- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Srbija i region Drvoseče ne mogu poseći koliko mogu prodati, cena po metru oko 8.500...

Drvoseče ne mogu poseći koliko mogu prodati, cena po metru oko 8.500 dinara

Ogromna potražnja za drvima u maju

- REKLAMA -

Usled trenutne situacije i skoka cene energenata poranila je priprema za grejnu sezonu, a potražnja za drvima je nikad veća. Drvoseče imaju pune ruke posla, a dešava se da ponekad ne mogu ni odgovoriti na zahteve svih kupaca. Imajući u vidu da je sve poskupelo, tako je i cena drva veća u odnosu na prošlu godinu.

“Ljudi očigledno ne žele da čekaju poslednji trenutak imajući u vidu trenutnu situaciju i zato žele da što pre sebi obezbediti ogrev . Prošle godine cena po metru kretala se oko 6.000 dinara, a sada je oko 8.000 i verovatno će još skočiti. Ovakve krizne situacije uvek pokažu da su drva najsigurnija i što se tiče cene najjeftinija varijanta, ako imate u vidu šta se trenutno dešava sa strujom, gasom i peletom”, rekao je za RINU Dragoljub Nikolić.

Međutim, nisu poskupela samo drva već i pelet i to je, kako kažu prodavci, uslovljeno poskupljenjem repro materijala. Sa druge strane drvoseče ističu da proizvođačima pelete već godinama unazad besplatno daju sirovinu za pravljenje peleta i da se to nije ni sada menjalo.

“Granje i otpad koji nama ostaje nakon seče šume, skoro uvek dajemo besplatno samo da počiste za nama tu drvnu masu koja ostane. Oni to ne plaćaju niti je bilo poskupljenja, ranije su birali šta uzimaju, ali sada kad su cene otišle u nebesa uzimaju sve redom i to koriste za mlevenje i pravljenje peleta” kaže drvoseča Zoran Jakovljević.

Inače povodom poskupljenja ogreva oglasio se i vršilac dužnosti generalnog direktora “Srbija šuma” Igor Braunović. Naveo je da su cene peleta, koje idu i do 40.000 dinara, apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz “Srbijašuma” košta maksimalno 8.000 dinara.

Nabavili na vreme?

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
73 %
1.6kmh
3 %
Ned
26 °
Pon
27 °
Uto
25 °
Sre
4 °
Čet
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime