- REKLAMA -
19.1 C
Užice
Početna EKO Vasiljević: Banjica na proleće, otpad iz tri opštine u Užice(AUDIO)

Vasiljević: Banjica na proleće, otpad iz tri opštine u Užice(AUDIO)

- REKLAMA -

Očekujemo da na proleće počne sa radom transfer stanica Banjica nakon čega će komunalni otpad iz opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš dovoziti u Užice, u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko, izjavio je za Radio Lunu Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš, dodavši da je u toku gradnja prilaznog puta na lošem terenu i da treba uraditi dalekovod i obezbediti struju.

  • Kapaciteti transfer stanice su zadovoljavajući da reše problem tri opštine. Na transfer stanici će se vršiti selekcija, presovaće se otpad i voziti 70 kilometara do regionalnog centra Duboko sve do izgradnje regionalnog centra, starog projekta Banjice. Kada će to biti, ne znamo, kazao nam je Vasiljević uz napomenu da su država i Ministarstvo zaštite životne sredine uložili ogroman novac za izgradnju transfer stanice i proširenje deponijskog prostora u Užicu.
  • Ne bi bilo dovoljno da mi samo počnemo sa presovanjem otpada na našoj transfer stanici ako Užice na lokaciji Duboko ne proširi svoje kapacitete. Uporedo se radi na tome. Verujem da će bez ikakvih problema transfer stanica krenuti sa radom, pa da imamo čiste krajeve, uređene zelene površine, da nemamo nikakvih potencijalnih zagađivača na lepoj planini Zlatar jer je turizam jedna od strateških grana razvoja naših krajeva, ukazao je predsednik opštine Nova Varoš podsetivši da je Banjica od Ministarstva zaštite životne sredine dobila dva nova specijalna vozila za prevoz presovanog otpada. Prema ranijim navodima, u jednoj turi kamion će moći da preveze oko 32 kubika otpada i još toliko nakon nabavke prikolica.

Vasiljević je napomenuo da nema uvid koliko košta druga faza izgradnje transfer stanice podsetivši da radove finansira Ministarstvo zaštite životne sredine, te da je ono raspisivalo javne nabavke i potpisalo ugovore sa izvođačima.

U prvoj fazi radova, vrednoj oko 97 miliona dinara, opštine Nova Varoš, Prijepolje i Priboj su učestvovale ukupno sa 50 miliona, procentualno po broju stanovnika.

  • Rešeni su imovinski odnosi uz prateću dokumentaciju, dodao je Vasiljević najavljujući sastanak sa predstavnicima opština učesnica osnivanja regionalne deponije Banjica po završetku transfer stanice kako bi delegirali kadrove potrebne za rad na specijalnim poslovima na transfer stanici.

Ministarstvo zaštite životne sredine, prema navodima ministarke Irene Vujović, cilja da zatvori pribojsku nesanitarnu deponiju Duboki potok koja je u upotrebi skoro pola veka. Od završetka sanacije i rekultivacije deponije Stanjevine u Prijepolju, na tu nesanitarnu deponiju u Priboju stiže otpad iz tri opštine.

  • Pribojska deponija(sanacija deponije prim.aut.) je jedan od završnih koraka koji će pomoći da se u celom Zlatiborskom okrugu popravi ekološka slika i da se upravlja otpadom na pravilan i odgovoran način, poručila je ministarka Vujović tokom posete deponije u Druglićima sredinom oktobra prošle godine.

Iz Opštine Priboj za sada nemamo informaciju iz prve ruke dokle se stiglo sa najavljenim radovima na sanaciji nesanitarne deponije Duboki potok jer nakon više poziva upućenih predsedniku opštine Priboj, odgovor nismo dobili.

Do sada nam nije stigao odgovor ni na pitanja koja smo krajem prošle godine uputili Ministarstvu zaštite životne sredine. Ni direktor Regionalne sanitarne deponije Banjica Ljubenko Vasiljević, nakon više upućenih poziva i molbi, nije želeo zvanično da razgovara o napretku radova na transfer stanici navodeći da je sprečen za razgovor iz privatnih, zdravstvenih razloga.

Otpad već stiže u Užice

Bujične poplave su ponovo krajem prošle godine, i u više navrata, povećale količine plutajućeg otpada na reci Lim. Postavljene lančanice su zadržale više hiljada kubnih metara otpada na reci i sprečile da smeće dospe do hidrocentrale Potpeć, udaljene oko tri kilometra od lančanice na Potpećkom jezeru.

Akcija čišćenja u Priboju i dalje traje. Prve količine sakupljene drvne mase su ostavili za upotrebu u pribojskoj toplani na drvnu sečku, dok je plutajući otpad prikupljen tokom prvog talasa, u najmanje 200 kamiona, prevežen do regionalnog centra Duboko u Užicu.

RCUO Duboko je i početkom 2021. godine prihvatilo plutajući otpad sa Potpećkog jezera uz napomenu da taj otpad nije završio na telu deponije.

Inače, mesta na regionalnoj sanitarnoj deponiji u Užicu nema. Kapaciteti su popunjeni, otpad iz devet opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga odlažu iznad projektovanih kvota.

Duboko pred ostvarenjem višegodišnjeg sna

Dok su iz JKP Duboko više puta napomenuli da će biti spremni da ispoštuju odluku Vlade Srbije iz 2018. godine i prihvate otpad iz još tri opštine, građani Užica uglavnom negoduju zbog nedostatka deponijskog prostora.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
19.1 ° C
19.1 °
19.1 °
80 %
1.7kmh
7 %
Pet
33 °
Sub
34 °
Ned
27 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime