- REKLAMA -
-0.5 C
Užice
Početna Slobodno vreme Žestival u Užicu od 22. do 29. avgusta

Žestival u Užicu od 22. do 29. avgusta

- REKLAMA -

U Užicu će se održati sedmi Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa od 22. do 29. avgusta na kome će tradicionalne proizvode predstaviti izlagači iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Prema najavama iz organizacije Festivala, deo programa će ove godine obuhvatiti i sadržaje van centra grada kao što je klisura reke Đetinje, a izložbeni dan je u subotu 27. avgusta na užičkom Trgu gde će biti dodeljene nagrade za najbolje voćne rakije.

Foto: Radio Luna

Prvog dana u ponedeljak 22. avgusta biće otvorena izložba Meraklije u užičkoj Jokanovića kući gde će biti predstavljene posude od drveta, keramike i stakla koje su se koristile za vino i rakiju, kao i retke fotografije koje svedoče o užičkim kafanama, kazandžijskim radnjama i boemima. U isto vreme u dvorištu Teatar Inat interpetiraće fragmente iz predstave Ljube Simovića “Čudo u Šarganu”.

Foto: Radio Luna

Istog dana od 20.30 časova na platou ispred Gimnazije kod česme nastupa sastav Kalem i to je jedinstvena prilika za Užičane da čuju ovaj jako vredan muzički sastav. U utorak ispred Narodne biblioteke promovišemo knjigu Užičanina Srećka Stopića Znameniti univerzitetski radnici dijaspore Zlatiborskog okruga o sebi, rekao je predsednik Organizacionog odbora Žestivala Branislav Mitrović.

Foto: Radio Luna

U petak je na programu Boemsko veče od 20.30 časova na Gradskom trgu, a gost večeri je Danica Krstić.

Subota će biti sajamski dan od 16 do 22 časa na kome će se predstaviti proizvođača autentičnih tradicionalnih proizvoda na 40 štandova, a posetioci će moći da degustiraju i ocenjuju. Tog dana biće podeljene i nagrade za najbolje voćne rakije, a od 19 časova šuljagina pekara donosi tardicionalnu najveću lepinju na svetu. U 20.30 časova nastupiće grupa Ođila.

Više o programu:

Foto: Grad Užice/Promo

U subotu i nedelju  27. i 28. avgusta Stara hidrocentrala će biti otvorena od 9 do 17 časova u okviru programa Povratak prirodi i uz stručno vođenje kustosa posetioci će moći da se upoznaju sa kulturnim naleđem.

Foto: Radio Luna

Stari grad će takođe biti dosupan za posete uz pratnju turističkog vodiča uz besplatan obilazak, a zip line će biti naplaćivan uz popust pa će vožnja koštati 1000 dinara.

Vožnja kajaka će biti na raspolaganju oba dana posetiocima takođe uz popust,a najam će iznositi oko 800 dinara. Arheološki park na otvorenom StaPark će biti otvoren oba dana, ulaz će biti besplatan uz partnju turističkog vodiča TO Užice. Planinarska tura će krenuti sa Gradske plaže u nedelju u 8 časova i vodiće do manastira Rujan s obzirom da je deo Žestivala posvećen tribini Rujanskog četvorojevanđelja. Planinari će imati priliku da kroz klisuru reke Đetinje dođu do manastira Rujan, rekao je Miroslav Ivanović iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor dodajući da će važiti zabrana prolaska motornih vozila osim za autobuski prevoz koji je organizovan do u četiri polaska sa Gradske plaže i iz Staparske banje.

Foto: Radio Luna

Polasci sa Gradske plaže su u 15.30, 16.45, 17.45 i u 18.45, a povratak iz Staparske banje je u 16.30, 17.30, 18.30 i 19.45 časova.

Gradonačelnica Užica je naglasila da je Žestival čuvar prirode, tradicije, kulturnog nasleđa, ali i sećanja na ljude koji su obeležili istoriju grada.

Foto: Radio Luna

Naš grad je bogat prirodnim lepotama. Dva dana će biti posvećena prirodi u kojima će posetioci moći da obiđu klisuru reke Đetinje, da se prošetaju i provozaju Zelenom stazom. Imamo da se pohvalimo velikim potencijalom i treba da ih iskoristimo na najbolji način, poručila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Foto: Radio Luna

Žestival je je prvi put održan 2006. godine, a deceniju kasnije, Grad Užice u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Poslovnim klubom zapadne Srbije, Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom Užice i Turističkom organizacijom Užice obnavlja manifestaciju sa ciljem da ona bude u funkciji očuvanja tradicije, promocije i plasmana autentičnih proizvoda užičkog kraja.

Foto: Radio Luna

Ovaj Festival ima zadatak da predstavi prirodne resurse, kulturno – istorijsko nasleđe i tradiciju regiona zapadne Srbije, kroz kulturno – umetničke sadržaje, edukativne radionice i izložbe.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
-0.5 ° C
-0.5 °
-0.5 °
85 %
2kmh
40 %
Sre
4 °
Čet
5 °
Pet
3 °
Sub
2 °
Ned
-0 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime