- REKLAMA -
37.5 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Blizu 560 poziva za šest meseci, od sada dostupni 24 sata

Blizu 560 poziva za šest meseci, od sada dostupni 24 sata

- REKLAMA -

Ženski centar Užice je proširio uslugu podrške za žrtve porodičnog i partnerskog nasilja navodeći će ta usluga biti dostupna 24 sata za pozive u Zlatiborskom okrugu. 

Radnim danima od 8 do 20 sati je dostupan za besplatne pozive SOS telefon 0800333445.

Za pozive, SMS i Viber poruke, žrtvama nasilja u Zlatiborskom okrugu je dostupna podrška Ženskog centra i na broju 061 66 44 724.

Iz Ženskog centra Užice su poručili da žrtve mogu dogovoriti dolazak na individualni razgovor u prostorijama centra. Mogu se Ženskom centru obratiti i posredstvom mejla uzicesostelefon@gmail.com.Uslugu su proširili, kako su naveli, uz finansijsku podršku UNDP Srbije i projekta Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III.

–  Nakon ukidanja vanrednog stanja prošle godine, na isti način smo proširili uslugu u trajanju od tri meseca. U tom periodu nam se značajno povećao broj pruženih usluga (oko 160%). To iskustvo nam je govorilo da postoji potreba za proširenjem usluge na veći broj sati, ali i da je u ovo vreme značajno da budemo dostupne i onlajn. Međutim nije bilo finansijskih sredstava, sve do projekta i finansijske podrške UNDP Srbija, navela je za Lunu konsultantkinja na SOS telefonu Nevena Ostojić.

Blizu 560 poziva SOS telefonu su uputile žrtve nasilja u Zlatiborskom okrugu tokom prvih šest meseci ove godine.

–  Obavljeno je 14 individualnih razgovora pravnog informisanja i 35 individualnih razgovora psihosocijalne podrške. Jedno od naših osnovnih pravila rada je anonimnost, žrtva ne mora da kaže svoje lične podatke kao što su ime, prezime, mesto stanovanja, tako da nemamo podatke o tome iz kog mesta nam se obratio najveći broj žrtava. U svakom slučaju pozive primamo iz svih delova Zlatiborskog okruga, navela je za Radio Lunu konsultantkinja na SOS telefonu Nevena Ostojić. Napomenula je da u Ženskom centru Užice nisu uočili veće razlike u broju poziva SOS telefonu u poređenju sa istim periodom prethodne godine, ali da očekuju veći broj poziva zbog proširenja usluge.


Koliko je čest slučaj da se iste žrtve nasilja javljaju ponovo?

–  Veliki broj žrtava poziva više puta jer im je potrebna konstantna podrška i više vremena da povrate samopouzdanje i da se osećaju bolje, zatim okolnosti se menjaju pa im je potrebno još informacija. Takođe ukoliko se upuste u sudske procese imaju potrebu da se konsultuju sa nama pre svakog ročišta ili po prijemu određenog podneska od suda ili tužilaštva, navela je Nevena Ostojić.


Podsetila je konsultantkinja na SOS telefonu da, sem te usluge, Ženski centar Užice konstantno radi na podizanju svesti javnosti o problem porodičnog i partnerskog nasilja, te na prevenciji nasilja, održavanjem radionice sa mladima, uz monitoring primene zakona u sferi zaštite od nasilja.

Foto arhiva/ J.P.

Ženski centar Užice nudi žrtvama nasilja psihosocijalnu podršku i pravno informisanje.

–  Tako što se identifikuju potrebe svake žrtve i preliminarno sagledaju situacije u kojoj se svaka žrtva nalazi, vrši se osnovna procena bezbedonosnog rizika, pruža podrška u krizi, pružaju informacije o načinima za smanjenje rizika i mogućim aktivnostima za reagovanje u kriznim situacijama – akutnoj situaciji nasilja, pruža pomoć u razumevanju dinamike nasilja i imenovanju nasilja, pruža pomoć u razumevanju sopstvenih osećanja i unapređenju samopoštovanja i vere u sebe, pruža pomoć i osnaživanje u izgradnji i održanju lične socijalne mreže i komunikacije sa okruženjem, pruža pomoć i ohrabrivanje za samostalno donošenje odluka – bez savetovanja i istraživanje opcija – mapiranje resursa žrtve, pružaju informacije o pravima i procedurama u sferi zaštite od nasilja u porodici (prijavljivanju nasilja nadležnim institucijama, hitnim merama zaštite prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, merama zaštite prema Porodičnom zakonu, o pokretanju sudskih postupaka za razvod braka, lišenju roditeljskog prava, poveravanju dece na samostalno vršenje roditeljskog prava, davanju izjave kod javnog tužioca), predočila je za Radio Lunu konsultantkinja na SOS telefonu pri Ženskom centru Užice Nevena Ostojić.

Rad SOS telefona finansiraju dve lokalne samouprave iz Zlatiborskog okruga.
–  I to Grad Užice, sa 500 000 dinara, i Opština Čajetina sa 250 000 dinara. Ta sredstva su nedovoljna za finansiranje i 12 sati usluge SOS telefona, naveli su iz Ženskog centra Užice.

Za Radio Lunu su odgovorili da za sada Ženski centar nema informacije od nadležnih državnih organa o najavama gradnje sigurne kuće u Užicu ili na području Zlatiborskog okruga, ali su istakli da je sigurna kuća zaista okrugu neophodna.


Nedostaje Srbiji i centralna evidencija o nasilju u porodici, podsetila je nedavno predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Podsetimo, Vlada Srbije je 22. aprila usvojila Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici 2021-2025. godine.

U roku od 90 dana od usvajanja Strategije je najavljeno donošenje prvog akcionog plana za sprovođenje Strategije za period od 2021. do 2023. godine.

–  Osnovni cilj Strategije je obezbeđenje efikasne prevencije i zaštite od svih oblika nasilja prema ženama i devojčicama i nasilja u porodici i razvijanje sistema usluga podrške žrtvama nasilja, predočili su tada iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Strategiju je izradila Radna grupa koju je decembra 2020.godine formiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz ekspertsku podršku i u saradnji sa UN Women, UNDP i UNFPA.

U toj Strategiji piše da je još uvek niska stopa prijavljivanja nasilja prema ženama u Srbiji.

–  Samo 25% žena koje su trpele nasilje od strane bivšeg partnera prijavilo je nasilje policiji, a 18% onih koje su doživele proganjanje i svega 3% žena prijavilo je policiji seksualno uznemiravanje, piše u dokumentu uz navode da podaci MUP-a ukazuju da je tokom 2019. godine povećan ukupan broj prijave nasilja u odnosu na 2018. godinu, a da je u 2020. broj prijava bio približan iz perioda 2018. godine.

–  Učinioci nasilja u prosečno 82% slučajeva su muškarci i taj odnos je konstantan u višegodišnjem proseku. S druge strane, u prosečno 70% slučajeva, žrtve nasilja su osobe ženskog pola, piše u Strategiji u kojoj se navodi da psihičko nasilje u proseku čini oko 60 odsto svih oblika nasilja, a fizičko oko 36 odsto.

U Strategiji za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici 2021-2025. godine piše da su SOS telefoni za žene i decu žrtve nasilja jedan od najefikasnijih mehanizama zaštite žena od nasilja jer omogućavaju da žrtve brzo dobiju odgovarajuće informacije i pronađu podršku.

Strategija podseća da, prema podacima UNDP Srbije, postoji 26 lokalnih SOS telefona u 18 gradova i da te usluge regionalnog i lokalnog karaktera pružaju organizacije okupljene oko Mreže Žene protiv nasilja.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
37.5 ° C
37.5 °
37.5 °
20 %
1.9kmh
2 %
Pet
38 °
Sub
26 °
Ned
20 °
Pon
20 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime