- REKLAMA -
17 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Zlatibor krasi 26 vrsta orhideja

Zlatibor krasi 26 vrsta orhideja

- REKLAMA -

Na Zlatiboru je pronađeno 26 vrsta orhideja, i to ispod venca Čigote, u Murtenici, Gostilju, okolini Ribničkog jezera. Većina ovih orhideja nema u narodu poznata imena, ali latinski nazivi kazuju da su i te kako poznate i priznate u svetu flore, kao što je na primer epipactis purpurata.

U protekle dve godine na području Parka prirode Zlatibor, u okviru Monitoringa zeljastih vrsta, kartirano je 26 vrsta divljih orhideja. Od svih koje su pronađene na ovom području postoji jedna koja je specifična za čitavo područje Zapadnog Balkana, a to je epipactis purpurata, potvrđuje Ana Zečević iz Parka prirode Zlatibor.

Nisu samo pojedine orhideje otkrovenje za istinske zaljubljenike u svet flore, već je pronađena i nova biljna vrsta koja spada u familiju različaka i zove se Centaurea zlatiborenzis koju je otkrila profesorka Bojana Zlatkovića sa Biološkog fakulteta iz Niša.

A u okolini manastira Dubrava pronađena je vrsta kovilja za koju stručnjaci koji su radili to istraživanje smatraju da pripada vrsti dlakavog kovilja i ukoliko se ispostavi da je to zaista ta vrsta, to bi bio drugi nalaz na području čitavog Balkanskog poluostrva. Najbliži lokalitet na kojem ono raste je Transilvanija u Rumuniji, dodaje Zečević.

Za ovu godinu planiran je i monitoring drugih zaštićenih zeljastih vrsta kao što su lincura, zmijoglavka i malijev tičinac.

Područje Zlatibora naseljava 1.044 vrsta biljaka od kojih 226 vrsta imaju nacionalni i međunarodni značaj, 98 vrsta dnevnih leptira, 18 vrsta vodozemaca i gmizavaca, 154 vrste ptica i 38 vrsta sisara.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
17 ° C
17 °
17 °
91 %
1.2kmh
0 %
Ned
31 °
Pon
33 °
Uto
32 °
Sre
28 °
Čet
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime