- REKLAMA -
26 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Aplikacija "Uvek uz tebe" dostupna za psihološku pomoć

Aplikacija “Uvek uz tebe” dostupna za psihološku pomoć

- REKLAMA -

Klinika “Laza Lazarević” kreirala je jedinstvenu mobilnu aplikaciju “Uvek uz tebe” koja se bavi mentalnim zdravljem. Glavna ideja je da se što većem broju građana Srbije učini dostupnom potrebna psihološka pomoć i podrška u svakom trenutku i na svakom mestu.

Direktorka klinike dr Ivana Stašević Karličić kaže da im je želja da se dopre do što većeg broja stanovnika, kako bi se što više smanjio broj osoba s mentalnim poteškoćama, kao i da bi oni koji žive s mentalnim poteškoćama imali bolji kvalitet života.

Samim tim podići ćemo javno zdravlje, kao najveći nacionalni resurs, na još viši nivo, istakla je Ivana Stašević Karličić u razgovoru za jutarnji program Radio Beograda 1.

Aplikacija “Uvek uz tebe” sadrži niz edukativnih materijala o anksioznosti, depresije, stresa, ali i demenciji. Ivana Stašević Karličić kaže da su to problemi koji su kroz dugogodišnji rad markirani kao najčešći u opštoj populaciji i koji najviše zanimaju ljude.

Takođe, na ovoj aplikaciji mogu se naći odgovori na brojna pitanja u vezi s mentalnim zdravljem koja ne možemo baš svakome da postavimo iz straha od osude. Naša sagovornica podseća da o mentalnom zdravlju još uvek postoje brojne predrasude.

To je predubeđenje da smo slabiji i manje kompetentni, ako imamo neke mentalne smetnje, a to uopšte nije tako. Zato naša aplikacija pruža mogućnost da budete anonimni, ističe direktorka klinike “Dr Laza Lazarević”.

Ova aplikacija sadrži i jedan kratak skrining test, odnosno samoprocenu na depresiju.

Kada odgovorite na sva pitanja aplikacija vam sama izračuna skor i na osnovu toga preporučuje da li je potrebno da se obratite za pomoć. To je još jedan način da se rano i pravovremeno javite nekom od stručnjaka. Ova aplikacija omogućava i direktan ulaz na SOS liniju – besplatni servis Ministarstva zdravlja i klinike “Dr Laza Lazarević”, rekla je Stašević Karličić.

Broj je 0800 309 309, dostupan je 24 sata i anoniman je. Na ovaj broj javljaju se stručnjaci iz klinike.

- Advertisement -
IZVORRTS
- REKLAMA -
Užice
few clouds
26 ° C
26 °
26 °
28 %
3.6kmh
20 %
Čet
25 °
Pet
27 °
Sub
27 °
Ned
25 °
Pon
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime