- REKLAMA -
15.6 C
Užice
Početna EKO UEko Apel direktora Bioktoša: Fotografišite počinioce ne samo otpad na divljoj deponiji

Apel direktora Bioktoša: Fotografišite počinioce ne samo otpad na divljoj deponiji

- REKLAMA -

JKP Bioktoš rešiće problem divlje deponije i očistiti početak Dragačevske ulice u Sevojnu od nagomilanog otpada, poručili su iz tog javno komunalnog preduzeća nakon što su i društvenim mrežama počele da kruže fotografije nove gomile na neadekvatnom mestu.

  • Neko je sredio dvorište i pored puta bacio granje, pa je neko dodao građevinski otpad, a onda je neko došao i bacio krevet i dušeke, pa je napravljena divlja deponija na tom mestu. Nije prvi put da se na istoj lokaciji to dešava, ukazao je Aleksandar Popović, direktor užičkog JKP Bioktoš, navodeći za Radio Lunu da u Sevojnu trenutno postoje divlje deponije na četiri lokacije.

  • Zamislite koliko ih još imamo u prigradskim naseljima kada krenete ka jezeru, odmorištima i manastiru. Sve je više deponija i mislim da to treba da bude jedan od prioriteta zajedničkog rada. Nemoguće da u centru Sevojna baš niko ne vidi i ne slika tog koji otpad neadekvatno odlaže, a kad se čovek skloni, odmah nam šalju fotografije. Zajedno sa komunalnom policijom i građani treba da se uključe i da fotografišu ljude koji odlažu taj otpad, a ne samo otpad koji tu nastane, poručio je direktor Bioktoša ukazujući i na nephodnost edukacije stanovništva o zaštiti i očuvanju živote sredine.

Iz Bioktoša su ponovo apelovali na građane da zeleni, kabasti i građevinski otpad ne ubacuju u kontejnere niti da ga ostavljaju pored komunalne opreme, već da taj otpad odnesu do reciklažnog dvorišta u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko.

  • Tamo ga građani mogu odložiti besplatno, bez plaćanja naknade, podsetio je Popović.

Priliku za odlaganje kabastog otpada, građani će imati tokom naredna četiri dana. Na 20 lokacija JKP Bioktoš postaviće kontejnere narandžaste boje za odlaganje kabastog otpada.

Popović je napomenuo da je u odnosu na prethodne godine manje vidljivog kabastog otpada na nepredviđenim mestima u gradskim sredinama.

  • Međutim, u prigradskim naseljima ne vidimo pomak, dodao je.

Ere recikliraju: Bez odgovarajućih mera, povećanje rizika

Građani su prethodnih godina mogli besplatno da odlože građevinski otpad, šut i zemlju na deponiju Sarića Osoje, ali je taj otpad često bio vidljiv i oko kontejnera u gradu.

Kako je istakao direkor Bioktoša, građevinski otpad odložen pored kontejnera dodatno finansijski i u ljudstvu opterećuje javno komunalno preduzeće i njenu radnu jedinicu na sakupljanju i odvozu otpada sa oko 30 radnika koji su, inače, na terenu u tri smene svakog dana.

Do 5. juna o zadovoljstvu komunalnom uslugom

  • Svaka dodatna aktivnost i kilometar dalje za nas je veća obaveza i zahteva veće angažovanje i veći broj ljudi, napomenuo je Popović podsetivši da od prošle godine, umesto na deponiju Sarića Osoje, JKP Bioktoš odvozi zeleni, pa i građevinski otpad, na deponiju Duboko.

Nada Jovičić, gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, navela je za Radio Lunu da je u toku proces zatvaranja deponije Sarića Osoje i da je u planu njena sanacija.

Prema navodima direktora Bioktoša, plan je i da svaka stambena zajednica u gradu ima u hodniku zgrade vidno postavljen poster sa informacijama o pravilnom odlaganju različitih vrsta otpada.

On je podsetio da upravnici zgrada mogu u prostorijama mesnih zajednica preuzeti te plakate i okačiti ih u zgradama u kojima nedostaju. U hodniku dve koje smo proverili, postera nije bilo, dok je na onim koje smo viđali po užičkim zgradama u prethodnom periodu pisalo da građevinski otpad treba odneti na deponiju Sarića Osoje.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
94 %
1.1kmh
74 %
Pon
24 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime