

  • Ambicija timova uključenih u projekat je da do 2023. godine razviju kategoriju ‘Zelene škole širom Zapadnog Balkana, sa ciljem da se zaštita životne sredine definiše kao tema koja povezuje sve mlade ljude u regionu, rekao je on.

Podršku inicijativi Ekoopština dali su Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime