- REKLAMA -
21.3 C
Užice
Početna EKO UEko Duboko pred ostvarenjem višegodišnjeg sna

Duboko pred ostvarenjem višegodišnjeg sna

Program poslovanja JKP Duboko za 2023. godinu su usvojili odbornici Skupštine grada Užica tokom 23. sednice. Iz Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko su tada predočili da su u toku razgovori sa pojedinim lokalnim samoupravama osnivačima JKP Duboko koji žele da preuzmu uslugu dopremanja otpada sa svojih teritorija do Užica, samo uz naplatu obaveze za deponovanje otpada. Taj potez, prema navodima Momira Milovanovića, vršioca dužnosti direktora RCUO Duboko, olakšaće funkcionisanje i popraviti finansijski rezultat JKP Duboko.

- REKLAMA -

Od polovine 2023. godine Grad Čačak i lokalno komunalno preduzeće preuzeće potpunu kontrolu nad upravljanjem transfer stanicom u Čačku i nad transportom otpada od Čačka do Užica tako da JKP Duboko više neće ići svojim kamionima za Čačak kako bi prevozilo otpad iz tog grada do regionalnog centra, rekao je na 23. sednici užičke skupštine Momir Milovanović, vršilac dužnosti direktora JKP Duboko, dodavši da su razgovori u toku.

Foto screenshot/ Youtube/23. sednica Skupštine grada Užica

 • Mi smo o ovome sanjali godinama. To će biti vrlo dobar potez za Duboko jer neće imati određene troškove tako da ćemo svake naredne godine samo pričati možda o desetinama miliona dinara koliko će Duboko biti u pozitivnom je ćemo se rešiti transporta koji je rak rana svakog preduzeća sa svojim transportom, istakao je.

Prema navodima Milovanovića, Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko Užice je jedini među regionalnim centrima upravljanja otpadom u Srbiji koji ima sopstveni prevoz.

 • Godišnje pređemo 500 000 kilometara da prevezemo smeće iz sedam lokalnih samouprava, a na Čačak otpadne 230 000 kilometara, napomenuo je Milovanović.

On je ukazao da JKP Duboko trenutno plaća električnu energiju i sedam radnika na transfer stanici u vlasništvu Grada Čačka, dok JKP Duboko koristi transfer stanicu za preuzimanje otpada iz te lokalne samouprave.

Iz Čačka u Užice stižu najveće količine otpada, poredeći godišnje količine koje dopremaju u Duboko iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Prema procenama JKP Duboko, oko 33 000 tona otpada je dopremljeno 2022. godine iz Čačka do RCUO Duboko u Užicu. Za ovu godinu su planirali da će iz Čačka u Duboko stići 36 000 tona otpada, ukupno 2 100 tona suve frakcije.

 • Grad Čačak je stagnirao sa primarnom selekcijom, i sa količinama otpada koje su prijavljivali i sa kvalitetom primarno selektovanog otpada. Od četiri lokalne samouprave koje imaju primarnu selekciju, grad Užice je najviše napredovao, kazao je na 21. skupštinskoj sednici u Užicu Milovanović podsetivši da je primarna selekcija otpada razvijena i u Bajinoj Bašti i Arilju.

U planu ulaganje u opremu, među aktivnostima i edukacija stanovništva(AUDIO)

Prema informaciji o poslovanju u prvih devet meseci 2022. godine, zbog visokog nivoa nečistoća JKP Duboko nije priznalo ni oko 794 tone otpada iz grada Čačka koje su prijavili da je primarno selektovan.

Aleksandar Vučićević, odbornik Srpske stranke Zavetnici u užičkoj skupštini, izneo je za skupštinskom govornicom svoja razmatranja zbog čega iz Čačka u Užice dolaze sve manje količine suve frakcije.

Foto screenshot/ Youtube/23. sednica Skupštine grada Užica

 • Čačak sigurno pokupi ono što je kvalitetno, preradi i proda i tako godinama. Zamislimo situaciju da i ostali osnivači imaju transfer stanice, znači deponija Duboko bi se samo punila, došla bi sigurno do Terazija, prokomentarisao je Vučićević.
 • Što se mene tiče, voleo bih da iz Čačaka ne dolazi nijedan kilogram suvog i mokrog otpada. Neka oni postupaju sa njim kako god hoće, napomenuo je vd direktora RCUO Duboko.

Za ovu godinu iz JKP Duboko predviđaju bolje rezultate kada je u pitanju prikupljanje suve frakcije komunalnog otpada iz svih lokalnih samouprava. Neke su, poput Čajetine, već počele da koriste doniranu komunalnu opremu posredstvom projekta ODVAJAMO.

 • Ukoliko lokalne samouprave obezbede lokacije i potrebnu dokumentaciju (dozvole) mogu se očekivati aktivnosti na izgradnji transfer stanice Požega i reciklažnih dvorišta u Kosjeriću, Čajetini i Ivanjici. Izgradnjom ovih objekata stvaraju se uslovi za povećanje količina prikupljenog otpada, povećanje procenta selektovanog reciklabilnog otpada, napomenuli su i u ovogodišnjem Programu poslovanja iz JKP Duboko.

Podsetimo, lokalna komunalna preduzeća iz gradova i opština osnivača RCUO Duboko prikupljaju otpad sa svojih teritorija na pretovarnim mestima, odakle ih JKP Duboko svojim vozilima doprema do Užica.

Foto screenshot Programa poslovanja JKP Duboko za 2023. godinu

JKP Bioktoš i JKP Elan direktno do regionalnog centra Duboko prevoze otpad iz Užica i Kosjerića. Često je to prošle godine činio i KJP Zlatibor svojim vozilima, zbog neredovne usluge transporta JKP Duboko, povremenih kvarova opreme i mehanizacije, zbog čega su Zlatiborci, kako su naveli za Radio Lunu, odlučili da kupe abrol kontejnere i kamion sa prikolicom sa namerom da preuzmu na sebe odvoz otpada sa teritorije opštine Čajetina u Užice.

Celo preduzeće na jednom mestu od nove godine(AUDIO)

Pretovarna mesta u lokalnim samoupravama osnivačima RCUO Duboko su ponegde neuređena i neobezbeđena, kako su naveli su u ovogodišnjem Programu poslovanja iz JKP Duboko pojasnivši da je time značajno uvećana mogućnost oštećenja kamiona, prikolica, kontejnera.

 • Neophodno je i dalje insistirati na izgradnji uređenih mesta za prikupljanje, skladištenje i pretovar otpada jer se pretovar uglavnom radi na improvizovan način. JKP Duboko Užice će insistirati da pretovarna mesta imaju asfaltnu ili betonsku podlogu dovoljne površine za manipulaciju kamiona sa prikolicama, kao i na maksimalnoj zaštiti sredstava za rad, navedeno je u Programu poslovanja JKP Duboko za 2023. godinu.

Zbog dotrajale mehanizacije i opreme prošle godine, iz JKP Duboko su naveli u ovogodišnjem Programu poslovanja da je vreme da nabave nove kamione, prikolice i kontejnere kako preduzeće ne bi imalo problema da obezbedi stalnu i kontinuiranu uslugu transporta i bezbednog odlaganja otpada.


Radovi na projektima možda od sredine godine


Prema navodima Milovanovića, JKP Duboko će polovinom januara raspisati nabavku za jedan kamion, dok isporuku drugog očekuju do maja.

 • JKP Duboko Užice u svom voznom parku ima deset kamiona, devet prikolica, dva kamiona autopodizača i 180 kontejnera (3m³, 5m³, 7m³, 30m³, 32m³). Većina kamiona i prikolica su nabavljeni 2012. i 2013. godine, prešli su preko 500.000 km i često se kvare. Većina kontejnera nabavljenih pre deset godina nisu u upotrebi, skladišteni su na deponiji i biće predloženi za rashod, navedeno je u Programu poslovanja JKP Duboko.

Uglavnom kamione sa prikolicom su planirali da koriste ove godine kako bi dopremali otpad iz lokalnih samouprava osnivača u preduzeće udaljeno 6,5 kilometra od centra Užica.

 • Vozni park je, u skladu sa planiranim prijemom otpada, spreman da realizuje oko 4.000 dopremanja otpada u kamionima sa prikolicama, oko 300 dopremanja u solo kamionima i oko 1.000 dopremanja u kamionima autopodizačima ukoliko ne bude nekih velikih i dugotrajnih kvarova, izneo je Milovanović na skupštinskoj sednici podatke iz usvojenog Programa poslovanja.

JKP Duboko je procenilo da će i ove godine između od 300 do 350 tona otpada radnim danima stizati u regionalni centar iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga, iz oko 330 naseljenih mesta sa oko 347 000 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine.

 • Svake godine su sve veće količine otpada koje se na terenu sakupe i prevezu u Duboko. Planirane količine otpada koje će sakupiti i dopremiti u Duboko ove godine su 102 430 tona otpada, naveo je.

  Prema procenama, ukupno 96 560 tona otpada je dopremljeno u Duboko 2022. godine iz devet lokalnih samouprava// Foto screenshot Programa poslovanja JKP Duboko za 2023. godinu

JKP Duboko je predvideo u Programu poslovanju da će 2023. godine tretirati u Centru za selekciju 18 000 tona komunalnog otpada.

 • Iz te količine otpada planiramo da izdvojimo 8 680 tona sekundarnih sirovina i lake frakcije koja će biti otpremljena za cementnu industriju kao alternativno gorivo, rekao je Milovanović.

Ove godine planiraju da deponuju 93 750 tona otpada. Projektovani kapaciteti deponije Duboko su popunjeni nakon 11 godina korišćenja, pa otpad deponuju na privremenom odlagalištu, odnosno iznad dozvoljenih projektovanih kvota na telu deponije, kako je nedavno ukazao Momir Milovanović.

Nakon što su stabilizovali telo deponije u zoni dve ćelije, u JKP Duboko i dalje čekaju proširenje deponijskog prostora za dodatnih 550 hiljada kubnih metara, ali i da drugi kapitalni projekti budu i sprovedeni uz ulaganje 17 miliona evra donatorskih sredstava.

Za ovu godinu najavljuju zacevljenje Turskog potoka, uređenje postrojenja za preradu procednih deponijskih voda, za mehaničko- biološki tretman otpada, te modernizaciju Centra za selekciju.

Prema rečima Milovanovića, JKP Duboko je angažovalo Arhitektonsko –građevinski institut iz Novog Sada da pribavi u toku januara sve nedostajuće dozvole za izgradnju planiranih postrojenja.

 • Projekte smo predali Ministarstvu, konsultanti EBRD ih prevode na engleski jezik i kad se završi prevođenje biće objavljenje javne nabavke, biće izabran izvođač radova i nadzor za realizaciju projekata. Javnu nabavku raspisivaće konsultanti koji rade za Evropsku banku za obnovu i razvoj jer su sredstva obezbeđena preko EBRD i Ministarstva zaštite životne sredine, predočio je Milovanović navodeći da postoji mogućnost da u prvoj polovini ove godine počnu vidljivi radovi na terenu koji bi, ugovorenom obavezom, trebalo da budu završeni nakon 36 meseci.

Prevod na engleski usporio proširenje deponijskog prostora(AUDIO)

 • Preduzeće je osnovano 2005. godine i do današnjeg dana je ulagano oko 17 miliona evra, a sada ćemo samo realizacijom ovih projekata uložiti još 17 miliona evra što su ogromne investicije i ogromna ulaganja koja treba da se sprovedu, istakao je vd direktora JKP Duboko.

Milovanović je pojasnio da mehaničko- biološkim tretmanom otpada predviđaju da će preraditi 17 000 tona otpada.

 • Taj otpad neće ići na telo deponije jer se od njega može proizvoditi gas ili će ići kao kompostana, da se kompostira, da ne kupujemo zemlju, da smanjimo trošak sa te strane, a taj kompost, ukoliko ne bude prve klase i ne bude mogao da se proda na trištu, koristiće se za pokrivanje tela deponije, pojasnio je Milovanović koji je ranije predočio težnje da se više otpada iskoristi kao alternativno gorivo, u energetske svrhe.

U Programu poslovanja iz JKP Duboko su naveli da planiraju radove na projektu sakupljanja i sagorevanja deponijskog gasa i izgradnji transformatorske stanice, snage 1000 KVA, koja bi zadovoljila potrebe za električnom energijom nakon planirane modernizacije Centra za selekciju i izgradnje hale za postrojenje za peletiranje i briketiranje.

Najavili su i uređenje sistema za dezinfekciju točkova, dezobarijera, vozila koja ulaze na kompleks deponije i da će završiti izgradnju ograde oko kompleksa deponije.

Dok iz užičke opozicije podsećaju da je JKP Duboko prethodnih godina beležilo gubitak u poslovanju, vd direktor JKP Duboko najavljuje da bi izveštaj za prethodnu godinu mogao da pokaže pozitivno poslovanje. Procenio je Milovanović da će i ove godine JKP Duboko pozitivno poslovati.

 • Duboko je javno komunalno preduzeće i ne posluje na tržišnom principu kao privatne kompanije i preduzeća. Bila bi sasvim druga priča da poslujemo na tržištu kao privatne kompanije jer bi bile druge cene svih usluga koje pružamo, kazao je Milovanović odbornicima.

U cilju unapređenja poslovanja preduzeća i zbog rasta cena energenata, predloženo je povećanje cena i drugačiji obračun naknade za uslugu transporta, prijema, tretmana i bezbednog odlaganja otpada.

 • Cena usluge za prijem, tretman i bezbedno odlaganje otpada iz lokalnih samouprava koje same organizuju transport otpada se povećava i iznosi 2.200,00 dinara po toni (povećanje u iznosu od 170,76 dinara). Cena usluge transporta otpada od strane JKP Duboko Užice iznosi 236 dinara po pređenom kilometru (2,00 EUR po pređenom kilometru). Predložena cena transporta je određena na osnovu aktuelne cene goriva. Svako povećanje cene goriva u iznosu od 10% impliciraće korigovanje cene transporta, navedeno je u Programu poslovanja JKP Duboko za 2023. godinu uz napomenu da su predstavnici osnivači JKP Duboko sredinom novembra 2022. godine dali saglasnost na nove cene.
- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
78 %
1.3kmh
60 %
Sre
26 °
Čet
26 °
Pet
28 °
Sub
30 °
Ned
35 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime